Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς της PwC "ESG: Μια γέφυρα προς τη δράση" ο CP Gurnani, CEO της Tech Mahindra, o Vivek Prasad, Markets Leader της PwC India, και ο Nilanjan Roy, CFO στη Infosys συζητούν την πτυχή της διακυβέρνησης των ESG και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προώθηση της δημιουργίας βιώσιμης αξίας.
Ο CP Gurnani, Διευθύνων Σύμβουλος της Tech Mahindra, απηύθυνε ειδικό μήνυμα για τη βιωσιμότητα σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι για τους οργανισμούς έχουν μετατοπιστεί από οικονομικούς σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς. Η Tech Mahindra ξεκίνησε τις βιώσιμες πρακτικές της πριν από μια δεκαετία και στοχεύει να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2030 και 50% ανανεώσιμο ενεργειακό μείγμα έως το 2025.
Μιλώντας για την εταιρική διακυβέρνηση και το ρόλο της στην οργανωτική ατζέντα ESG, ο Vivek Prasad δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να εξισορροπηθούν εξίσου όλες οι πτυχές της ESG, αν και το περιβαλλοντικό μέρος τείνει να λαμβάνει μεγαλύτερη έμφαση λόγω της απτότητάς του. Η διακυβέρνηση αφορά περισσότερο τη διαφάνεια, την ηθική επιχειρηματική συμπεριφορά, τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και τις πολιτικές και διαδικασίες. Οι οργανισμοί που επένδυσαν και επικεντρώθηκαν στην πτυχή "G" της ESG ανταμείφθηκαν με την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματιστηριακής απόδοσης.
Ο Nilanjan Roy δήλωσε ότι ενώ η κερδοφορία ήταν ένας από τους στόχους της Infosys από την ίδρυσή της, ο οργανισμός είχε αναγνωρίσει τη βιωσιμότητα ως κλειδί για να γνωρίζει το ευρύτερο οικοσύστημα των πελατών, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Ο οργανισμός προσπάθησε να επιτύχει τον στόχο της ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα το 2010 και τον πέτυχε το 2020.
Έχει αναπτύξει ένα όραμα "ESG 2030" και εργάζεται επί του παρόντος προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τη συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού γυναικών στο εργατικό δυναμικό της και το σχεδιασμό της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών για την εκπαίδευση δέκα εκατομμυρίων παιδιών.
Συζητώντας το ρόλο της τεχνολογίας στη μετάβαση των οργανισμών στο ESG, ο Nilanjan Roy δήλωσε ότι η Infosys ενσωματώνει πλέον τη βιωσιμότητα κατά τη φάση σχεδιασμού του ψηφιακού μετασχηματισμού των πελατών της, διασφαλίζοντας έτσι ότι η βιωσιμότητα αποτελεί βασική επιχειρηματική στρατηγική και όχι μεταγενέστερη σκέψη.
«Στη διακυβέρνηση είναι σημαντικό για τις εταιρείες να προσδιορίζουν τους στόχους και τους σκοπούς τους και να ευθυγραμμίζουν τις επιχειρησιακές αποφάσεις τους για την επίτευξή τους»
Αναφερόμενος στην κατανόηση της διακυβέρνησης από τους οργανισμούς, ο Vivek Prasad δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τις εταιρείες να προσδιορίζουν τους στόχους και τους σκοπούς τους και να ευθυγραμμίζουν τις επιχειρησιακές αποφάσεις τους για την επίτευξή τους. Η ανάπτυξη σχετικών πολιτικών και διαδικασιών, η κοινοποίησή τους στα ευρύτερα ενδιαφερόμενα μέρη, η συνεκτίμηση των παραγόντων ESG κατά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, καθώς και η κατανομή κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πορείας των οργανισμών στον τομέα των ESG.
Η δημιουργία αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κοινότητα και το περιβάλλον θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους οργανισμούς που προχωρούν στην πορεία τους προς το ESG, δήλωσε ο Nilanjan Roy. Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό μοντέλο ενός οργανισμού είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων του στον τομέα του ESG. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εξελίξεις όπως η στροφή των πετρελαϊκών εταιρειών προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενθάρρυνση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας δείχνουν ότι οι εταιρείες εστιάζουν στρατηγικά στη βιωσιμότητα και, ως εκ τούτου, πρέπει να ενσωματώσουν την ατζέντα τους για τα ESG ως μέρος της καθημερινής τους στρατηγικής και του μοντέλου κινδύνου.
Η εστιάση στην πτυχή της εταιρικής διακυβέρνησης αναπτύσσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών και αυξάνει τη χρηματιστηριακή απόδοση.