4 καινοτομίες που βοηθούν τη βιομηχανία της μόδας να αγκαλιάσει την κυκλική οικονομία

Body

Οι εκτιμήσεις για το αποτύπωμα των αερίων του θερμοκηπίου της βιομηχανίας μόδας κυμαίνονται από το 10% των παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2019, έως το 1,8%, σύμφωνα με έκθεση του 2023 του Apparel Impact Institute.

.

Ακολουθούν τέσσερις καινοτομίες από τους καινοτόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ UpLink, οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλουν στο να καταστεί ο κλάδος της γρήγορης μόδας πιο βιώσιμος. 

Οι τέσσερις καινοτομίες

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ, η Natural Fiber Welding, μετατρέπει τα φυτικά υλικά σε βιώσιμο «δέρμα» και υφάσματα.

Τα προϊόντα της εταιρείας συγχωνεύουν φυτική ύλη σε ίνες που συμπεριφέρονται όπως τα συνθετικά, συμπεριλαμβανομένου ενός φυτικού δέρματος που ονομάζεται MIRUM και δεν περιέχει PVC ή συνθετικούς συνδετικούς παράγοντες.

Το MIRUM δημιουργείται με μια φυσική διαδικασία που δεν χρησιμοποιεί επιβλαβείς χημικές ουσίες, σε αντίθεση με το φυσικό δέρμα, και δεν είναι ρυπογόνος, σε αντίθεση με το «πλέιδερ» ή το πλαστικό δέρμα, οπότε βιοδιασπάται πίσω σε φυσικά συστατικά.

Ο όμιλος Eon Group έχει αναπτύξει έναν τρόπο για να δώσει στα είδη ένδυσης μια ψηφιακή ταυτότητα, γνωστή ως CircularID, η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία για να βοηθήσει να γίνει η μόδα πιο βιώσιμη.

Αυτό το ψηφιακό διαβατήριο δίνει τη δυνατότητα στις μάρκες να πωλούν και να μεταπωλούν τα ενδύματά τους όσες φορές θέλουν, καθώς κάθε αντικείμενο μπορεί να παρακολουθείται και να εντοπίζεται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του, από την παραγωγή, την πώληση, τη μεταπώληση έως την ανακύκλωση.

Η ταυτότητα περιέχει βασικές πληροφορίες, όπως η σύνθεση του υφάσματος, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους φορείς ανακύκλωσης να επεξεργαστούν το ρούχο στο τέλος της ζωής του.

Διεξάγοντας έναν πόλεμο κατά της σπατάλης ενδυμάτων, η Queen of Raw παρέχει μια λύση λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στις επιχειρήσεις του κλάδου της μόδας να δημιουργούν και να διαχειρίζονται γρήγορα τα πλεονάζοντα αποθέματά τους.

Η λύση εφοδιαστικής αλυσίδας Materia MX Software as a Service (SaaS) της εταιρείας αυτοματοποιεί την αγορά, την πώληση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση του πλεονάζοντος αποθέματος, γεγονός που ενισχύει την αποδοτικότητα των αποθεμάτων, εξοικονομεί χρήματα και αξιοποιεί τα υποτιθέμενα απόβλητα ενδυμάτων.

Είναι πλέον δυνατή η διάσπαση του πολυβαμβακιού στα απαιτούμενα μέρη του σε μόλις 15 λεπτά, έτοιμα να μετατραπούν τα υλικά σε νέα ενδύματα.

Με παρόμοιο τρόπο, η γερμανική εταιρεία Re-Fresh Global χρησιμοποιεί «Έξυπνα μικροεργοστάσια ανακύκλωσης αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων» για να μετατρέπει τα παλιά ρούχα σε αρώματα, φαρμακευτικά προϊόντα, παπούτσια, υφάσματα, ταπετσαρίες οχημάτων και άλλα.

Η Re-Fresh συλλέγει τα απορριπτόμενα υφασμάτινα απόβλητα στα εργοστάσιά της, όπου μηχανήματα τα ταξινομούν ανά χρώμα και τύπο υλικού.

Χρησιμοποιώντας μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βιοτεχνολογική διαδικασία, τα απορρίμματα μετατρέπονται σε τρεις βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες: βιοαιθανόλη, νανοκυτταρίνη και άπλετο υφαντό πολτό. Αυτές οι πρώτες ύλες χαμηλού κόστους και μεγάλου όγκου χρησιμοποιούνται στους τομείς των κατασκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας.

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους καινοτόμους που στοχεύουν να επιβραδύνουν τη γρήγορη μόδα, να αυξήσουν την κυκλικότητα και να κάνουν τα ρούχα που φοράμε πιο βιώσιμα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι ανησυχίες για τις τιμές και τη βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της διαδικτυακής λιανικής πώλησης έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων ενδυμάτων τα τελευταία χρόνια.