Οι μεγαλύτερες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου ανακοίνωσαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, έναν νέο στόχο για τη συγκέντρωση 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια χρηματοδότηση του κλίματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
.
Η δέσμευση υπογραμμίζει τη φιλοδοξία τους να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων που θα βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που λένε ότι χρειάζονται τα αναπτυσσόμενα έθνη.
Οι τράπεζες έχουν υποστηρίξει ότι η ικανότητά τους να κλιμακώσουν περαιτέρω τη χρηματοδότηση του κλίματος εξαρτάται από την καταβολή περισσότερων εισφορών από τους μετόχους των χωρών τους. «Οι τράπεζες DB δεν μπορούν να είναι αυτές που θα αντλήσουν τα τρισεκατομμύρια, δεν τα έχουμε στους ισολογισμούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη.
«Ο μεγαλύτερος ρόλος μας, εκτός από τον δικό μας ισολογισμό, είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα», είπε. Για να επιτευχθεί αυτό, η τράπεζα εργάζεται για τον εξορθολογισμό των εγγυητικών της διατάξεων, επιδιώκοντας να αναλάβει την πρώτη ζημία σε ορισμένα έργα για να βοηθήσει στην απομείωση του κινδύνου των ιδιωτικών επενδύσεων και επίσης να αναπτύξει τη χρηματοδότηση σε τοπικό νόμισμα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συναλλαγματικού κινδύνου, δήλωσε ο Banga.
Ο στόχος των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε για τη χρηματοδότηση του κλίματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες το 2023 και τα 60,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Μπακού, σχεδόν 200 κράτη διαπραγματεύονται έναν «νέο συλλογικό ποσοτικό στόχο» για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Αυτός έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο των πλούσιων χωρών να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις φτωχές χώρες, ώστε να βοηθήσουν στη στήριξη της πράσινης μετάβασης και της ανθεκτικότητάς τους σε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Εκτός από τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα συμβάλουν επίσης στην κινητοποίηση 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του κλίματος από τον ιδιωτικό τομέα για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η δέσμευση υπογραμμίζει τη φιλοδοξία τους να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων που θα βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.