Η Morningstar Sustainalytics λανσάρει λύσεις για την υποβολής εκθέσεων CSRD

Body

Η Morningstar Sustainalytics, πάροχος αξιολογήσεων, δεδομένων και ερευνών ESG, ανακοίνωσε τη διάθεση μιας σειράς νέων εργαλείων  για τη βιώσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ, με στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές και τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες κανονιστικές απαιτήσεις της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων.

.

Οι νέες και επικαιροποιημένες λύσεις περιλαμβάνουν μια προσφορά δεδομένων ευθυγραμμισμένων με την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας. Η CSRD διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των εταιρειών που υποχρεούνται να παρέχουν γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας σε περισσότερες από 50.000 από περίπου 12.000 βάσει των προηγούμενων κανονισμών. Με βάση τα νέα υποκείμενα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS), το CSRD εισάγει πιο λεπτομερείς απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις των εταιρειών στο περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά πρότυπα και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Το CSRD τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2024 για τις μεγάλες εταιρείες, με τις πρώτες εκθέσεις να εκδίδονται το 2025, ενώ θα ακολουθήσουν οι μικρότερες εταιρείες τα επόμενα έτη.

Η νέα λύση CSRD Aligned Data της Sustainalytics προσφέρει ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες ευθυγραμμισμένες με πάνω από 450 κριτήρια από το ESRS, καλύπτοντας έως και 25.000 εταιρείες, επιτρέποντας στους επενδυτές να πραγματοποιούν ανάλυση χαρτοφυλακίου, να αξιολογούν τον αντίκτυπο και τη χρηματοοικονομική σημαντικότητα των παραγόντων ESG, να συμμορφώνονται με τα εξελισσόμενα κανονιστικά πρότυπα και να απλοποιούν τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων CSRD, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η ρυθμιστική αρχή των αγορών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), δημοσίευσε νωρίτερα φέτος τις οριστικοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τα ονόματα των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG, με στόχο την προστασία των επενδυτών από τον κίνδυνο «πράσινου ξεπλύματος», και περιγράφοντας λεπτομερώς τα ελάχιστα πρότυπα και κατώτατα όρια για τα αμοιβαία κεφάλαια που χρησιμοποιούν όρους που σχετίζονται με ESG και βιωσιμότητα στα ονόματά τους. Η νέα λύση της Sustainalytics παρέχει δεδομένα και εργαλεία διαλογής για την υποστήριξη της ευθυγράμμισης και την προσαρμογή των αποκλεισμών για τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες.

Η ταξινομία της ΕΕ είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που επιτρέπει την κατηγοριοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε τουλάχιστον έναν από τους έξι καθορισμένους περιβαλλοντικούς στόχους, όπως ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή  και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, μεταξύ άλλων, και δεν προκαλούν σημαντική ζημία στους άλλους στόχους. Η λύση ταξινομίας της Sustainalytics για την ΕΕ παρέχει λεπτομερή δεδομένα που καλύπτουν και τους έξι στόχους και τους δείκτες KPIs εσόδων, capex και opex, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εξορθολογίσουν τη ρυθμιστική υποβολή εκθέσεων και να βελτιώσουν την παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου και να αναπτύξουν την επενδυτική ανάλυση πράσινων επενδυτικών προϊόντων.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι νέες και επικαιροποιημένες λύσεις περιλαμβάνουν μια προσφορά δεδομένων ευθυγραμμισμένων με την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας.