καύσωνας

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα παγκοσμίως τους προηγούμενους 12 μήνες

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κατά μέσο όρο 26 επιπλέον ημέρες με ακραία ζέστη σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με έκθεση του Κλιματικού Κέντρου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που παρουσιάστηκε σήμερα.

.

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Γιαχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς της Γερμανίας διαπίστωσαν ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια.

.

Η μάχη κατά του «αθόρυβου δολοφόνου» από την Αθήνα έως το Μαϊάμι

Μία σιωπηρή επανάσταση απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό είναι σε πλήρη εξέλιξη ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τη μάχη κατά μίας μάλλον υποτιμημένης κλιματικής απειλής, της ακραίας ζέστης. Τα κύματα καύσωνα είναι πιο συχνά, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο φονικά.

.

Γαλλία: Το 2023 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

Το έτος 2023 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, από την έναρξη του 20ου αιώνα, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 14,4 βαθμούς Κελσίου, ανέφερε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας (Météo-France) στον ιστότοπό της.

.

Copernicus: Ο Ιούλιος 2023 επιβεβαιώνεται ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ

Ρεκόρ με «καταστροφικές συνέπειες» για τον κόσμο: ο Ιούλιος 2023 ήταν πράγματι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, επιβεβαίωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, απαριθμώντας τα δεδομένα που έχουν «τρελάνει» όλους τους μετρητές.

.

Oι καύσωνες ανεβάζουν συνεχώς τον «παγκόσμιο λογαριασμό»

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες υποχρεώνουν τους εργαζομένους να μείνουν στα σπίτια τους ή να μειώσουν τα ωράριά τους, καθώς και τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά, έστω προσωρινά.

.

Moody’s: Πόσο κοστίζουν καύσωνες και φωτιές στον ευρωπαϊκό Νότο

Για τις μακροπρόθεσες αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόχρεο των χωρών του ευρωπαϊκου Νότου, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, εξαιτίας των ακραίων κλιματικών φαινομένων, προειδοποιεί η Moody’s.

.

Πώς ο καύσωνας αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε

κραίες θερµοκρασίες πλήττουν τρεις ηπείρους, φωτιές μαίνονται και υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν για την απειλή στη δημόσια υγεία καθώς ένας θερμικός θόλος έχει σκεπάσει το βόρειο ημισφαίριο. Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική δοκιμάζονται περισσότερο, σε μια πρόγευση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

.

Αντιμέτωπο με ακραίες συνθήκες καύσωνα το βόρειο ημισφαίριο - Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο υδράργυρος

Η Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, συνοδεύεται από δασικές πυρκαγιές, με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.

.

Από την Καλιφόρνια μέχρι την Κίνα, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα

Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ),  με το οποίο αναγγέλλονται «συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο  καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», συστήνονται τα εξής:

.