Υποδομές

ΕΕ: Μόλις το 9,6% της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι μεταφορές είναι ανανεώσιμη

Πάνω από το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο παραμένει ο στόχος της Ευρώπης που είναι να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050. Το 2022 η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε μόλις 1,1% αγγίζοντας το 23% (μέσος όρος της ΕΕ) από το 21,9% που ήταν το 2021.

.

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η 2η φάση του διαγωνισμού για το 20% της «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ»

Ξεκινά σήμερα η 2η φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» και η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων θα διαρκέσει ως το τέλος Απριλίου.

.

Η εταιρεία αποτελεί 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και συνιστά το φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε μεγάλες υποδομές μεταφορών

Ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, σε αποκλειστική συνεργασία με την ελληνική EasyPower, δίνει μία καινοτόμο προσέγγιση και μια ρεαλιστική, ανταγωνιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων, καθώς και άλλων μεγάλων καταναλωτών, για πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια.

.

Συστάθηκε η "Saudi Greek Interconnection" από ΑΔΜΗΕ και National Grid

Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού "Saudi Greek Interconnection" με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κ. Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid κ. Waleed Al-Saadi σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διαχειριστή στην Αθήνα. 

.

ΕΕ: 150 εκ. ευρώ για ένα Ταμείο Υποδομών Απανθρακοποίησης

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) υπέγραψε βασική ανάληψη υποχρέωσης ύψους 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Υποδομών Απανθρακοποίησης II της WhiteSummitCapital (WDIF II). Η δέσμευση του ΕΤαΕ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα InvestEU. 

.

Μανουσάκης – ΑΔΜΗΕ: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου HVDC

Στην ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό δίκτο ηλοεκτικών διασυνδέσεων υπερυψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στην ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς της Ευρώπης (ENTSO-E) για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης των υποδομών διασύνδεσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ευρώπη (Offshore Network Development Plan) που έλαβε χώρα στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

GREGY: Έργο κορυφαίας σημασίας για την Ευρώπη, λέει η Κομισιόν

Τη σημασία ένταξης του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της E.E υπογράμμισε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της E.E Ζοζέπ Μπορέλ και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης EE- Αιγύπτου. 

.

ΑΔΜΗΕ: Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ "Αριάδνη Interconnection”. Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και έναρξη της ηλέκτρισης στο τέλος του τρέχοντος έτους και θέση του project σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι του 2025 (σε συνέχεια των απαραίτητων δοκιμών), πέντε χρόνια μετά τη συμβασιοποίησή του το καλοκαίρι του 2020, αποτυπώνει αυτή την  πραγματικότητα.

.

Η μεγάλη ζημιά της κλιματικής κρίσης στη σιδηροδρομική βιομηχανία

Μόνο στην Αυστρία, τα τρένα αναγκάστηκαν να ακινητοποιηθούν 1.900 φορές το 2023 λόγω καιρικών συνθηκών. Η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και περισσότερο προβληματική για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.Οι καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές θέτουν σε δοκιμασία τα σιδηροδρομικά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στην Αυστρία, τα Railjets και άλλα τρένα της ÖBB αναγκάστηκαν να ακινητοποιηθούν 1.900 φορές το 2023 λόγω καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung. Πώς λοιπόν η σιδηροδρομική βιομηχανία προσαρμόζεται σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται;

ΑΔΜΗΕ: Την διάκριση «Εταιρεία της χρονιάς 2023» απέσπασε η Grid Telecom

Tην τιμητική διάκριση «Εταιρεία της Χρονιάς» για το 2023 απέσπασε η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο του 25ου ετήσιου συνεδρίου Πληροφορικής, Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών “InfoCom World”.

.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το βραβείο απένειμε στον Διευθυντή της Grid Telecom, κ. Γιώργο Ψυρρή, o Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.