Αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου, θα καταστεί αδύνατη η επίτευξη του κύριου στόχου της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δηλαδή η συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη παγκόσμια αξιολόγηση του ρύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
.
Το οξείδιο του αζώτου είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο αέριο του θερμοκηπίου και το χειρότερο αέριο που καταστρέφει το όζον. Η έκθεση για την παγκόσμια αξιολόγηση του οξειδίου του αζώτου (N2O) είναι παρόμοια με την παγκόσμια αξιολόγηση του μεθανίου του 2021, η οποία έδειξε ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου μπορούν να μειωθούν έως και 45% αυτή τη δεκαετία και έθεσε τις βάσεις για 150 χώρες να δεσμευτούν στην παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο, ώστε να περιορίσουν τις εν λόγω εκπομπές κατά 30% έως το 2030.
Οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου, οι οποίες οφείλονται κυρίως στη γεωργική χρήση συνθετικών λιπασμάτων και κοπριάς, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως κατά 40% από το 1980, και πρόκειται να αυξηθούν κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 μέχρι το 2050, αναφέρει η έκθεση.
Η ανάληψη παγκόσμιας δράσης για τη μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου (N2O) θα μπορούσε να αποφύγει το ισοδύναμο έως και 235 δισεκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2100, αναφέρεται.
Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters νωρίτερα φέτος ότι η μείωση των εκπομπών Ν2Ο από την παραγωγή λιπασμάτων ή την παραγωγή υλικών όπως το νάιλον είναι φθηνή, κοστίζοντας μόλις 10 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέσω έργων που χρησιμοποιούν την εθελοντική αγορά αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το οξείδιο του αζώτου είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο αέριο του θερμοκηπίου και το χειρότερο αέριο που καταστρέφει το όζον.