H ΕΕ ετοιμάζει stress tests για τις υποδομές της λόγω κλιματικής αλλαγής

Body

Οι σιδηρόδρομοι και τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη μπορεί να «δοκιμαστούν» σε συνθήκες ζέστης σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίζει η ΕΕ για την προετοιμασία των κρίσιμων υποδομών για τις απαιτήσεις ενός πλανήτη που θερμαίνεται.

.

Οι δοκιμές αντοχής θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής, που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο έτος, για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού καταστροφών που αναμένονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ με γνώση της πρότασης.

Οι Βρυξέλλες σταθμίζουν αν θα απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ «να κάνουν δοκιμές αντοχής σε όλους τους τομείς της ενέργειας, της υγείας [κ.λπ.] για ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα ήταν μια λογική προσπάθεια από τα κράτη μέλη».

Ένας άλλος αξιωματούχος περιέγραψε την κίνηση ως μια «μη εγκεφαλική κίνηση» που θα πρέπει, αν τεθεί σε ισχύ, να οδηγήσει στην κατασκευή πιο ανθεκτικών υποδομών και σε «περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει». Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 3C έως το 2050 σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Ο ΕΟΠ δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους «καύσωνες και παρατεταμένες ξηρασίες», ακόμη και σε οριακά υψηλότερες θερμοκρασίες. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξείες κρίσεις, όπως εκτεταμένες πυρκαγιές, αποτυχίες κρίσιμων υποδομών, διακοπές ρεύματος και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία», ανέφερε.

Η ΕΕ έχει υποστεί ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια από σημαντικές δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι πλημμύρες στη Σλοβενία το 2023 εκτιμάται ότι κόστισαν στη χώρα το 16% του ΑΕΠ της.

«Είναι ένα καλό ερώτημα για το είδος των ακραίων φαινομένων για τα οποία θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε, ειδικά αν έχουμε αυτή την πιο μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε στους Financial Times η Leena Ylä-Mononen, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ. «Μιλάμε για υποδομές ή πραγματικά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις - προορίζονται να διαρκέσουν για δεκαετίες».

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να «διερευνηθεί» αν θα πρέπει να γίνουν δοκιμές αντοχής έναντι ενός θερμότερου σεναρίου 3C, καθώς αυτό θα είχε «ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στην Ευρώπη».

Η Γαλλία είναι το πρώτο κράτος μέλος που έχει ξεκινήσει δοκιμές αντοχής σε εθνικό επίπεδο. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε διαβουλεύσεις σχετικά με ένα σχέδιο που θα εξέταζε πώς θα αντιμετώπιζαν οι κρίσιμες υποδομές αν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες κατά 4C.

Στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2C και ιδανικά σε 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι δοκιμές αντοχής θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής, που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο έτος, για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού καταστροφών που αναμένονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.