Η Dambisa Moyo, διεθνής οικονομολόγος και μέλος στα διοικητικά συμβούλια της 3M Corporation και της Chevron, με βάση πάνω από μια δεκαετία θητείας σε αίθουσες διοικητικών συμβουλίων εταιρειών, παρθέτει στο Harvard Bussines Review 10 ερωτήσεις που πιστεύει ότι κάθε εταιρεία πρέπει να απαντήσει καθώς ενσωματώνει μια στρατηγική ESG.
«Εάν οι εταιρείες δεν αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, υπάρχει κίνδυνος να ξεπεραστούν από τους ανταγωνιστές και, στην ακραία περίπτωση, να πάψουν να υπάρχουν» σημειώνει.
1. Υπονομεύει το ESG την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας σας;
Οι φόβοι ότι η υπερβολική έμφαση στα ESG θα μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα μιας εταιρείας δεν είναι αβάσιμοι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν βάσιμα ερωτήματα σχετικά με το αν, αν μια εταιρεία επενδύει πολύ ενέργεια στους στόχους ESG, κινδυνεύει να χάσει την εστίασή της στην ανάπτυξη, το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη. Τον Μάρτιο του 2021, για παράδειγμα, ο Emmanuel Faber, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Danone, παραιτήθηκε εν μέσω πιέσεων από ακτιβιστές επενδυτές, ένας από τους οποίους υποστήριξε ότι ο Faber «δεν κατάφερε να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους και της βιωσιμότητας». Γενικότερα, αν μια εταιρεία εστιάζει υπερβολικά στο ESG, μπορεί να δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί εταιρείες από χώρες με λιγότερο αυστηρά πρότυπα, όπως η Κίνα.
Αλλά αν μια εταιρεία δεν εστιάζει αρκετά στο ESG, κινδυνεύει να μείνει πίσω στην αγορά, να χάσει την υποστήριξη των εργαζομένων, των πελατών και των επενδυτών και ενδεχομένως να χάσει ακόμη και την άδεια να εμπορεύεται σε πιο αυστηρά ρυθμιστικά/ESG περιβάλλοντα, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας θα είναι δύσκολη, διότι οι παράμετροι θα διαφέρουν από τομέα σε τομέα και γεωγραφική περιοχή, καθώς και με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι τα διοικητικά συμβούλια να επανεξετάζουν συστηματικά την εστίασή τους στο ESG και να κρίνουν κατά πόσον διαχειρίζονται τις αντισταθμίσεις.
2. Η προώθηση της ατζέντας ESG σημαίνει ότι θυσιάζονται οι αποδόσεις των εταιρειών;
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο ότι η επίμονη εστίαση στο ESG θα μπορούσε να θεωρηθεί από ορισμένους μετόχους ως επιβλαβής ή να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές αποδόσεις των μετόχων. Τούτου λεχθέντος, οι υποστηρικτές των ESG υποστηρίζουν ότι οι αποδόσεις των επενδυτικών κεφαλαίων ESG δεν είναι χαμηλότερες από εκείνες των παραδοσιακών μετοχικών κεφαλαίων. Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις μπορεί να είναι υψηλότερες από ό,τι στους δείκτες ευρείας βάσης.
Κατά τη διάρκεια των 18 μηνών από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2021, ο δείκτης MSCI World ESG Leaders υπεραπέδωσε κατά +1,84% έναντι του παραδοσιακού δείκτη MSCI World. Ταυτόχρονα, ο δείκτης JP Morgan ESG EMBI Global Diversified υπεραπέδωσε κατά +1,94% του αντίστοιχου δείκτη μη ESG. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν βασικές συμμετοχές σε πολλά αμοιβαία κεφάλαια ESG - και ότι ο τομέας της τεχνολογίας έχει κυριαρχήσει στις ισχυρές αποδόσεις των δεικτών μετοχών τα τελευταία χρόνια. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν η ίδια η ατζέντα ESG αποδίδει αποδόσεις ή αν απλώς ο τομέας με τις υψηλότερες αποδόσεις έχει επίσης υψηλές βαθμολογίες ESG. Ακόμα κι έτσι, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υποτιμούν την αξία που παρέχει στις εταιρείες μια ενεργή ατζέντα ESG όσον αφορά την άδεια λειτουργίας - το δικαίωμα λειτουργίας μιας επιχείρησης, το οποίο χορηγείται από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές.
3. Πώς διαχειρίζεστε τους συμβιβασμούς ESG;
Η μετάβαση από τον κόσμο της πρωτοκαθεδρίας των χρηματοοικονομικών μετόχων στον ευρύτερο καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα - συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της υπεράσπισης των εργαζομένων, της επιδίωξης της έμφυλης και φυλετικής ποικιλομορφίας, των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι πτυχές του ESG είναι γεμάτες με συμβιβασμούς που οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να διαχειριστούν.
