Δύο offshore αιολικά που κατασκευάζονται στη Βαλτική τα μεγαλύτερα στον κόσμο

Body

Η σουηδική OX2 AB και η επενδυτική εταιρεία Alandsbanken Fondbolag αναπτύσσουν δύο offshore αιολικά έργα στη Βαλτική Θάλασσα, τα οποία συνδυαστικά, θα είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

.

Είναι ένα ακόμη σαφές σημάδι ότι η μεγαλύτερη εισηγμένη σουηδική εταιρεία ανάπτυξης αιολικών έργων βλέπει ως μέλλον τα μεγάλα υπεράκτια αιολικά, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες κατασκευής χερσαίων, καθώς τον Ιούνιο ανακοίνωσε ένα άλλο γιγαντιαίο υπεράκτιο έργο και πρόσφατα πούλησε μερίδιο 49% σε τρία έργα στην Ikea.

"Ποντάρουμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει να αναπτύσσουμε χερσαίες ή ηλιακές εγκαταστάσεις", δήλωσε ο Paul Stormoen, διευθύνων σύμβουλος της OX2.

Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν βασικό συστατικό του παζλ που φτιάχνεται στις Βρυξέλλες.

Παρά τις σημερινές ελλείψεις, οι αξιωματούχοι δεν αλλάζουν τους στόχους τους όσον αφορά τις μηδενικές εκπομπές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν καίγονται περισσότερα ορυκτά καύσιμα. 

Εάν προχωρήσει η κατασκευή τους, τα Noatun Syd και Noatun Nord θα έχουν συνολική ισχύ έως και 9.000 μεγαβάτ και θα κοστίσουν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Stormoen. Η εκτίμηση βασίζεται στο τρέχον κόστος ανάπτυξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων και η τελική επενδυτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί κάποια στιγμή μεταξύ 2025 και 2026, δήλωσε σε συνέντευξή του.

Το μερίδιο της OX2 στα έργα θα είναι περίπου στα 5.000 μεγαβάτ, τόνισε. Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια αρκετά εκατομμύρια σπίτια. Τα έργα βρίσκονται βόρεια και νότια των φινλανδικών νησιών Aland. 

Βραχυπρόθεσμα, η εταιρεία επικεντρώνεται στον στόχο της να προσθέσει 1.500 μεγαβάτ ισχύος το επόμενο έτος και το 2024. Η εταιρεία επικαιροποίησε πρόσφατα τις προβλέψεις για τα κέρδη της για το 2022, αναμένοντας τώρα λίγο περισσότερο από 1 δισ. σουηδικές κορώνες (90 εκατ. δολάρια) σε λειτουργικά κέρδη.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν βασικό συστατικό του παζλ που φτιάχνεται στις Βρυξέλλες.