εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Η Καλιφόρνια υποχρεώνει και επίσημα εταιρείες κολοσσούς να αποκαλύπτουν εκπομπές αερίου

Κολοσσιαίες εταιρείες, όπως η Apple και η Disney, θα υποχρεωθούν να αποκαλύπτουν τις εκπομπές αερίου τους, μετά το νέο νόμο που ψήφισε το τοπικό Κοινοβούλιο.

.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείες, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε το νομοσχέδιο – που πέρασε το τοπικό Κοινοβούλιο – που απαιτεί από τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων να αναφέρουν τις εκπομπές άνθρακα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αντίστοιχα νομοσχέδια συζητούνται και σε Ομοσπονδιακό επίπεδο τις ΗΠΑ.

ΕΕ: Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 3% το α’ τρίμηνο

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 21 χώρες της ΕΕ καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

.

Οι εκπομπές το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτός από την Ιρλανδία (+9,1%), τη Λετονία (+7,5%), τη Σλοβακία (+1,9%), τη Δανία (+1,7%) ), τη Σουηδία (+1,6%) και τη Φινλανδία (0,3%), όπου αυξήθηκαν. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.

Αγελάδες που ρεύονται λιγότερο μεθάνιο στη μάχη για το κλίμα

Με την κτηνοτροφική βιομηχανία να δέχεται πιέσεις για μείωση των εκπομπών μεθανίου που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, μια καναδική εταιρεία υπόσχεται να σώσει την κατάσταση περιορίζοντας το ρέψιμο των αγελάδων.

.

Η Semex πουλά σε κτηνοτρόφους το σπέρμα ταύρων με μια γενετική ιδιαιτερότητα που περιορίζει την παραγωγή μεθανίου στο πεπτικό σύστημα.

Μεγαλύτερη έμφαση στις εκπομπές και άλλων αερίων εκτός του CO2 δίνουν οι αεροπορικές

Οι αεροπορικές εταιρείες συγκροτούν μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των εκπομπών και άλλων αερίων πέραν του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενισχύοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των νεφελωδών γραμμών που σχηματίζονται από αεροσκάφη και είναι γνωστές ως contrails, μια περιβαλλοντική απειλή που μέχρι τώρα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη ρύπανση από τον άνθρακα στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

.

Δέσμευση της Κering (YSL, Gucci) για μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2035

Η γαλλική Kering, ιδιοκτήτρια των πολυτελών οίκων Gucci και Yves Saint Laurent, δεσμεύτηκε την Παρασκευή να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2035 από τα επίπεδα του 2021, εν μέσω αυξημένου ελέγχου των περιβαλλοντικών ζητημάτων από τους καταναλωτές.

.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η μείωση των επιπτώσεων σε απόλυτους όρους σε συνδυασμό με τη δημιουργία αξίας πρέπει να είναι ο επόμενος ορίζοντας για τις πραγματικά βιώσιμες εταιρείες", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Francois-Henri Pinault.

Κλιματική αλλαγή: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση των εκπομπών κατά 40%

Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επιμερισμό των προσπαθειών με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μειώνει το μέγιστο όριο για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα κράτη μέλη από τις μεταφορές, τα κτίρια και τη γεωργία έως το 2030.

.

Αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις εκπομπές άνθρακα

Στηριζόμενη στην επιτυχία ανάλογης προσπάθειας στην Ολλανδία, περιβαλλοντική οργάνωση που εκπροσωπεί 450.000 Γερμανούς υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης του Βερολίνου για την αποτυχία της να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που η ίδια έθεσε.

.

Η Friends of the Earth Γερμανίας, γνωστή και ως BUBD, προσέφυγε σε διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου απαιτώντας να παρουσιάσει η κυβέρνηση έκτακτο πρόγραμμα για τις εκπομπές άνθρακα στους κλάδους των μεταφορών και των κατασκευαστικών έργων.

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει σε startup που θέλει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες

Ο Μπιλ Γκέιτς εντάχθηκε σε μια ομάδα δισεκατομμυριούχων που επενδύουν σε μια αυστραλιανή startup κλιματικής τεχνολογίας που έχει βάλει σκοπό να ταράξει τη βιομηχανία ζωοτροφών με ένα προσθετικό τροφίμων που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

.

Ισπανία: Δακτύλιοι για ρυπογόνα οχήματα στις πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ στην Ισπανία ο νέος Νόμος για την Κλιματική Αλλαγή σύμφωνα με τον οποίο οι δήμοι με περισσότερους από 50.000 κατοίκους οφείλουν να εφαρμόσουν Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο αστικό κέντρο για τα πιο ρυπογόνα οχήματα.

.

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία της ΕΕ για την αγορά άνθρακα – Συστήνεται Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία νωρίς την Κυριακή για την αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα του μπλοκ, του κύριου εργαλείου πολιτικής του για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσαν η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.