Χρονιά ρεκόρ για την «πράσινη» χρηματοδότηση είναι το 2021 καθώς κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και funds στρέφονται σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση και το ESG.
H έκδοση πράσινων ομολόγων, δηλαδή των χρηματοδοτικών μέσων που χρηματοδοτούν περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα προβλέπεται να φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Climate Bonds (CBI). Πρόκειται για μια αύξηση 46% σε σχέση με το περσινό ποσό των 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποτελούσε - μέχρι νεοτέρας - ρεκόρ όλων των εποχών.
Ενδεικτική της αυξημένης όρεξης για βιώσιμη χρηματοδότηση ήταν η έκδοση πράσινων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών, για να χρησιμοποιηθούν για έργα καθαρής ενέργειας και δραστηριότητες που βοηθούν τις κυβερνήσεις να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.
Μέσα στην επόμενη διετία, η CBI προβλέπει ότι οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων θα σπάσουν το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2023. Ωστόσο, αν και τα πράσινα ομόλογα είναι η πιο σημαντική μορφή χρηματοδότησης με επίκεντρο το κλίμα, η ανάπτυξη και η επέκταση ορισμένων άλλων καινοτόμων χρηματοπιστωτικών μέσων υποστήριξε επίσης τη στροφή προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Για παράδειγμα, τα κοινωνικά ομόλογα – που συγκεντρώνουν χρήματα για έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα – και τα ομόλογα βιωσιμότητας – ένας συνδυασμός πράσινων και κοινωνικών ομολόγων – έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των προσπαθειών να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πλατφόρμα για την μετά COVID οικονομική ανάπτυξη. Στο ίδιο πνεύμα, τα μπλε ομόλογα (χρεόγραφα που εκδίδονται για τη στήριξη επενδύσεων σε φιλικές προς τη θάλασσα πρωτοβουλίες και τη γαλάζια οικονομία) έχουν επίσης προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, παρόλο που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικά μικρότερο μερίδιο αγοράς.
Εκτός από τη χρηματοδότηση νέων φιλικών προς το περιβάλλον έργων, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επίσης στραφεί σε ειδικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν μια υπεύθυνη μετάβαση προς πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ένα από αυτά είναι τα ομόλογα μετάβασης (transition bonds), μια σχετικά νέα κατηγορία χρεογράφων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της μετάβασης μιας εταιρείας προς μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Συχνά εκδίδονται σε τομείς που κανονικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πράσινα ομόλογα, όπως μεγάλες βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σίδηρος, χάλυβας, χημικά, αεροπορία, ναυτιλία).
Παρόλο που εξακολουθεί να είναι κάτι νέο, υπήρξαν 14 εκδόσεις τέτοιων ομολόγων αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με το CBI, και αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ήμισυ των 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκαν από την έναρξή τους το 2018.
Πρόκειται για μια αύξηση 46% σε σχέση με το περσινό ποσό των 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποτελούσε - μέχρι νεοτέρας - ρεκόρ όλων των εποχών