Πώς οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαχείριση Lean για να επιτύχουν τους στόχους ESG

Body

Καμιά επιχείρηση ή οργανισμός δεν υπάρχει στο κενό, αλλά αντίθετα κάθε μία λειτουργεί σε ένα πολύπλοκο φυσικό, κοινωνικό και κυβερνητικό περιβάλλον, στο οποίο ό,τι κάνουν μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Η διαδικασία που είναι γνωστή ως ESG είναι μια πρότυπη προσέγγιση για την αξιολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με αυτά τα τρία κριτήρια, εξετάζοντας την επιτυχία όχι μόνο ως κέρδος και απόδοση για τους μετόχους, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός λειτουργεί μέσα στο ευρύτερο περιβαλλοντικό, κοινωνικό, ηθικό και ρυθμιστικό οικοσύστημα.

.

Προκειμένου οι εταιρείες να είναι ανθεκτικές, επιτυχημένες και βιώσιμες, τα πλαίσια ESG πρέπει να ενσωματωθούν στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ώστε να διασφαλίζεται ότι επιτυγχάνουν περιβαλλοντικούς στόχους και έχουν θετικό αντίκτυπο στους εργαζομένους και τις κοινότητές τους, ενώ παράλληλα ακολουθούν σταθερές, ηθικές επιχειρηματικές αρχές και πρακτικές. Ειδικότερα, πρέπει να υπάρχουν μέθοδοι μέτρησης, μετρικές διαχείρισης κινδύνου, πρότυπα και συστήματα παρακολούθησης για την τεκμηρίωση, αξιολόγηση και εποπτεία όλων των έργων.

Πολλοί ηγέτες και διευθυντές θεωρούν λανθασμένα τo ESG ως μια παράκαμψη ή αντιπερισπασμό από την κύρια στρατηγική της εταιρείας, καθώς και ως αφαίμαξη πόρων. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ανάδειξη των ESG σε κεντρικό μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής μιας εταιρείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους, στην απελευθέρωση νέων ευκαιριών ανάπτυξης, στην προσπέραση του ανταγωνισμού και στην προετοιμασία του οργανισμού για εκθετική ανάπτυξη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, to ESG είναι ένα καυτό θέμα στις μέρες μας, το οποίο οι ηγέτες και οι διαχειριστές λαμβάνουν όλο και πιο σοβαρά υπόψη τους στη λήψη αποφάσεων υψηλού επιπέδου και στη στρατηγική διαχείρισης. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2021 από την εταιρεία συμβούλων PwC σε διευθύνοντες συμβούλους της Μέσης Ανατολής, το 46% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες ESG και βιωσιμότητας κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Για να κατανοήσουμε τι είναι και πώς λειτουργεί η ESG, πρέπει να την αναλύσουμε στα τρία συστατικά της.

Περιβάλλον: Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να εξετάζουν οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο πράσινες. Πρωταρχικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Χρήση ενέργειας
  • Χρήση νερού
  • Εκπομπή άνθρακα
  • Χρήση φυσικών πόρων
  • Παραγωγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • Παραγωγή αποβλήτων
  • Περιβαλλοντικές πολιτικές

Κοινωνικά: Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις μιας εταιρείας με τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τις κοινότητες και τους θεσμούς. Πρωταρχικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Συγκριτικοί μισθοί διαβίωσης
  • Υγεία και ασφάλεια
  • Εργασιακές σχέσεις
  • Διαφορετικότητα και ένταξη
  • Χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων
  • Επανακατάρτιση/κατάρτιση
  • Εταιρικές δωρεές
  • Ηθικό και δέσμευση των εργαζομένων
  • Ανθρώπινα δικαιώματα

Διακυβέρνηση: Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την ηγεσία και τις εσωτερικές λειτουργίες υψηλού επιπέδου, όπως εξετάζονται από την άποψη της δεοντολογίας, των νόμων και της ευρύτερης πολιτικής συμμετοχής. Μερικά βασικά παραδείγματα:

