Οι ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 95% της αύξησης της ενέργειας στον κόσμο έως το 2026, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη, με την ηλιακή ενέργεια να παρέχει περισσότερο από το ήμισυ της ώθησης.
Το ορόσημο έρχεται παρά το αυξανόμενο κόστος για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών.
«Οι φετινές προσθήκες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των 290 γιγαβάτ αποτελούν ένα ακόμη σημάδι ότι μια νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία αναδύεται», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας που βλέπουμε σήμερα θέτουν νέες προκλήσεις για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων καθιστούν τις ανανεώσιμες πηγές ακόμη πιο ανταγωνιστικές».
Η Κίνα ηγείται παγκοσμίως σε νέα χωρητικότητα και είναι τέσσερα χρόνια μπροστά από τους δικούς της στόχους αιολικής και ηλιακής υποδομής, ενώ η Ινδία θα διπλασιάσει τις νέες εγκαταστάσεις από το 2015-2020.
«Η Κίνα συνεχίζει να επιδεικνύει τις δυνάμεις της στην καθαρή ενέργεια, με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να υποδηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να επιτύχει μια κορύφωση στις εκπομπές CO2 πολύ πριν από το 2030», είπε ο Birol.
Ωστόσο, ο IEA προειδοποίησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, οι μέσες ετήσιες προσθήκες ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας θα πρέπει να διπλασιαστούν σχεδόν από τις τρέχουσες προβλέψεις του οργανισμού για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ενώ η ετήσια αύξηση της ζήτησης για βιοκαύσιμα θα πρέπει να τετραπλασιαστεί.
Τι αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.