COP26: «Πύρρειος νίκη» για το κλίμα με την σφραγίδα Κίνας - Ινδίας

Body

Η COP26 ενέκρινε τη «Συμφωνία της Γλασκόβης» ρίχνοντας «νερό στο κρασί» και χωρίς να επιτύχει τη διασφάλιση του στόχου ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι με αυτή διατηρείται ο στόχος για την κλιματική υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου (σ.σ. το όριο το οποίο είχε υιοθετηθεί στο Παρίσι το 2015) ωστόσο οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν στη Σκοτία δεν αρκούν με τους ειδικούς στον τομέα της ενέργειας να είναι ξεκάθαροι ότι η σταδιακή πλήρης κατάργηση του άνθρακα θα είναι απαραίτητη για να μην ξεπεραστεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Το θέμα της «σταδιακής κατάργησης» βρέθηκε σε πολλά από τα προσχέδια που διέρρευσαν όμως στο τελικό κείμενο, με παρέμβαση της Ινδίας, η διατύπωση άλλαξε και έγινε «σταδιακή μείωση». Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο πριν οι συμμετέχοντες δώσουν τα χέρια μια καθώς ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν, γνώρισαν μια ακόμη έκπληξη: Ινδία και Κίνα – οι δύο χώρες που ευθύνονται για πάνω από το μισό των συνολικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σήμερα – έθεσαν ένα νέο όρο, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία. «Γίναμε η φωνή όλων των αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος, για να δείξει ότι η κίνησή του απολάμβανε ευρύτερης στήριξης.

«Είναι χαλαρή, είναι αδύναμη, και ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι μόλις εν ζωή, αλλά υπάρχει μια ένδειξη για το τέλος της εποχής του άνθρακα. Και αυτό είναι σημαντικό», σχολίασε η Τζένιφερ Μόργκαν, επικεφαλής της Greenpeace International.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημαδέψει την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε αποτελεί «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά τόνισε ότι «η δουλειά κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί».

Ο Βρετανός πρόεδρος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, Αλόκ Σάρμα, δήλωσε πως θα ήθελε να μπορούσε να είχε διατηρήσει τη διατύπωση που είχε συμφωνηθεί αρχικά για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα.

Η διάσκεψη είχε ως αποτέλεσμα «καλοδεχούμενα βήματα προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνα

Η μεγαλύτερη έκπληξη στη Γλασκώβη ήταν η συμφωνία των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά το γεγονός και μόνο ότι οι δύο χώρες κάθησαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για το κλίμα εν μέσω της ευρύτερης διπλωματικής αντιπαράθεσης είναι θετικό νέο. Η Κίνα ήταν σχεδόν απούσα από τις συνομιλίες μέχρι σήμερα. 

Κανόνες για τις Συναλλαγές Εκπομπών Ρύπων

Δεν ήταν κάτι εύκολο και αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό. Η θέσπιση κανόνων για τις διεθνείς συναλλαγές σε διοξείδιου του άνθρακα φέρνει σαφήνεια στον κόσμο των επιχειρήσεων και δημιουργεί συγκεκριμένα πρότυπα θα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων, παρότι αρκετοί ακτιβιστές εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν είναι αρκετά αυστηροί. Η πίεση όμως για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς η συγκεκριμένη εθελοντική αγορά αυξάνεται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο. 

Η δέσμευση για το μεθάνιο

Περισσότερες από 100 χώρες συμφώνησαν σε μείωση του μεθανίου. Υπάρχει αναφορά στο μεθάνιο για πρώτη φορά στη συμφωνία. Δεν είναι δεσμευτική, όμως και πάλι αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκπομπών μεθανίου που είναι πολύ πιο ισχυρές από αυτές του διοξειδίου του άνθρακα. 

Χρήματα για τις καταστροφές

Για πρώτη φορά, υπάρχει η αναγνώριση ότι οι χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφικά κλιματικά γεγονότα θα λάβουν οικονομική βοήθεια. Υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού — αν και οι λεπτομέρειες καθώς και το ακριβές ποσό που θα πρέπει να δίνεται μένουν να διευκρινιστούν. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο COP27, στην Αίγυπτο το επόμενο έτος.

Αποψίλωση δασών

Πολλές από τις παράπλευρες συμφωνίες στο COP26 απογοήτευσαν, αλλά η συμφωνία για την αποψίλωση των δασών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Σε αντίθεση με ορισμένες από τις υπόλοιπες συμφωνίες, σε αυτήν συμμετείχαν οι κύριοι παίκτες.

Τράπεζες

Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προσπάθησε να δελεάσει τις τράπεζες, τους επενδυτές και τους ασφαλιστές που εκπροσωπούν περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 130 τρισ. δολαρίων για την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων τους μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η χρηματοδότηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η λίστα δεν περιλαμβάνει τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, οι οποίες είναι όλες κινεζικές και σημαντικοί πάροχοι χρηματοδότησης άνθρακα.

O Μαγικός αριθμός

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,8 βαθμούς Κελσίου, εάν βεβαίως πραγματοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αν. Βεβαίως, η επίτευξη αυτή είναι πολύ καλύτερη από αυτό που αναμενόταν, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πάνω από αυτό που θεωρείται ασφαλές.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι αντιρρήσεις της Κίνας και της Ινδίας οδήγησαν σε ένα κείμενο από το οποίο αφαιρέθηκε η αρχική διατύπωση για κατάργηση του άνθρακα, ενώ δεν υπήρξε και καμία μέριμνα για βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, οι οποίες χωρίς να ευθύνονται υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.