Στη συγκεκριμένη, 2η Συνάντηση Υπουργών, που γίνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (https://emme-cci.org/about/) μετείχαν, εκτος της Κύπρου και της Ελλάδας, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Ομάν, η Παλαιστίνη, καθώς και η ΕΕ, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το ΗΒ και η Αυστραλία ως παρατηρητές.
.
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο Υπουργός καλωσόρισε την Πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κύπρου και υπογράμμισε ότι η επόμενη Σύνοδος για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο (COP 27) αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τις χώρες της περιοχές να προωθήσουν από κοινού τις θέσεις και τις προτάσεις τους, καθώς και συγκεκριμένα αποτελέσματα των προσπαθειών τους για μείωση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή. Τόνισε επίσης, ιδιαίτερα, την ανάγκη όλες οι προσπάθειες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης να είναι εναρμονισμένες με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal).
Σημειώνεται ότι η Υπουργική Συνάντηση αποτελεί μια Πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κύπρου ήδη από τον Μάρτιο του 2019, η οποία φέρνει κοντά χώρες της περιοχής και σε συνεργασία με διακρατικούς φορείς και οργανισμούς, καθώς και ειδικούς επιστήμονες, αποσκοπεί στην επεξεργασία προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η πρώτη Υπουργική Συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι στόχοι της Πρωτοβουλίας αφορούν στην υποστήριξη της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και των Εθνικών Σχεδίων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στην υιοθέτηση ειδικών προγραμμάτων δράσης σε διαφορετικούς τομείς που σχετίζονται με την οικονομία και την κοινωνία και στη διερεύνηση συγκεκριμένων τεχνοοικονομικών σεναρίων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Στο περιθώριο των εργασιών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Υπουργική Συνάντηση στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), με αντικείμενο την κλιματική δράση και συμμετοχή του Υπουργού κ. Στυλιανίδη, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστα Καδή, της Υπουργού Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Tamar Zandberg, του επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, Mark Kasman, καθώς και της Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Judith Garber. Συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, με έμφαση στις συνέργειες μεταξύ των επιστημονικών κοινοτήτων των χωρών του σχήματος 3+1.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών αποφάσισαν την αξιοποίηση του έργου που έχει ήδη επιτελεστεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, αποφάσισαν τη σύσταση τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων των χωρών τους, με στόχο την υποβολή εισηγήσεων ως προς τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, με συγκεκριμένους στόχους, στο θέμα της κλιματικής δράσης.
Αναφορικά με τους βασικούς πυλώνες της περαιτέρω συνεργασίας τους στα θέματα της κλιματικής δράσης, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών αποφάσισαν την αξιοποίηση του έργου που έχει ήδη επιτελεστεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, αποφάσισαν τη σύσταση τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων των χωρών τους, με στόχο την υποβολή εισηγήσεων ως προς τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, με συγκεκριμένους στόχους, στο θέμα της κλιματικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος του Σχήματος «3+1» αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου το ερχόμενο Φθινόπωρο, για οριστικοποίηση των σχετικών προτάσεων για περαιτέρω συνεργασία.
Πλαίσιο δράσης του Σχήματος «3+1»
Τον περασμένο Μάιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για όλο τον πλανήτη, οι τέσσερεις χώρες αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.
Μέσα από την εν λόγω συνεργασία αναβαθμίζεται ιδιαίτερα ο ρόλος της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ως παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι στόχοι της Πρωτοβουλίας αφορούν στην υποστήριξη της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και των Εθνικών Σχεδίων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.