  • Αμοιβή στελεχών
  • Καταβληθέντες φόροι
  • Πολιτικές δεοντολογίας και καταπολέμησης της διαφθοράς
  • Ποιότητα της ηγεσίας

Εκεί που τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο είναι ότι οι παράγοντες αυτοί αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον με πολύπλοκους τρόπους. Έτσι, για παράδειγμα, η εφαρμογή αλλαγών στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαχείριση των πόρων, ενώ η εισαγωγή νέων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων θα μπορούσε να απαιτήσει την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Οι σημερινές προκλήσεις στο ESG

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τo ESG μπορεί να είναι αποθαρρυντική, δεδομένου του τεράστιου εύρους πιθανών θεμάτων ESG που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι οργανισμοί. Επιπλέον, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζουν επίσης την πρόκληση των διαφορετικών προτύπων και των ανταγωνιστικών πλαισίων για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τo ESG.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προβλέπει ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C έως το 2100 θα απαιτήσει σημαντικές μειώσεις των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τώρα και θα απαιτήσει την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Αυτός είναι μόνο ένας από τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) που έθεσε η ομάδα για να επιφέρει την αναγκαία αλλαγή.

Τα καλά νέα είναι ότι η επίτευξη των SDGs θα μπορούσε να προσφέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Επιχειρήσεων και Αειφόρου Ανάπτυξης (BSDC).

Τα SDGs όχι μόνο ωφελούν την υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου, αλλά η επίτευξή τους θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 380 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να προσφέρει οικονομικά οφέλη αξίας τουλάχιστον 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως έως το 2030.

«Οι στόχοι για το κλίμα και άλλοι στόχοι ESG που θέτουν σήμερα οι επιτυχημένες εταιρείες είναι φιλόδοξοι και η επίτευξή τους θα απαιτήσει τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων», λέει ο James Ryan, ανώτερος σύμβουλος της Four Principles. «Η διαχείριση Lean παρέχει ένα στρατηγικό και συστημικό πλαίσιο για την επίτευξη αυτού του εύρους οργανωτικού μετασχηματισμού βοηθώντας τις εταιρείες να επιτύχουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον».

Πώς η Lean προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην υποβολή εκθέσεων ESG και στην επίτευξη των στόχων ESG

Οι εταιρείες και οι οργανισμοί που εφαρμόζουν ένα στυλ διαχείρισης Lean, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αρχών και πρακτικών που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την εξάλειψη της σπατάλης, τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας, απολαμβάνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο τοπίο του ESG. Ειδικότερα, η χρήση διεπιστημονικών διαλειτουργικών ομάδων είναι το κλειδί εδώ, δεδομένου ότι ο αποτελεσματικός σχεδιασμός ESG απαιτεί την αξιοποίηση διαφορετικών τομέων γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης, υποστηρίζει ο Ryan.

«Οι εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες ESG μπορούν να επωφεληθούν από τη λιτή ψηφιακή διαχείριση, η οποία αποτελεί την πιο αποτελεσματική επιχειρησιακή στρατηγική για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων», λέει από την πλευρά του, ο Seif Shieshakly, συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Four Principles.

Η Lean προσέγγιση της ανάλυσης ενός ρεύματος αξίας, ή μιας ολόκληρης διαδικασίας από άκρη σε άκρη, είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική στρατηγική για τις εταιρείες που επιθυμούν να ενισχύσουν τον καθορισμό, την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους στόχους ESG.

Τα λιτά ψηφιακά συστήματα μπορούν επίσης να επιτρέψουν την παραγωγή πολύτιμων εκθέσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις χρήσης και να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς ESG που εξετάζονται.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαχείριση Lean για να επιτύχουν τον στόχους ESG
Επικεφαλίδα

Τι είναι η προσέγγιση Lean και πώς μπορεί να βοηθήσει στην υποβολή εκθέσεων ESG και στην επίτευξη των στόχων ESG;

Tags