καύσωνας

Copernicus: Ο Ιούλιος 2023 επιβεβαιώνεται ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ

Ρεκόρ με «καταστροφικές συνέπειες» για τον κόσμο: ο Ιούλιος 2023 ήταν πράγματι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, επιβεβαίωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, απαριθμώντας τα δεδομένα που έχουν «τρελάνει» όλους τους μετρητές.

.

Oι καύσωνες ανεβάζουν συνεχώς τον «παγκόσμιο λογαριασμό»

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες υποχρεώνουν τους εργαζομένους να μείνουν στα σπίτια τους ή να μειώσουν τα ωράριά τους, καθώς και τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά, έστω προσωρινά.

.

Moody’s: Πόσο κοστίζουν καύσωνες και φωτιές στον ευρωπαϊκό Νότο

Για τις μακροπρόθεσες αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόχρεο των χωρών του ευρωπαϊκου Νότου, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, εξαιτίας των ακραίων κλιματικών φαινομένων, προειδοποιεί η Moody’s.

.

Πώς ο καύσωνας αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε

κραίες θερµοκρασίες πλήττουν τρεις ηπείρους, φωτιές μαίνονται και υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν για την απειλή στη δημόσια υγεία καθώς ένας θερμικός θόλος έχει σκεπάσει το βόρειο ημισφαίριο. Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική δοκιμάζονται περισσότερο, σε μια πρόγευση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

.

Αντιμέτωπο με ακραίες συνθήκες καύσωνα το βόρειο ημισφαίριο - Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο υδράργυρος

Η Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, συνοδεύεται από δασικές πυρκαγιές, με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.

.

Από την Καλιφόρνια μέχρι την Κίνα, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα

Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ),  με το οποίο αναγγέλλονται «συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο  καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», συστήνονται τα εξής:

.

Κλιματική αλλαγή: Νέο ρεκόρ για δεύτερη μέρα στην παγκόσμια ημερήσια θερμοκρασία

Η θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η χθεσινή, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε για λίγο η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις μετεωρολογικού παρατηρητηρίου των ΗΠΑ.

.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκότωσαν 195.000 ανθρώπους στην Ευρώπη από το 1980

Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 195.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες ύψους σχεδόν 560 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 1980, υπολογίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ο οποίος καλεί σήμερα να ληφθούν μέτρα.

.

Βιετνάμ: Το Ανόι θα βυθίζεται τα βράδια στο σκοτάδι για να εξοικονομηθεί ενέργεια εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει την πόλη

 Μια ριζοσπαστική απόφαση ελήφθη από τις αρχές του Ανόι, της πρωτεύουσας του Βιετνάμ, που πλήττεται από καύσωνα: να σβήσουν τα φώτα της πόλης Τα πάρκα της πόλης αυτής των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα βυθιστούν στο σκοτάδι από τις 11 το βράδυ, ε

Βρετανία: Το 2022 το έτος με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία

Το 2022 θα είναι το πιο θερμό έτος στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office).

Σημειώνεται πως η Βρετανία δοκιμάστηκε το περασμένο καλοκαίρι από ένα πρωτοφανή καύσωνα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 40,2 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Χίθροου στις 19 Ιουλίου του 2022.