«Πίσω από αβάσιμα, αναπόδεικτα και μη ρεαλιστικά προγράμματα μείωσης των αέριων ρύπων» κρύβονται κυβερνήσεις και επιχείρησεις σύμφωνα με σχετική έκθεση της Oxfam. Έντονους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε και ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού τμήματος της ΜΚΟ, Danny Sriskandarajah, λέγοντας ότι εταιρίες και κυβερνήσεις θολώνουν τα νερά εκμεταλλευόμενες τον όρο «μηδενικό αποτύπωμα», ενώ συνεχίζουν τις «βρώμικες, συνηθισμένες δραστηριότητές τους».
Μιλώντας στο BBC ο Sriskandarajah δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος προσπαθεί να δικαιολογήσει την τρέχουσα παραγωγή ορυκτών καυσίμων, υποσχόμενος ουτοπικά προγράμματα μείωσης αέριων ρύπων, που απαιτούν γελοίες ποσότητες γης». Μία εκ των συντακτών της έρευνας της Oxfam, η Nafkote Dabi, εξήγησε στο BBC ότι υπάρχουν μόνον 3,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης παγκοσμίως, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δενδροφύτευση και για την αντιστάθμιση των εκπομπών αέριων ρύπων χωρίς να διακυβευεται η προμήθεια τροφίμων.
Για την πραγματοποίηση όμως των υφιστάμενων υποσχέσεων από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις απαιτούνται εκτάσεις όσο πέντε φορές η Ινδία ή αντίστοιχες με το σύνολο των γεωργικών εκτάσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxfam. Μάλιστα, μόνον τα σχέδια των τεσσάρων μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών, της Shell, BP, Total Energies και ENI, απαιτούν έκταση διπλάσια σε σχέση με ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, άλλες ενεργειακές δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε σχέδια για τη μείωση των ρύπων, συμπεριλαμβανομένων της Sinopec, της ExxonMobil και της Saudi Aramco.
«Εάν όλοι οι παράγοντες του ενεργειακού κλάδου ακολουθήσουν το ίδιο σχέδιο, θα απαιτούν 5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που σημαίνει επιδείνωση των προβλημάτων πείνας στον παγκόσμιο Νότο», σχολίασε χαρακτηριστικά στο BBC η Dabi. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η μείωση των αέριων ρύπων είναι η πιο επείγουσα λύση που πρέπει να εφαρμοστεί. Εάν ωστόσο συμβεί μόνο μέσω δενδροφύτευσης, τότε θα οδηγήσει σε μετακινήσεις πληθυσμών και κατά συνέπεια σε έλλειψη τροφίμων.
(moneyreview.gr)
Έντονους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε και ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού τμήματος της ΜΚΟ, Danny Sriskandarajah.