Όλο και περισσότερες χώρες της Αφρικής υιοθετούν κριτήρια ESG

Body

Ένας αυξανόμενος αριθμός αφρικανικών χωρών έχει εισαγάγει πολιτικές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές που σχετίζονται με περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή θέματα διακυβέρνησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, καθώς η παγκόσμια προσπάθεια για πιο βιώσιμες επενδύσεις αυξάνεται.

.

Δεκαεπτά χώρες της ηπείρου έχουν πλέον κάποιες πολιτικές με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, από τις 26 που εξέτασε η δεξαμενή σκέψης Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) και η νοτιοαφρικανική τράπεζα Absa, έναντι 12 πέρυσι.

Καθώς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει ανέβει στην παγκόσμια ατζέντα, περισσότερες ρυθμιστικές αρχές έχουν εισαγάγει περιβαλλοντικές γνωστοποιήσεις σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το "πράσινο ξέπλυμα", όπου εταιρείες και άλλοι κάνουν παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες.

Η κίνηση αυτή έρχεται επίσης καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές επιδιώκουν να παρακολουθούν και να εξορύσσουν δεδομένα που σχετίζονται με τo ESG για να επιλέξουν τους  «νικητές» στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται για την αποσαφήνιση μιας παγκόσμιας βάσης για τις γνωστοποιήσεις των εταιρειών που σχετίζονται με το κλίμα.

Μεταξύ των χωρών που θα ενισχύσουν τους κανονισμούς τους φέτος είναι η Ουγκάντα, όπου η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε ένα στρατηγικό πενταετές σχέδιο που περιλαμβάνει την προώθηση ενός «βιώσιμου χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρει η έκθεση, ενώ το Χρηματιστήριο της Ναμίμπια δήλωσε ότι οι εισηγμένες εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν μια επιτροπή κοινωνικής, ηθικής και βιωσιμότητας. Η Νότια Αφρική, ο Μαυρίκιος, η Κένυα και η Αίγυπτος βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πολιτικών βιωσιμότητας της έκθεσης, καθώς απαιτούν από τις τράπεζες να ενσωματώνουν την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση κινδύνων και στην υποβολή εκθέσεων.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα, μετρούμενα με βάση την κάλυψη των εισαγωγών κατά μήνες, μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες το 2021, αναφέρει η έκθεση OMFIF-Absa, η οποία αξιολογεί επίσης τις αφρικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές σε παράγοντες όπως το βάθος της αγοράς, η πρόσβαση σε συνάλλαγμα και τα νομικά πρότυπα.

Ωστόσο, σημείωσε βελτιώσεις στην επιβολή των νομικών συμφωνιών στη Νιγηρία και τη Γκάνα και ότι η Ουγκάντα, η Αιθιοπία και η Ρουάντα σχεδιάζουν να βελτιώσουν την υιοθέτηση των διεθνών χρηματοοικονομικών προτύπων.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Δεκαεπτά χώρες της ηπείρου έχουν πλέον  πολιτικές με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, από τις 26 που εξέτασε η δεξαμενή σκέψης Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) και η νοτιοαφρικανική τράπεζα Absa, έναντι 12 πέρυσι.