εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Αέρια θερμοκηπίου: Μείωση εκπομπών 4% στην ΕΕ, αύξηση 0,3% στην Ελλάδα το δ΄τρίμηνο 2023

Μειωμένες κατά 4%, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι υπολογίστηκαν σε 897 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμων CO2 (CO2-eq), όταν το ίδιο τρίμηνο του 2022 είχαν υπολογιστεί σε 935 εκατομμύρια τόνους.

.

Ωστόσο ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκαν αυξήσεις ήταν η Ελλάδα με 0,3%, ενώ χειρότερες επιδόσεις είχαν η Μάλτα (+7,7%), η Σλοβενία (+5,6%), η Κύπρος (+2,3%) και η Σλοβακία (1,7%).

Αναταραχή στην πρωτοβουλία Science Based Targets λόγω Scope 3

Οι διαχειριστές της ομάδας επαλήθευσης κλιματικών στόχων Science Based Targets οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επικοινωνιακής καταιγίδας, προσπάθησαν την Παρασκευή να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με το σχέδιό τους να επιτρέψουν τον συμψηφισμό των εκπομπών της αλυσίδας εφοδιασμού των εταιρειών.

.

ΕΕ: «Στον αέρα» η μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων έως το 2030

Ένα νέο ενδιάμεσο στόχο θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς όλα δείχνουν ότι ο μηδενισμός των εκπομπών ρύπων που ευνοούν την κλιματική κρίση έως το 2040 είναι ανέφικτος με τους σημερινούς ρυθμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις των «27». Εξάλλου ο ενδιάμεσος στόχος για μείωση 55% των ρύπων έως το 2030 (με αφετηρία τις εκπομπές το έτος 1990) ήδη έχει ξεφύγει και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα περιοριστεί στο 51%.

.

Κλιματική κρίση: Οι εκπομπές CO2 στην ΕΕ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχέτευσε στην ατμόσφαιρα 8% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από καύση ορυκτών καυσίμων το 2023, σε σχέση με το 2022, αποκαλύπτει ο Guardian, ωθώντας τις εκπομπές CO2 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

.

Arcelor και γαλλικό κράτος σχεδιάζουν να επενδύσουν 1,8 δισ. ευρώ για τη μείωση των εκπομπών

Η ArcelorMittal SA και το γαλλικό κράτος θα επενδύσουν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα που παράγεται από το εργοστάσιο χάλυβα της εταιρείας στη Δουνκέρκη, μειώνοντας τις βιομηχανικές εκπομπές της χώρας κατά 6%.

.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία δύο ηλεκτρικών κλιβάνων και ενός εργοστασίου άμεσης μείωσης των εκπομπών στην εγκατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire την Κυριακή. Η συνεισφορά του γαλλικού κράτους θα μπορούσε να φτάσει τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει κατά 23% τον στόχο μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Κατά 23% θα ξεπεράσει η Ελλάδα τον στόχο μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που της αναλογεί για το 2030, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της 23ης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών (COP 23) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία του Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος της Μεσογείου (Σύμβασης της Βαρκελώνης), η οποία έλαβε χώρα στο Πορτορόζ της Σλοβενίας (5-8/12).

Network for Greening the Financial System:  Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που εφαρμόζονται σήμερα είναι ανεπαρκείς

«Καμπανάκι» για τις οικονομικές απώλειες από την κλιματική αλλαγή χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερος τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις και ότι οι απώλειες θα κλιμακώνονται σταδιακά, φτάνοντας το 2050 στο 7% ακόμη και στην περίπτωση που θα έχει επιτευχθεί τότε ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων (Net Zero). 

Reuters: Τέσσερις τράπεζες κατεβάζουν τον πήχυ για τις εκπομπές ρύπων

Τέσσερις κορυφαίες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Standard Chartered και HSBC, αποχώρησαν από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ να ελέγχουν τους στόχους για την κλιματική αλαγή που έχουν τεθεί για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πηγές. 

.

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τις προσπάθειες στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Science Based Targets Initiative (SBTi) να επαληθεύουν τους στόχους τους εξαιτίας των ανησυχιών ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει την ικανότητά τους να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν προγράμματα με ορυκτά καύσιμα. 

Η Καλιφόρνια υποχρεώνει και επίσημα εταιρείες κολοσσούς να αποκαλύπτουν εκπομπές αερίου

Κολοσσιαίες εταιρείες, όπως η Apple και η Disney, θα υποχρεωθούν να αποκαλύπτουν τις εκπομπές αερίου τους, μετά το νέο νόμο που ψήφισε το τοπικό Κοινοβούλιο.

.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείες, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε το νομοσχέδιο – που πέρασε το τοπικό Κοινοβούλιο – που απαιτεί από τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων να αναφέρουν τις εκπομπές άνθρακα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αντίστοιχα νομοσχέδια συζητούνται και σε Ομοσπονδιακό επίπεδο τις ΗΠΑ.

ΕΕ: Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 3% το α’ τρίμηνο

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 21 χώρες της ΕΕ καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

.

Οι εκπομπές το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτός από την Ιρλανδία (+9,1%), τη Λετονία (+7,5%), τη Σλοβακία (+1,9%), τη Δανία (+1,7%) ), τη Σουηδία (+1,6%) και τη Φινλανδία (0,3%), όπου αυξήθηκαν. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.