Όταν το Icon of the Seas της Royal Caribbean ξεκινήσει το πρώτο του επίσημο ταξίδι στις 27 Ιανουαρίου, το ταξίδι είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύματα. Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το Icon έχει μήκος πάνω από 360 μέτρα και ζυγίζει περίπου 250.000 μικτούς εγγεγραμμένους τόνους. Διαθέτει 20 διαφορετικά καταστρώματα, 40 εστιατόρια, μπαρ και σαλόνια, επτά πισίνες, έξι νεροτσουλήθρες και έναν καταρράκτη 55 μέτρων. Η Royal Caribbean λέει ότι το πλοίο της θα εγκαινιάσει "μια νέα εποχή διακοπών".
.
Το 2022, ο Bryan Comer, διευθυντής του θαλάσσιου προγράμματος στο Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές, εξέτασε το αποτύπωμα άνθρακα της κρουαζιέρας σε σύγκριση με τη διαμονή σε ξενοδοχείο συν τα αεροπορικά ταξίδια - αφού οι κρουαζιέρες είναι ουσιαστικά πλωτά ξενοδοχεία. Η ανάλυσή του διαπίστωσε ότι ένα άτομο που κάνει κρουαζιέρα στις ΗΠΑ για 1.200 μίλια (2.000 χιλιόμετρα) με την πιο αποδοτική εταιρεία κρουαζιέρας θα είναι υπεύθυνο για περίπου 1.100 λίβρες (500 κιλά) CO2, σε σύγκριση με 518 λίβρες (235 κιλά) για μια πτήση μετ' επιστροφής και διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Με άλλα λόγια: Η κρουαζιέρα παράγει "περίπου διπλάσια ποσότητα συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου" σε σχέση με την πτήση, λέει ο Comer.
Σε αντίθεση με τις πτήσεις, των οποίων οι επιπτώσεις στο κλίμα προκάλεσαν το flygskam ή το flight-shaming, τα κρουαζιερόπλοια δεν τυγχάνουν πάντα του ίδιου περιβαλλοντικού ελέγχου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ναυτιλία θεωρείται συχνά πιο ενεργειακά αποδοτική από τα αεροπορικά ταξίδια, κάτι που ισχύει για τα φορτηγά πλοία χάρη στους σχετικά μικρούς χώρους διαβίωσης και την αποτελεσματική χρήση του χώρου. Τα κρουαζιερόπλοια, αντίθετα, είναι ενεργειακά σκουπίδια: οι παραθεριστές που πληρώνουν περιμένουν περισσότερα τετραγωνικά και οι σύγχρονες κρουαζιέρες προσφέρουν ένα σωρό ανέσεις.
"Έχετε πράγματα όπως η θέρμανση της πισίνας και η διατήρηση των φώτων αναμμένων", λέει ο Comer. "[Έχετε] θέρμανση και κλιματισμό, έχετε το καζίνο. Υπάρχει πολύς εξοπλισμός που πρέπει να λειτουργεί για να διασκεδάζουν και να αισθάνονται όλοι άνετα".
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες κρουαζιέρας σπεύδουν να επικαλεστούν τους στόχους βιωσιμότητας. Η Royal Caribbean Cruises, η MSC Cruises και η Norwegian Cruise Line Holdings έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, ενώ η Carnival Corp. σχεδιάζει να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες κρουαζιέρας σπεύδουν να επικαλεστούν τους στόχους βιωσιμότητας.