Mειώθηκαν οι περιπτώσεις greenwashing για πρώτη φορά εδώ και χρόνια

Body

Ο αριθμός των εταιρειών που συνδέονται με το greenwashing, ή τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων και των προϊόντων τους, μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια.

.

Τα παραπάνω αναφέρει νέα έκθεση της επιστημονικής εταιρείας δεδομένων ESG RepRisk, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι οι σοβαρές περιπτώσεις greenwashing συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι η πρόοδος είναι άνιση ανά περιοχή.

Η μελέτη, η ετήσια έκθεση της RepRisk για το greenwashing χρησιμοποιεί μεγάλα δεδομένα για να ελέγχει καθημερινά πάνω από 150.000 δημόσιες πηγές, με την πλατφόρμα να καταγράφει τον κίνδυνο greenwashing με βάση κριτήρια παραπλανητικής επικοινωνίας και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τη ρύπανση.

Η έκθεση διαπίστωσε μείωση κατά 12% στον αριθμό των εταιρειών που συνδέονται με τον κίνδυνο greenwashing κατά το έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2024, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην εταιρική συμπεριφορά, σύμφωνα με την RepRisk, με τον αριθμό να μειώνεται για πρώτη φορά από το 2019.

Ενώ ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων μειώθηκε, ωστόσο, η έκθεση σηματοδότησε επίσης μια στροφή προς περιστατικά υψηλότερου κινδύνου, με ευρήματα για αύξηση κατά 30% των περιπτώσεων υψηλής σοβαρότητας κατά το προηγούμενο έτος. Η έκθεση προσδιόρισε τη σοβαρότητα με βάση τις συνέπειες του περιστατικού, την έκταση του αντίκτυπού του και τον βαθμό στον οποίο είναι σκόπιμο και συστηματικό.

Σύμφωνα με την RepRisk, η περιφερειακή διακύμανση των περιστατικών πράσινου ξεπλύματος υποδεικνύει τον βαθμό στον οποίο παράγοντες όπως οι ρυθμιστικές εξελίξεις και οι πιέσεις των ενδιαφερόμενων μερών μπορεί να οδηγούν στις αλλαγές. Η έκθεση διαπίστωσε μια απότομη μείωση κατά 20% των περιπτώσεων στην ΕΕ, όπου μια σειρά κανονισμών που προωθήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, όπως η οδηγία για τους πράσινους ισχυρισμούς και η οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, στόχευσαν τις εταιρικές συμπεριφορές πράσινου ξεπλύματος με νέους κανόνες, όπως η απαγόρευση ασαφών περιβαλλοντικών ισχυρισμών και η απαίτηση χρήσης μόνο εγκεκριμένων ετικετών βιωσιμότητας.

Η Jessica Quiazon, επικεφαλής της έρευνας ESG της RepRisk, δήλωσε: «Η έρευνα για την ESG είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία:

«Η εφαρμογή νόμων και κανονισμών κατά του greenwashing μπορεί να τυποποιήσει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες σχετικά με τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες και να ενισχύσει έτσι τη λογοδοσία τους. Καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις γίνονται πιο ουσιαστικές, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση να ευθυγραμμίσουν τις δηλώσεις τους με την πραγματική δράση».

Εναλλακτικά, οι υποθέσεις greenwashing αυξήθηκαν ελαφρώς στις ΗΠΑ, αλλά μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10% πέρυσι, σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολιτικοποίησης του ESG, με την RepRisk να υποστηρίζει ότι η μείωση οφείλεται στο ότι οι εταιρείες έγιναν πιο προσεκτικές «ανταποκρινόμενες στην πίεση των επενδυτών, των γενικών εισαγγελέων των πολιτειών και άλλων πολιτικών προσώπων σε πολιτειακό επίπεδο που αντιτίθενται στην εξέταση των κριτηρίων ESG στις επενδύσεις».

Η έκθεση εξέτασε επίσης τα περιστατικά «πράσινης πλύσης» ανά κλάδο, διαπιστώνοντας ότι ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο των περιπτώσεων, ακολουθούμενος από τον τομέα των τροφίμων και ποτών και τον τομέα των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ο τομέας των Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση των περιπτώσεων, κατά 27% κατά το προηγούμενο έτος, ακολουθούμενος από τους τομείς του Λιανικού Εμπορίου, των Προσωπικών και Οικιακών Αγαθών και των Ορυχείων, ο καθένας με μείωση 25%, και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με μείωση 12%.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Αυτό αναφέρει νέα έκθεση της επιστημονικής εταιρείας δεδομένων ESG RepRisk, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι οι σοβαρές περιπτώσεις greenwashing συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι η πρόοδος είναι άνιση ανά περιοχή.