Ούριος άνεμος πνέει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Οι ειδικοί της Υπηρεσίας υπολογίζουν ότι οι ΑΠΕ θα υποσκελίσουν τον άνθρακα και θα καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον πλανήτη έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.
Η έκθεση της IEA, Renewables 2022, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη, προβλέπει ραγδαία μεταβολή στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού σε μία περίοδο εντονότατης μεταβλητότητας στις αγορές ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων. «Οι ανανεώσιμες πηγές θα καταστούν Νο 1 πηγή ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως έως τις αρχές του 2025, εκθρονίζοντας τον άνθρακα» αναφέρετια στην έκθεση. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της IEA έως το 2027 το μερίδιο των ΑΠΕ στο παγκόσμιο μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού θα προσεγγίζει το 40%.
Στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση η ΙΕΑ υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της σφοδρής ενεργειακής κρίσης. «Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση οδηγεί σε ραγδαία επιτάχυνση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον ρυθμό αύξησης της δυναμικότητας παγκοσμίως να διπλασιάζεται μέσα στην επόμενη πενταετία» σημειώνει και προσθέτει: «Οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κινητοποιήσει αρκετές χώρες, που στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική, προκειμένου να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, των οποίων οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη».
Στη μεγαλύτερη έως τώρα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τη δυναμικότητα των ΑΠΕ η ΙΕΑ προβλέπει τώρα ότι θα εκτιναχθεί κατά 2.400 γιγαβάτ από το 2022 έως και το 2027. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο σύνολο της εγκατεστημένος ισχύος στην Κίνα σήμερα.
Η μάχη κατά της κλιματικής κρίσης
Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, σχολίασε ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση οδήγησε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «σε μια εκπληκτική νέα φάση ακόμη ταχύτερης ανάπτυξης, καθώς οι χώρες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της για την ενεργειακή επάρκεια». «Ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει τόση ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στα επόμενα 5 χρόνια όση τα προηγούμενα 20 χρόνια», είπε ο Μπιρόλ.
Ο επικεφαλής της IEA πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι «καθοριστικής σημασίας» για να παραμείνει «ανοιχτή η πόρτα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C».
Ο στόχος του 1,5 βαθμού είναι μια αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, μια συμφωνία – ορόσημο που στοχεύει να «περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2, κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα». Η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο καθαρό μηδέν έως το 2050 θεωρείται κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Νωρίτερα φέτος, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανέφερε ότι οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, μια αύξηση άνω του 50% σε σύγκριση με σήμερα.
Στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση η ΙΕΑ υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της σφοδρής ενεργειακής κρίσης.