Κλιματική αλλαγή: Σε κλοιό καύσωνα ο πλανήτης

Body

Οι καύσωνες σαρώνουν Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα. Μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, τουλάχιστον 86 κινεζικές πόλεις είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, ενώ ένας «θερμικός θόλος» έχει σχηματιστεί πάνω από τις νοτιοδυτικές και κεντρικές ΗΠΑ, καταρρίπτοντας μακροχρόνια ρεκόρ θερμοκρασίας.

.

Στην Ευρώπη, το κύμα καύσωνα έχει περιγραφεί ως το χειρότερο των τελευταίων 200 ετών, προκαλώντας πυρκαγιές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία. Η κατάσταση στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι την Τρίτη. Μάλιστα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η άνοδος της «θερμοκρασίας υγρού βολβού». Όσο πιο υψηλότερη είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξατμιστεί ο ιδρώτας και να πέσει η θερμοκρασία του σώματος. Μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι το όριο των 35 βαθμών Κελσίου – σημείο στο οποίο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να κρυώσει και ακόμη και υγιείς άνθρωποι σε σκιά και με νερό θα πεθάνουν από θερμοπληξία – δεν είχε καταγραφεί σχεδόν ποτέ στο σημερινό κλίμα. 

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει μελέτη του 2020 (χάρτης που ακολουθεί), «θερμοκρασίες υγρού βολβού» πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου έχουν καταγραφεί από τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Πακιστάν, την Ινδία, την Αυστραλία, τη Βενεζουέλα και τις δύο ακτές του Μεξικού. «Θερμοκρασίες υγρού βολβού» άνω των 31 βαθμών Κελσίου έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες μέρη σε όλη την τροπική Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, τη Δυτική Αφρική, τη νότια Ευρώπη και την Αμερική, τη Νέα Υόρκη και την Ιταλία.

Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύουν ιδιαίτερα από ασθένειες που σχετίζονται με την αυξημένη ζέστη. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πόσες εργάσιμες ημέρες ανά έτος, ιστορικά, δεν ήταν ασφαλείς στις ΗΠΑ λόγω του συνδυασμού υγρασίας και θερμοκρασίας που υπερβαίνει τους 37,8 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε εύκρατες περιοχές της Ευρώπης, ακόμη και το να βρίσκεται κανείς μέσα στο σπίτι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποφύγει τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. Τα σπίτια σε αυτές τις περιοχές έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη ζέστη εντός κατά τη διάρκεια του χειμώνα και δεν διαθέτουν κλιματισμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αναφορές, ένα στα πέντε σπίτια υπερθερμαίνεται το καλοκαίρι.

Οι καύσωνες χειροτερεύουν την κατάσταση στην Ευρώπη, όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση. Καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανοίγουν τα κλιματιστικά τους, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτινάσσεται και οι τιμές χονδρικής της ενέργειας αυξάνονται.

Αλλά χειρότερο από το κύμα καύσωνα, είναι η ξηρασία που εξαπλώνεται από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία. Η ξηρασία είναι ένα «δώρο» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς καθιστά την Ευρώπη ακόμη πιο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο έχει μειώσει σημαντικά τις ροές προς την Ευρώπη. Τον περασμένο χειμώνα, ο καιρός ευνόησε την Ευρώπη, αφού οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μείωσαν τη ζήτηση για ενέργεια. Τώρα όμως, η έλλειψη βροχής λειτουργεί εις βάρος της Ευρώπης, καθώς μειώνεται η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπερβολική ζέστη και η ξηρασία απειλούν και τα τρόφιμα. Στην Ινδία, για παράδειγμα, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών τον Μάιο, αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή σιταριού κατά 6 εκατ. τόνους.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Στην Ευρώπη, το κύμα καύσωνα έχει περιγραφεί ως το χειρότερο των τελευταίων 200 ετών, προκαλώντας πυρκαγιές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.