Vestas: Θα εγκαταστήσει στη Δανία την πιο ψηλή και ισχυρή ανεμογγενήτρια στον πλανήτη

Body

Μία πρωτότυπη υπεράκτια ανεμογεννήτρια 15 μεγαβάτ σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Vestas στη Δανία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. 

Η ανεμογεννήτρια, γνωστή ως V236-15 MW, θα εγκατασταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε κέντρο δοκιμών στη Δυτική Γιουτλάνδη της Δανίας και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τη Vestas, θα έχει ύψος 280 μέτρα, με πρωτότυπες λεπίδες μήκους 115,5 μέτρων. Η ανεμογεννήτρια θα εγκατασταθεί στην ξηρά προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση όταν πρόκειται για δοκιμές.

Η παραγωγή υπολογίζεται στις 80 γιγαβατώρες το χρόνο. Η Vestas είπε ότι θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει περίπου 20.000 ευρωπαϊκά νοικοκυριά, εκτοπίζοντας πάνω από 38.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Ενώ η Vestas ισχυρίζεται ότι το πρωτότυπό της μοντέλο θα είναι «η υψηλότερη και ισχυρότερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο μόλις εγκατασταθεί», άλλες εταιρείες αναπτύσσουν επίσης τις δικές τους μαζικές τουρμπίνες.

Τον Αύγουστο, η MingYang Smart Energy κυκλοφόρησε λεπτομέρειες για μια τεράστια νέα υπεράκτια ανεμογεννήτρια. Με το όνομα MySE 16.0-242, η τουρμπίνα της MingYang θα έχει ύψος 264 μέτρα, διάμετρο 242 μέτρα και μήκος λεπίδας 118 μέτρα. Η ισχύς της θα είναι 16 MW.

Η κινεζική εταιρεία στοχεύει να εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο μοντέλο το 2023 πριν ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή τον επόμενο χρόνο. Εν τω μεταξύ, στις αρχές Οκτωβρίου, η GE Renewable Energy ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο μοντέλο Haliade-X, το οποίο έχει εγκατασταθεί στην ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ, είχε αρχίσει να λειτουργεί στα 14 MW. «Η ικανότητα παραγωγής περισσότερης ισχύος από έναν μόνο στρόβιλο σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθούν λιγότερες ανεμογεννήτριες σε κάθε αιολικό πάρκο. Εκτός από τις λιγότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αυτό απλοποιεί επίσης τις λειτουργίες και τη συντήρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. 

Η ανάπτυξη τεράστιων ανεμογεννητριών έχει προκαλέσει ενθουσιασμό, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και προκλήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του βιομηχανικού φορέα WindEurope, τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα πρέπει να επενδύσουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 7,54 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030, προκειμένου να υποστηρίξουν την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση ασχολήθηκε με τη νέα πραγματικότητα των μεγαλύτερων στροβίλων και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει σε σχέση με τους λιμένες και τις υποδομές. Επιπλέον, τα λιμάνια θα πρέπει να «επεκτείνουν τις υποδομές τους, να ενισχύσουν τις αποβάθρες, να βελτιώσουν το βάθος τους και να εκτελέσουν άλλα δημόσια έργα».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του βιομηχανικού φορέα WindEurope, τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα πρέπει να επενδύσουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 7,54 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030, προκειμένου να υποστηρίξουν την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.