Γυναίκες με ηγετικές θέσεις στην Ευρώπη: Πού βρίσκονται και πόσες είναι;

Body

Οι σκανδιναβικές και βαλτικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ιστορικά πρωτοστατήσει στην ένταξη των γυναικών στην πολιτική. Η παρουσία των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις εργασίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και στα Βαλκάνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι ηγέτες εξακολουθούν να είναι άνδρες.

.

Η Καμάλα Χάρις αποδέχτηκε επίσημα το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την πρόεδρία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και η κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία.

Πώς συγκρίνεται η Ευρώπη όσον αφορά τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις; Το σίγουρο είναι ότι εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία σε ολόκληρη την ήπειρο.

Από τις 50 χώρες, μόνο 15 έχουν γυναίκα πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους - εξαιρουμένων των μοναρχών.

Στην ΕΕ, υπάρχουν μόνο επτά από αυτές, αν και τρεις από τις κορυφαίες θέσεις της Ένωσης είναι γυναίκες: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα Βαλκάνια είδαν πρόσφατα μια αύξηση των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις, με την Ελλάδα, την Σλοβενία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία να έχουν σήμερα γυναίκα πρόεδρο της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι επίσης γυναίκα. Ωστόσο, έχει μόνο τέσσερις συναδέλφους της στην Ευρώπη: την Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας, τη Μέττε Φρεντέρικσεν της Δανίας, την Εβίκα Σιλίνια της Λετονίας και την Ινγκρίντα Σιμονίτε της Λιθουανίας.

Τι κοινό έχουν;

Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έχουν σπουδές νομικής ή έκαναν κάποιο επάγγελμα, που σχετίζεται με τη δικαιοσύνη.

Η πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ είναι δικηγόρος, η οποία εκπροσώπησε επίσης τη Μελάνια Τραμπ σε νομικές υποθέσεις που αφορούσαν τη χρήση της εικόνας της για κέικ, παπούτσια και προϊόντα εσωρούχων.

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είναι καθηγήτρια νομικής, και η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι είναι νομικός ακαδημαϊκός.

Η πρωθυπουργός της Βοσνίας Μποριάνα Κρίστο είναι επίσης κάτοχος πτυχίου νομικής και η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σιλίνια εργάστηκε στο παρελθόν ως δικηγόρος.

Οι μόνες χωρίς τέτοιο νομικό υπόβαθρο είναι η Μέττε Φρεντέρικσεν της Δανίας, η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και η Ινγκρίντα Σιμονίτε της Λιθουανίας.

Όλες τους, ωστόσο, ολοκλήρωσαν ανώτερες σπουδές, εκτός από την Τζόρτζια Μελόνι.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τουλάχιστον μία γυναίκα ηγέτη;

Παρόλο που δεν αποτέλεσαν την πλειοψηφία, αρκετές γυναίκες στην ιστορία της Ευρώπης έχουν γίνει είτε πρωθυπουργοί είτε αρχηγοί κρατών και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν γυναίκες ηγέτες σε κάποια στιγμή στο παρελθόν - και αυτό εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και αν εξαιρέσουμε τους μονάρχες.

Μόνο 15 χώρες στην Ευρώπη δεν είχαν μέχρι στιγμής ποτέ εκλεγμένη γυναίκα ηγέτη είτε ως πρωθυπουργό είτε ως αρχηγό κράτους: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Μαυροβούνιο, Κάτω Χώρες, Ρωσία, Ισπανία και Βατικανό.

Τέσσερις από αυτές (η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία) είναι χώρες της ΕΕ.

Ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών βουλευτών στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια;

Το 1907, η Φινλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εξέλεξε γυναίκες βουλευτές, και ακολούθησαν η Νορβηγία, ην Εσθονία, η Ρωσία και η Ουκρανία. Ο Άγιος Μαρίνος (1974), η Ανδόρα (1984) και το Λιχτενστάιν (1986) ήταν οι τελευταίες.

Παρ' όλα αυτά, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - εκτός από την Ανδόρα, όπου η αναλογία είναι 50/50.

Η Σκανδιναβία είναι η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών βουλευτών, με την Ισλανδία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία να κατατάσσονται ψηλά στο διάγραμμα.

Η Ισπανία έχει την πιο ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ των πέντε μεγάλων χωρών της Ευρώπης, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πρόσφατες γενικές εκλογές του οποίου ανέδειξαν τον υψηλότερο αριθμό και το υψηλότερο ποσοστό γυναικών βουλευτών που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Πηγή: Euronews.gr

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Από τις 50 χώρες, μόνο 15 έχουν γυναίκα πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους - εξαιρουμένων των μοναρχών.