COP26: Σε τι στοχεύει η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Γλασκώβη; Τρεις Ευρωβουλευτές απαντούν

Body

Στις επιδιώξεις της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Γλασκώβη, κατά τις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), λίγο πριν την ολοκλήρωσή της στο τέλος της εβδομάδας, αναφέρθηκαν Ευρωβουλευτές, μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κατά τη διάρκεια διαδικτυακού Δημοσιογραφικού Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου.

Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Pascal Canfin, της Ομάδας Renew Europe, αναφερόμενος στη στόχευση του ΕΚ στη Γλασκώβη, μίλησε για μια Ευρώπη με πραγματική ηγεσία, η οποία όπως είπε δεν έχει μόνο τους στόχους, αλλά και το σχέδιο παράδοσης καθαυτό: Την Πράσινη Συμφωνία.

«Δεν περιμένω να αναβληθεί ή να καθυστερήσει ακόμα κι αν κάποιες χώρες το επιθυμούν», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε συμφωνία στη Γλασκώβη».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Bas Eickhout, της Ομάδας των Πρασίνων, μίλησε για μια δυναμική που αυξάνεται. «Την περασμένη εβδομάδα στη Γλασκώβη οργανώθηκε περισσότερη δυναμική από ό,τι περιμέναμε. Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη για πολύ καιρό ήταν αρκετά αφελής όσον αφορά στην ενέργεια. Αν μιλάμε για ενέργεια, δεν πρόκειται μόνο για τη “ραχοκοκαλιά” της οικονομίας μας, αλλά αυτό επίσης επηρρεάζει την ανταγωνιστικότητα και την ευπάθειά ολόκληρης της οικονομίας.

«Χρειαζόμαστε αυτήν την “πράσινη μετάβαση”, ώστε να βρισκόμαστε στο μπροστινό της μέρος και να είμαστε οι πρώτοι που θα διαπρέψουμε και θα καινοτομήσουμε, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε ακόμα, λέγοντας: «Αυτή η εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων για να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις δεν είναι μόνο υποσχέσεις, αλλά εφαρμόζονται».

Η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Lidia Pereira, της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μίλησε για σύνεση αλλά και κάποια αισιοδοξία την τελευταία εβδομάδα αυτής της διάσκεψης για το κλίμα. «Νομίζω ότι μπορούμε ακόμα να έχουμε ελπίδα. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για την επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων, στόχων τις τελευταίες ημέρες της συνάντησης. Αλλά εκτιμώ ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και τονίσουμε, ότι αφού μπορούν 27 χώρες να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το κλίμα, τότε μάλλον είναι δυνατόν να έχουμε την ίδια φιλοδοξία και για τον κόσμο ολόκληρο».

Η ίδια πρόσθεσε ακόμα: «Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη έχει “οδικό χάρτη” για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα έως το 2050. Όμως δεν αρκεί το ότι η Ευρώπη φέρει τις ευθύνες. Θα πρέπει βρεθεί κοινό έδαφος».

Η Lidia Pereira είναι εισηγήτρια του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), στη δεύτερη ολομέλεια του Οκτωβρίου, με 527 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 35 αποχές.

Τα κυριότερα σημεία που είχαν επισημάνει οι ευρωβουλευτές όσον αφορά στις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

  • ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα “Fit for 55 in 2030” είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού
  • η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει το τρέχον δεκαετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός της δράσης για το κλίμα
  • όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα
  • καλείται η Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλες χώρες, σημαντικές παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον καθορισμό κοινών προδιαγραφών και την ενίσχυση των προσδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

Πηγή: ΕΡΤ

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), στη δεύτερη ολομέλεια του Οκτωβρίου, με 527 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 35 αποχές.