Παρά την αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση ("ESG") και τη βιωσιμότητα, τα δύο τρίτα των εταιρειών παραμένουν απροετοίμαστες και δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση των ελέγχων, γεγονός που ενδεχομένως τις εκθέτει σε πρόσθετους κινδύνους, σύμφωνα με νέα έρευνα της FTI Consulting.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ανθεκτικότητας® της FTI Consulting του Ιανουαρίου 2022, μια έρευνα σε ανώτερα στελέχη από περισσότερες από 3.300 μεγάλες εταιρείες στις χώρες G 20, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δαπάνησε περισσότερα χρήματα για τις προσπάθειες ESG και βιωσιμότητας κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, το 66% ανέφερε ότι δεν διαθέτει επαρκή τεχνογνωσία για να διαχειριστεί τον αυξημένο έλεγχο από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών, των πελατών, των εργαζομένων, των τοπικών κοινοτήτων και των μετόχων.
Αυτές οι ανησυχίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει ή αναμένει να αντιμετωπίσει έρευνες με επίκεντρο το ESG τους επόμενους 12 μήνες, δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο που οι εταιρείες πρέπει να μετριάσουν για να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Το μήνυμα είναι σαφές: το ESG είναι μια στρατηγική επιταγή που συνδέεται με μεγαλύτερη δημιουργία αξίας και ανθεκτικότητα για τις επιχειρήσεις», δήλωσε η Caroline Das-Monfrais, επικεφαλής Παγκόσμιας Ανθεκτικότητας της FTI Consulting. «Καθώς βλέπουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη στροφή της προσοχής προς το ESG και τη βιωσιμότητα, οι εταιρείες της G-20 έχουν ορθώς αυξήσει τις δαπάνες για τα προγράμματά τους ESG. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσον οι επενδύσεις αυτές ήταν αποτελεσματικές, καθώς οι ηγέτες των επιχειρήσεων εξακολουθούν να μην έχουν εμπιστοσύνη στην τεχνογνωσία τους και να αισθάνονται απροετοίμαστοι απέναντι στον έλεγχο και τους συναφείς κινδύνους στον τομέα αυτό» προσθέτει.
Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των επικεφαλής επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δέχονται μεγάλη πίεση για να βελτιώσουν τις προσπάθειες ESG και βιωσιμότητας το 2022. Επιπλέον, το 38% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπολείπονται σε ό,τι αφορά τη διαφανή χρηματοοικονομική και ESG πληροφόρηση.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία έκθεσης για τις εταιρείες που υπολείπονται στη συμμόρφωση με τα ESG - το 35% των επικεφαλής των στελεχών διαχείρισης κινδύνων και το 32% των επικεφαλής των νομικών στελεχών ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους υπολείπονται σε βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Εν μέσω του αυξανόμενου ελέγχου των ενδιαφερομένων μερών και των ρυθμιστικών αρχών, ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αντιμετωπίζουν καλύτερα τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού - και η ευρύτερη συμμόρφωση με το ESG - θα αποτελέσει βασικό μέλημα κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες για ενίσχυση των προγραμμάτων και της δημοσιοποίησης που σχετίζονται με το ESG, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν την ανάγκη να εμπλέξουν τα ενδιαφερόμενα μέρη τους σε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τις προσεγγίσεις τους για το ESG και τη βιωσιμότητα. Το 89% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφώνησαν ότι οι εταιρείες πρέπει να διοικούνται με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών και όχι μόνο των μετόχων.
Επίσης, το 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αλλάζουν την προσέγγισή τους όσον αφορά το ESG από τη διαχείριση του κινδύνου στον εντοπισμό νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κατάλληλες επενδύσεις για την κάλυψη ευρέων και αναδυόμενων αναγκών ESG μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.
«Οι επιχειρηματικοί ηγέτες της G-20 εξακολουθούν να εστιάζουν σε θέματα ESG και κατανοούν ότι οι εμπορικές ευκαιρίες και η κοινωνική ευθύνη είναι όλο και περισσότερο αλληλένδετες», δήλωσε η Kerstin Duhme, ανώτερη διευθύνουσα σύμβουλος στο τμήμα στρατηγικής επικοινωνίας της FTI Consulting. «Για να γίνει αυτή η μετάβαση με επιτυχία, οι ηγέτες πρέπει να κατανοήσουν πού οι στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και να δημιουργήσουν ευέλικτα πλαίσια διακυβέρνησης» σχολιάζει.
Ενώ το 86% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι δαπάνησαν περισσότερους πόρους για το ESG και τη βιωσιμότητα τους τελευταίους 12 μήνες, το 66% των εταιρειών ανησυχούν ότι δεν διαθέτουν επαρκή εμπειρογνωμοσύνη για να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο έλεγχο σε θέματα ESG.