Γίνονται «έξυπνα» 120.000 κτίρια με επιδοτήσεις 148,4 εκατ. ευρώ - ​​​​​​​Μέχρι τέλος του μήνα ο οδηγός του προγράμματος Smart Readiness

Body

Μέχρι το τέλος του µήνα ενδέχεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος Smart Readiness για την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 148,4 εκατ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.

Βασικός πυλώνας του συγκεκριμένου προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η εγκατάσταση της απαιτούμενης καλωδίωσης για την τοποθέτηση οπτικής ίνας με στόχο την περαιτέρω διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τη χρηματοδότηση, εάν όχι του συνόλου, του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που αφορούν την οπτική ίνα είναι αυτές να συνδυαστούν με τη δημιουργία υποδομής που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η μέση δαπάνη για την αναβάθμιση σε έξυπνη, για παράδειγμα, μιας τετραώροφης πολυκατοικίας τοποθετείται σε 1.000 ευρώ.

«Η συμβολή του Smart Readiness είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων, όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκουμε το αμέσως προσεχές διάστημα –στόχος είναι το τέλος του μήνα– η δράση να δημοσιευθεί», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που υλοποιεί το πρόγραμμα. Πώς όμως θα λειτουργεί αυτό;

Ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου θα προχωράει στην επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, μέσω του μητρώου εγκαταστατών. Οι τελευταίοι, για λογαριασμό των δικαιούχων, θα προχωρούν στην υποβολή της αίτησης για την εξασφάλιση του κουπονιού, η οποία θα εγκρίνεται εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα δηλώνουν τα σημεία κάλυψης, όπου δηλαδή αναπτύσσεται ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθεί η οπτική ίνα έως το 2026, ώστε να ενημερώνεται το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος. Εφόσον δηλαδή σε μια συνοικία υπάρχει ή πρόκειται να τοποθετηθεί οπτική ίνα, είναι δυνατή η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Smart Readiness των εργασιών που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα κτίριο (ή μονοκατοικία) για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή ιδιαίτερα γρήγορου Ιντερνετ σε όλα τα διαμερίσματα. Στην επιδότηση εντάσσεται και η δημιουργία υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως και για τη μελλοντική διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης (βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο) και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα (βρίσκεται συνήθως στο ίδιο επίπεδο με την ταράτσα) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες με διττό αντικείμενο, δηλαδή τοποθέτηση οπτικής ίνας και των απαιτούμενων σωληνώσεων για τη σύνδεση έξυπνων μετρητών.

Οσον αφορά το ύψος της επιδότησης, διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για τη δημιουργία σημείου εισόδου – BEP (συνδέεται το κτίριο με την οπτική ίνα που διέρχεται εξωτερικά αυτού). Και ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε κατανεμητή ορόφου (Floor box) που συνδέεται με το BEP διαμορφώνοντας την κατακόρυφη καλωδίωση οπτικής ίνας του κτιρίου. Να σημειωθεί ότι στη σωλήνωση για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου το καλώδιο τοποθετείται εντός αυτής μεταγενέστερα από τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον πάροχο φυσικού αερίου κ.τ.λ.

Εξοικονόμηση ενέργειας έως 35% εξασφαλίζει το «έξυπνο» σπίτι

Η δημιουργία υποδομών για την τοποθέτηση όχι μόνον οπτικής ίνας, αλλά και έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και αισθητήρων αναμένεται να αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των έξυπνων σπιτιών. Αυτού του είδους οι κατοικίες, που έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στις αρχές του 2000, διαθέτουν αυτοματισμούς που επιτρέπουν την απομακρυσμένη διαχείριση σειράς λειτουργιών και τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματός τους. 

«Εκτιμάται ότι η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας για τους ιδιοκτήτες των έξυπνων σπιτιών μπορεί να φθάσει έως 35% κατά μέσον όρο. Και βέβαια ένα έξυπνο είναι και ένα πράσινο σπίτι», εξηγεί στην «Κ» ο Αγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Οπως προσθέτει ο κ. Αμδίτης, «στο έξυπνο σπίτι θα συναντήσουμε μια σειρά από καινοτομίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Εγκατεστημένες συσκευές με ενσωματωμένους αισθητήρες, προηγμένα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και αυτοματισμούς που επικοινωνούν μεταξύ τους για να μας δώσουν τη δυνατότητα διαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας τους εξ αποστάσεως μέσα από έξυπνες, διαδικτυακές κινητές εφαρμογές. Κλειδαριές, μετρητές, θερμοστάτες, οθόνες, κάμερες, φωτισμός, ακόμα και συσκευές όπως το ψυγείο είναι δυνατό να ρυθμίζονται απομακρυσμένα μέσα από το κινητό μας με το πάτημα ενός κουμπιού και όχι μόνο να ενεργούν σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, αλλά και να “μαθαίνουν” τις ανάγκες μας και τις συνήθειές μας, προσαρμόζοντας αυτόματα τις λειτουργίες τους ώστε να απολαμβάνουμε άνεση, ασφάλεια και να εξοικονομούμε ενέργεια. Σε ένα έξυπνο οικοσύστημα όλες οι συσκευές είναι μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων, ενός δικτύου από φυσικά αντικείμενα που επικοινωνούν μεταξύ τους για να συλλέγουν –μέσω αισθητήρων– και να μοιράζονται ψηφιακή πληροφορία. Ενα έξυπνο σπίτι προσφέρει πλήθος από λειτουργίες και εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας που προστατεύουν την ιδιοκτησία και τους κατοίκους του, με τρόπους που προηγουμένως ήταν ανέφικτοι». 

«Το έξυπνο σπίτι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην άντληση στοιχείων για την ενεργειακή κατανάλωση, δεύτερον στην αξιοποίηση, μέσω και Τεχνητής Νοημοσύνης, της πληροφορίας που αντλείται. Και τρίτον, στη δημιουργία αυτοματισμών με στόχο την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενεργειακής εξοικονόμησης.

Οι αυτοματισμοί διασφαλίζουν την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το ενεργειακό αποτύπωμα μιας κατοικίας και κατ’ επέκταση για τις κατηγορίες των πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, όπως, για παράδειγμα, ο θερμοσίφωνας ή το κλιματιστικό. Τα οφέλη της ενεργειακής διαχείρισης μέσω έξυπνων εφαρμογών μεγιστοποιούνται όταν η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε επίπεδο συνοικίας. Κι αυτό δεδομένου ότι οι κατοικίες τείνουν ολοένα και περισσότερο να έχουν και τον ρόλο του παραγωγού, εκτός από καταναλωτή ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται ενέργεια, ενώ καθίσταται εφικτή και η πώλησή της, επιτρέποντας την άντληση εσόδων για τους ιδιοκτήτες», εξηγεί στην «Κ» ο Σπύρος Δενάζης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

(του Δημήτρη Δελεβέγκου, Καθημερινή)

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η μέση δαπάνη για την αναβάθμιση σε έξυπνη, για παράδειγμα, μιας τετραώροφης πολυκατοικίας τοποθετείται σε 1.000 ευρώ.