Για παράδειγμα, τα διοικητικά συμβούλια των ενεργειακών εταιρειών πρέπει να σταθμίσουν την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έναντι της ικανοποίησης των αναγκών των πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Επιπλέον, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναγκάζονται να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για δράση για το κλίμα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με τον κίνδυνο ότι ο περιορισμός των προμηθειών συμβατικών πηγών ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής μέσω του υψηλότερου κόστους των λογαριασμών ρεύματος, θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας.
4. Πώς αλλάζει το ESG τη δέουσα επιμέλεια;
Παραδοσιακά, οι αξιολογήσεις των περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας (όπως η εκτίμηση της αξίας των συναλλαγών συγχωνεύσεων και εξαγορών) τείνουν να επικεντρώνονται σε ένα σύνολο συμβατικών παραγόντων. Αυτές περιλαμβάνουν επιχειρηματικές συνέργειες, φορολογικές συνέπειες και αντιμονοπωλιακά ζητήματα. Σήμερα, οι ενδελεχείς προσπάθειες δέουσας επιμέλειας απαιτούν επίσης έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ο αγοραστής ή ο αποκτώμενος πληροί ορισμένα πρότυπα ESG. Οι έλεγχοι ESG θα έχουν επίσης σημασία κατά την άντληση κεφαλαίων- οι οργανισμοί αξιολόγησης χρέους και οι επενδυτές απαιτούν επίσης αυτά τα πρόσθετα δεδομένα.
Οι τομείς που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη δέουσα επιμέλεια ESG περιλαμβάνουν την προσαρμογή προϊόντων και υπηρεσιών σε υλικά και διαδικασίες φιλικές προς το κλίμα, την αξιολόγηση της ποικιλομορφίας και των ευρύτερων πρακτικών απασχόλησης, καθώς και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες συνεργάζονται με τις κοινότητες. Οι εταιρείες σήμερα πρέπει να είναι έτοιμες να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG - με δράσεις και αποτελέσματα.
5. Πώς θα πρέπει οι εταιρείες να αντιμετωπίζουν κοινωνικές ανησυχίες όπως η φυλετική ισότητα;
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να καθοδηγούνται από ένα πλαίσιο που είναι διαφανές και συνεπές στην αντιμετώπιση των τρεχόντων γεγονότων που αναδεικνύουν την αδικία. Πρόσφατα, τα διοικητικά συμβούλια κλήθηκαν να διασφαλίσουν ότι είναι συνεπείς στην υπεράσπιση της φυλετικής δικαιοσύνης σε όλες τις φυλετικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Για παράδειγμα, το 2020, ενώ η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αντιμετωπίστηκε με σχεδόν καθολική καταδίκη και δηλώσεις πρόθεσης αποκατάστασης της ανισότητας για την υποστήριξη του Black Lives Matter, οι πράξεις βίας κατά των Ασιατών αντιμετωπίστηκαν με λιγότερο συνεπή και δυναμική εταιρική αντίδραση, όπως τόνισε η Shalene Gupta στο HBR.
Για το καλό των εργαζομένων, των πελατών και των καταναλωτών, οι εταιρείες πρέπει να είναι πιο διαφανείς ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα χειριστούν αυτές τις ανησυχίες και τα ευρύτερα ζητήματα ESG, καθώς αυτά αναδύονται. Μια ασυνεπής προσέγγιση ενέχει τον κίνδυνο να ενισχύσει τη διαίρεση μεταξύ των εργαζομένων και να δημιουργήσει μια κουλτούρα "εμείς εναντίον τους".
6. Πώς μπορείτε να αναπτύσσετε μια παγκόσμια προσέγγιση για το ESG;
Μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση ESG πρέπει να περιλαμβάνει διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Για παράδειγμα, οι δυτικοί εργαζόμενοι που υποστηρίζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους κινέζους εργαζόμενους που είναι πρόθυμοι να εργάζονται 9-9-6, δηλαδή από τις 9 π. μ. έως τις 9 μ. μ. , 6 ημέρες την εβδομάδα. Οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να σταθμίσουν τους κινδύνους, όχι μόνο της απόρριψης των κινεζικών αξιών από τους εργαζόμενους και τους πελάτες στη Δύση, αλλά και της απόρριψης των δυτικών φιλελεύθερων συμπεριφορών από τους εργαζόμενους και τους πελάτες στην Κίνα.
Παρομοίως, στην περίπτωση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, είναι αδύνατο να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς την συμμετοχή της Κίνας και της Ινδίας - ακόμη και αν η επιθυμητή ταχύτητα αλλαγής μπορεί να διαφέρει σημαντικά από εκείνη του δυτικού κόσμου.
7. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο ESG που να είναι μελλοντικά ασφαλές για τις αυριανές οικονομικές πραγματικότητες;
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να επικεντρωθούν στον σχεδιασμό του ESG και σε ένα σύστημα σκέψης που θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί η οικονομία στο μέλλον - όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη σήμερα.
Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες λιανικού εμπορίου επισημαίνουν σήμερα ισχυρά στοιχεία ποικιλομορφίας στο προσωπικό τους. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού είναι εργαζόμενοι με λιγότερα προσόντα, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στο να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της αυξανόμενης αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης, όπως η προοπτική των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν λόγω της αυτοματοποίησης έως το 2025.
Ενώ θα δημιουργηθούν 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας με γνώμονα την τεχνολογία, πολλές από αυτές θα απαιτούν υψηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων και προσόντων. Τα σχολεία και οι δημόσιες πολιτικές για την εκπαίδευση πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι νέες γενιές εργαζομένων είναι εφοδιασμένες με τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να ευδοκιμήσουν στους χώρους εργασίας του μέλλοντος. Όμως, οι εταιρείες οφείλουν επίσης να λάβουν ενεργά μέτρα για την επανεκπαίδευση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού τους - και ειδικά για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων μελών του - ώστε να είναι σε θέση να μεταβούν σε νέους ρόλους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω καλά αναπτυγμένων προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, μαθητείας και συνεχιζόμενης πρακτικής άσκησης. Η αδράνεια θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη καθαρή ανεργία ακριβώς του διαφορετικού συνόλου εργαζομένων που ελπίζει να προστατεύσει αυτή η στρατηγική ESG.
8. Πώς ελέγχετε τις επιδόσεις της εταιρείας σε θέματα ESG;
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων πρέπει να αποφασίσουν πώς θα ελέγχονται τα αποτελέσματα των ESG για συμμόρφωση. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη ανεξάρτητους εξωτερικούς ελεγκτές για οικονομικούς, επιχειρησιακούς, διαδικτυακούς και εργατικούς ελέγχους. Το ερώτημα είναι αν τα πρότυπα ESG θα πρέπει να αξιολογούνται και να παρακολουθούνται από ανεξάρτητους τρίτους λογιστές ή δικηγορικά γραφεία ή αν τα ESG θα εποπτεύονται από ένα παγκόσμιο όργανο ή από εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Προς το παρόν, παρόλο που ανεξάρτητες εταιρείες και ρυθμιστικοί φορείς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τον σχεδιασμό μετρήσεων και προτύπων, η συγκριτική αξιολόγηση ESG παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένη. Ως εκ τούτου, η πρόκληση για τα διοικητικά συμβούλια είναι να αξιολογήσουν ποιες μετρήσεις θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν.
Η τάση είναι οι εταιρείες να είναι υπόλογες σε εξωτερικούς φορείς: όχι μόνο στις ρυθμιστικές αρχές, αλλά και στις βιομηχανικές ενώσεις και τους εμπορικούς φορείς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για παράδειγμα, επιδιώκει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα βιώσιμα διαπιστευτήρια των επενδυτικών κεφαλαίων που φέρουν το σήμα ESG. Όμως, δεν αρκεί απλώς να αποκτηθεί σαφήνεια σχετικά με το πώς πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί ορίζουν το ESG. Για να λειτουργήσει σωστά η αγορά, ένα ανοικτό σύστημα ελέγχου απαιτεί εναρμονισμένους κανόνες που ακολουθούνται από όλους.
9. Πώς πρέπει οι εταιρείες να περιηγηθούν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο του ESG;
Καθώς οι εταιρείες επινοούν μετρήσεις για την παρακολούθηση της προόδου των ESG, πρέπει να είναι σε θέση να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους σε σχέση με το χρόνο, τους ομολόγους τους, άλλους κλάδους και με τα εξελισσόμενα ρυθμιστικά πρότυπα. Καθώς το κάνουν αυτό, πρέπει να προβλέψουν πού θα καταλήξει η ρύθμιση όλων των πτυχών του ESG. Ως εκ τούτου, οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να διατηρούν διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και οι εταιρείες πρέπει να επιδιώκουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για τις βέλτιστες πρακτικές με τους ομολόγους τους στον κλάδο.
Οι παγκόσμιες εταιρείες πρέπει να προσεγγίζουν το ESG με τρόπο διαφανή, συνεπή, ευέλικτο, καινοτόμο, βιώσιμο, ευαίσθητο στις πολιτισμικές διαφορές, δυναμικό και ανθεκτικό στο μέλλον. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να εστιάζουν όχι μόνο στον μετριασμό των κινδύνων που συνεπάγεται το ESG, αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζει για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανθρώπινη πρόοδο.
Οι εταιρείες ανταποκρίνονται με αυξανόμενο αριθμό στις επιταγές που θέτει η νέα τάξη πραγμάτων για την υιοθέτηση στρατηγικών ESG. Πώς όμως να μεταφράσουν αυτούς τους στόχους σε πρακτικές; Η Dambisa Moyo περιγράφει 9 ερωτήσεις που κάθε εταιρεία πρέπει να θέτει καθώς αναπτύσσει τις δικές της στρατηγικές.