Σε τέλμα βρίσκονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, COP26, όσον αφορά τον τρόπο διοχέτευσης των χρημάτων στις φτωχές χώρες, ώστε να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα που ανέκυψε στις διαπραγματεύσεις είναι το εξής: οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θέλουν να διοχετεύεται στις φτωχές χώρες ποσοστό των εσόδων από κάθε είδους συναλλαγές στην εμπορία άνθρακα. Πρόκειται μάλιστα για μία διαδικασία, η οποία έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν και αναμένεται πως θα συνεχιστεί.
Παράλληλα, όμως, ζητούν να εφαρμοστεί η εν λόγω διαδικασία και στο σύστημα εμπορίας μεταξύ κρατών, επιβάλλοντας ουσιαστικά παγκόσμιο φόρο στον άνθρακα, στο οποίο η Ε.Ε. δηλώνει αντίθετη.
«Εμείς, καθώς και άλλοι παράγοντες της αγοράς δεν είμαστε προετοιμασμένοι να δεχτούμε οποιουδήποτε είδους υποχρεωτική επέκταση», δήλωσε ο Jacob Werksman, Ευρωπαίος διαπραγματευτής. «Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να προσφέρουμε αντί του υποχρεωτικού διεθνούς φόρου είναι περισσότερες διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. για αύξηση της χορηγίας για την προσαρμογή» στο κλίμα, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Από την άλλη πλευρά, ο Tanguy Gahouma-Bekale, πρόεδρος του African Group of Negotiations on Climate Change (AGN), δήλωσε ότι «οφείλουμε να έχουμε μία ξεκάθαρη και προβλέψιμη ρευστότητα για την προσαρμογή και αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να τη διασφαλίσουμε».
Στην περίπτωση που οι χώρες καταλήξουν σε συμφωνία, το οποίο αποτελεί και βασικό στόχο της COP26, θα διοχετευτεί έως και 1 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποκλειστικό σκοπό την μείωση των αέριων ρύπων και την ενθάρρυνση της τεχνολογικής καινοτομίας.
Πηγή: Bloomberg
Τι ζητούν οι αναπτυσσόμενες χώρες.