Γιατί πρέπει οι επενδυτές να προτιμούν εταιρείες με χαμηλό σκοράρισμα στο ΕSG;

Body

Οι περισσότεροι σχολιαστές των ESG (περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση) επικεντρώνονται στην παραδοχή ότι οι ηθικές επενδύσεις αφορούν αποκλειστικά εταιρείες που συμμορφώνονται με τις δηλωμένες αρχές ESG και αποφεύγουν τους κλάδους και τις εταιρείες που εμπλέκονται σε μη ήθικες δραστηριότητες, είτε πρόκειται για μεγάλους ρυπαντές άνθρακα είτε για εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή όπλων ή καπνού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mohamed Ramady, πρώην ανώτερο τραπεζίτη και καθηγητή χρηματοοικονομικών και οικονομικών στο King Fahd University of Petroleum and Minerals, υπάρχει ένα ενδιαφέρον επιχείρημα ότι, αντί να μπαίνουν στη μαύρη λίστα οι εταιρείες που δεν επιτυγχάνουν επαρκώς το ESG, οι επενδυτές θα πρέπει να επιδιώκουν ενεργά την ιδιοκτησία τέτοιων εταιρειών, προκειμένου να τις βοηθήσουν να αλλάξουν και να επιτύχουν τους πράσινους στόχους. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία τέτοια ενέργεια έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις μεγάλες αποδόσεις των επενδυτών, γεγονός που αποτελεί κίνητρο για όσους επιδιώκουν υψηλότερες από τις συνήθεις αποδόσεις, δεδομένου ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει τις αποτιμήσεις των εταιρειών που συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα θεωρείται ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές  «μετατρέπονται» σε Λευκούς Ιππότες της ESG. Αυτό προϋποθέτει ότι οι εν λόγω διορατικοί επενδυτές έχουν καλή αντίληψη του κινδύνου και της μέτρησης των επιπτώσεων των νεοαποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων τους. Αυτό προϋποθέτει γνώση των τρεχουσών και μελλοντικών τάσεων των δεδομένων.

Στόχος είναι οι τάσεις αυτών των μεγαλοδεδομένων να δώσουν μια εικόνα των επιπτώσεων που θα έχουν αυτές οι επενδύσεις στο τοπικό και το παγκόσμιο περιβάλλον, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη και, το σημαντικότερο, μια εικόνα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιθωριοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, εάν οι κατώτερες του επιπέδου ESG επενδύσεις δεν έχουν μέλλον.

Η πρόσφατη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή έδειξε σαφώς ότι τα πιθανά σενάρια ενέχουν ένα ευρύ φάσμα δύσκολα εκτιμήσιμων κινδύνων μετάβασης, καθώς οι επενδυτές μετατοπίζουν την προσοχή τους από την αποδεκτή τεχνολογία σήμερα σε νέα φιλική προς το κλίμα τεχνολογία με αβέβαια αποτελέσματα στο μέλλον.

«Από πού μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια νέα γενιά επενδυτών και ποια δεδομένα είναι διαθέσιμα για να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα αυτούς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις; Οι γνωστοποιήσεις σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Οι επιμελείς επενδυτές μπορούν να συγκεντρώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στις εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, με τη βοήθεια των συστημάτων παρατήρησης της γης, των αισθητήρων και της μηχανικής μάθησης» σημειώνει ο ίδιος.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα πρακτική που απαιτεί όχι μόνο μεγάλα δεδομένα, αλλά και άφθονη τεχνογνωσία και διασυνδέσεις για την απόκτηση αυτών των δεδομένων. «Αξίζει, λοιπόν, η προσέγγιση αυτή ή είναι χαμένη υπόθεση για την αύξηση της συμμόρφωσης των εταιρειών με κατώτερο επίπεδο ESG;» διερωτά ο κ. Ramady. 

Αντιλαμβανόμενη τους περιορισμούς αυτούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας νομοθετικής πρότασης για ένα κεντρικό μητρώο εταιρικών δεδομένων. 

Το μητρώο προορίζεται για χρηματοοικονομικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με τη βιωσιμότητα για τις εταιρείες στην ΕΕ και παρέχει στις εταιρείες μεγαλύτερη προβολή έναντι των επενδυτών, ιδίως για τις μικρές εταιρείες που συχνά παρακάμπτονται κατά την αναζήτηση εταιρειών με χαμηλότερα επίπεδα ESG. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΕΣΑΠ θα παρέχει μια κοινή πηγή δωρεάν δημόσιων πληροφοριών για τις εταιρείες της Ε.Ε. και ότι όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σε μορφή που θα μπορεί να εξαχθεί από δεδομένα, ενώ το ESAP (Establishment of a European single access point) προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2024. Η πηγή δεδομένων ακολουθεί ένα σύνολο αρχών που βασίζονται στο να καταστήσει το ESG ως ένα δημόσια διαθέσιμο δωρεάν αγαθό.

Εάν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί, τα στοιχεία ESG θα πρέπει να αναφέρονται από τις εταιρείες με σαφή και συνεπή τρόπο ώστε να μπορούν να δημιουργούν μια αιτιολογημένη κρίση και να είναι εύκολα προσβάσιμα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με τα υποβαλλόμενα στοιχεία να είναι τα πιο ουσιώδη που ζητούν οι επενδυτές, ώστε να αποφεύγεται η παροχή επιλεκτικών στοιχείων. «Εάν τέτοιες πρωτοβουλίες πρόσβασης στα δεδομένα απογειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, θα επιβεβαιωθεί ένα παλιό ρητό που λέει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εμπόδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η δόξα για την υπέρβασή του» καταλήγει ο ίδιος.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Γιατί πρέπει οι επενδυτές να προτιμούν εταιρείες με χαμηλό σκοράρισμα στο ΕSG;
Επικεφαλίδα

Οι επενδύσεις ESG μπορούν να δώσουν ώθηση σε εταιρείες που δεν έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε τέτοια θέματα.

Tags