Η Robeco, ειδική στα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια, λανσάρει τα πρώτα ETFs

Body

Η ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco θα λανσάρει τα πρώτα της αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, εντασσόμενη στη φάλαγγα των παραδοσιακών ενεργών διαχειριστών του είδους.

.

Ενώ τα περισσότερα ETFs ήταν παραδοσιακά παθητικά κεφάλαια παρακολούθησης δεικτών, τα ενεργά διαχειριζόμενα ETFs έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου 1 δισ. δολάρια από τα 14 δισ. δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση του κλάδου, σύμφωνα με την ETFGI, μια συμβουλευτική εταιρεία.

Έχουν αποδειχθεί προσοδοφόρα για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταλάβει το 72% των καθαρών νέων εσόδων από αμοιβές που προέρχονται από τις εισροές σε ETFs μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, ακόμη και όταν τα ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια συνεχίζουν να χάνουν χρήματα.

Η αγορά των ενεργών ETF είναι λιγότερο ανεπτυγμένη στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2% του ενεργητικού των ETF της ηπείρου ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η δραστηριότητα αναζωπυρώνεται με την Ark Invest της Cathie Wood και την BNP Paribas Asset Management να λανσάρουν τα πρώτα τους ενεργά ETF στην Ευρώπη νωρίτερα φέτος, ενώ η iShares της BlackRock παρουσίασε τα πρώτα της ενεργά ETF μετοχών. Η Jupiter Asset Management και η Eurizon Capital είναι μεταξύ εκείνων που είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η τετράδα των ενεργών ETF της Robeco με έδρα το Ρότερνταμ, θυγατρική του ιαπωνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Orix Corporation, είναι τα πρώτα της ETF οποιουδήποτε είδους.

Και τα τέσσερα αξιοποιούν τις υπάρχουσες ειδικότητες της Robeco στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων της. Ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε τη φήμη του πρώιμου υποστηρικτή των «βιώσιμων» επενδύσεων πολύ πριν αυτό γίνει ένα μοδάτο άρμα στο οποίο μπορεί κανείς να ανέβει.

Ως αποτέλεσμα, όλα εκτός από 3 δισ. ευρώ από τα 196 δισ. ευρώ των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της διαχειρίζονταν σύμφωνα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές αρχές στα τέλη Ιουνίου. Διαθέτει επίσης εμπειρία δύο δεκαετιών με «ενισχυμένες» στρατηγικές δεικτοδότησης με συστηματική ποσοτική επένδυση, η οποία αντιπροσωπεύει 76 δισ. ευρώ του ενεργητικού της.

Τα 3D Global Equity, US Equity και European Equity Ucits ETFs της θα αξιοποιήσουν και τα δύο αυτά σκέλη σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του κινδύνου, της απόδοσης και της βιωσιμότητας.

Το τέταρτο αμοιβαίο κεφάλαιο, το Robeco Dynamic Theme Machine Ucits ETF «παρουσιάζει τις ποσοτικές δυνατότητες της επόμενης γενιάς της εταιρείας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για τον έγκαιρο εντοπισμό αναδυόμενων επενδυτικών θεμάτων», αναφέρει.

Και τα τέσσερα ETF θα εισαχθούν στη Φρανκφούρτη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν επιπλέον εισαγωγές, μεταξύ άλλων και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, «τους επόμενους μήνες». Τα αμοιβαία κεφάλαια 3D θα έχουν έξοδα 0,2-0,25%, με το Dynamic Theme ETF να τιμολογείται στο 0,55%.

«Η Robeco έχει μακρά κληρονομιά ενεργού διαχείρισης και αναγνωρίζεται ως ηγέτης στις βιώσιμες επενδύσεις», δήλωσε ο Nick King, επικεφαλής των ETFs.

Ένα ακόμη 3D ETF, ένα προϊόν Emerging Markets Equity, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ ETF σταθερού εισοδήματος αναμένεται επίσης το επόμενο έτος.

Η σειρά αμοιβαίων κεφαλαίων της Robeco έχει  εκροές το τελευταίο διάστημα, με καθαρά 7,7 δισ. ευρώ να φεύγουν από την πόρτα το 2023 και 881 εκατ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η τετράδα των ενεργών ETF της Robeco με έδρα το Ρότερνταμ, θυγατρική του ιαπωνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Orix Corporation, είναι τα πρώτα της ETF οποιουδήποτε είδους.

Tags