Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) διοργανώνει ένα διήμερο δράσεων στις 10-11 Ιουνίου 2023, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, τη σεξουαλική βία και τη σχέση τους με την πατριαρχικά δομημένη κοινωνία μας.
.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #MeNowMeToo (www.menowmetoo.gr) σε συνεργασία με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.
Μέσα από έργα τέχνης, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και εργαστήρια, στόχος του Ε.Δ.κ.Β. είναι να εγείρει προβληματισμούς και να αφηγηθεί ιστορίες γυναικών ή καλλιτεχνών που θέλουν να τις παρουσιάσουν μέσα από την τέχνη και την εικαστική δημιουργία.
Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 20 καλλιτέχνες/-ιδες με έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, θεατρικά δρώμενα κ.ά.).
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό 13.30 – 21.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σάββατο και Κυριακή απόγευμα θα υπάρχουν εκδηλώσεις (ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, συζήτηση).
“November 25” (momasart – Κοσμάς Δαλακλής)
Στον χώρο της έκθεσης θα λειτουργεί και bazaar με χειροποίητα είδη γυναικών επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και/ή σεξουαλικής βίας καθώς και εθελοντριών του Ε.Δ.κ.Β.
Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ε.Δ.κ.Β. και την κάλυψη των εξόδων νομικής στήριξης γυναικών και/ή παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση.
Εικαστικοί (αλφαβητικά): Ευμορφία Βαλλά, Δημήτρης Βλάικος, Σταυρούλα Γερίκη, Ιωάννα Γεωργοπούλου, Βαλεντίνα Γιαννακοπούλου, Αναστασία Γιαννουλάκη, Κοσμάς Δαλακλής, Ηλέκτρα Εταιρίδου, Αγγελίνα Ζουμπούλη, Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Δωρα Κώτση-Φελιτσι, Μαίρη Κυράκη, Εμμανουήλ Λαπιδάκης, Αικατερίνη Μαυρουδή, Παναγιώτης Ξουλόγης, Χριστίνα Παπατόλη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βίκυ Σκοτίδα, Μαρία Τσουκνάκη, Αριάδνη Φυτοπούλου, Γεωργία Χαντζή, Αλεξάνδρα Χριστακοπούλου και η θεατρική ομάδα “Αυτή κι Αυτοί” (Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Τάσος Χαλάς, Αντρέας Ψύλλιας) κ.ά.
“We have each other” (Αριάδνη Φυτοπουλου)
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
18.00 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμός
- Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ph.D., Πρόεδρος ΔΣ, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
- Σοφία Μπεκατώρου, Ψυχολόγος, Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας
18.30-19.30: PANORAMA OF CACOTYPES – Η μνήμη του σώματος στα διαδοχικά τραύματα. Επανατραυματισμός από την κοινωνία
Δώρα Κώτση-Φελιτσι, εικαστικός
Το Panorama of Cacotypes έχει βασιστεί στην προσωπική εμπειρία και έρευνα της εικαστικού επάνω στη συστημική ανισότητα στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση θέτει ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία του νομικού συστήματος σε σχέση με τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης και μπορεί να θεωρηθεί ως διαμαρτυρία ενάντια στον ισχύοντα νόμο περί σεξουαλικών αδικημάτων αλλά και την έλλειψη κανονισμών ως προς τον χειρισμό επίσημων καταγγελιών.
Οι φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με τη φωτογραφική τεχνική της Καλοτυπίας που εφευρέθηκε το 1939 από τον William Fox Talbot. Η μέθοδος της Καλοτυπίας ήταν η πρώτη στην οποία η εκτύπωση σε χαρτί προήλθε από την δημιουργία αρνητικού μετά από έκθεση στο φως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι εγκατάσταση μπορεί να σοκάρει ή ακόμα και να προκαλέσει δυσφορία, αποτυπώνει όμως μια σκοτεινή πλευρά της πραγματικότητας και παραπέμπει στις τραυματικές αφηγήσεις που έχουν καταγραφεί στο σώμα. Mπορεί κάποια αποσπάσματα να ξεθώριασαν από την μνήμη το σώμα όμως δεν ξεχνά.
19.30-20.00: Ανήλικη σεξουαλική κακοποίηση και ο επανατραυματισμός στην Ατομική Ομαδική Θεραπεία στην ενήλικη ζωή.
Κυριακή Μερτζάνη, Ψυχοθεραπευτρια, Ιδρύτρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας KOXLIAS Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική
Οι περισσότερες μορφές ψυχολογικής δυσφορίας της σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία περιλαμβάνουν τόσο τη σχέση με τον εαυτό με τη μορφή ντροπής και αυτοκριτικής, όσο και τη σχέση με τους άλλους με τη μορφή απόστασης και απομόνωσης.
Αυτές είναι συχνά μακροχρόνιες με διάχυτα προβλήματα που διαπερνούν ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών διαταραχών και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Αν και ο συνεχόμενος Φόβος αποτελεί συχνά την πρωταρχική διάγνωση στην θεραπευτική εστίαση.
Ωστόσο η ντροπή έχει σημαντικά εξουθενωτικά αποτελέσματα καθώς σχετίζεται με την ανεπάρκεια την αυτοκριτική και τα δευτερογενή συναισθήματα όπως είναι ο θυμός. Στην παρουσίαση αυτή η εισηγήτρια θα αναφερθεί στην προσωπική της ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν 9 χρονών. Και πως η ανεπάρκεια του ατομικού-ομαδικού θεραπευτή της προκάλεσε έναν δευτερογενή συσωρευτικό συναισθηματικό επανατραυματισμό.
Το αδιέξοδο που ήρθε αντιμέτωπη με τους δράκους της, οι επιπτώσεις και ο επαναπροσδιορισμός για την ψυχική της ισορροπία και τις θεραπευτικές μεθόδους που βοήθησαν για την κατανόηση του τραύματος.
20.00 – 21.00 Συζήτηση
11 Ιουνίου 2023
18.00 – 19.00: Παρουσίαση βιβλίου “Η Φωνή της” (Δίκτυο γυναικών συγγραφέων) – Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντονίζει η Κατερίνα Παπαντωνίου, Δικηγόρος-Συγγραφέας.
Παρουσιάζουν:
- Μαρία Γκασούκα, ομότιμη καθηγήτρια φύλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Συγγραφέας
- Γιούλη Βολανάκη, συγγραφέας-μέλος της ΕΣΗΕΑ.
- Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός – συγγραφέας Σίσσυ Δουτσίου.
Την παρουσίαση θα κινηματογραφήσει η Όλγα Μπακοπούλου, φωτογράφος, συγγραφέας.
19.00 – 19.30 Διάλειμμα
19.30 – 20.30: Θεατρική παράσταση: «Βουρκόλακας» του Αργύρη Εφταλιώτη
Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αυτή κι Αυτοί
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Ελένη Αληφραγκή
Παίζουν οι: Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Αντρέας Ψύλλιας
20.30 – 21.00 Συζήτηση
Πληροφορίες Έκθεσης
#MeNow_MeToo: 1η Εκθεση Ευαισθητοποίησης για την «Έμφυλη Βία – Βία κατά των Γυναικών»
Πού: Baumstrasse, Σερβίων 8 (2ος Όροφος) Βοτανικός, Αθήνα, 104 41
Πότε: 10 – 11 Ιουνίου 2023, 13.30 μ.μ. – 21.30 μ.μ.
Πληροφορίες: Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, Τηλ.: 2109225491, info@antiviolence-net.eu
Διαβάστε επίσης:
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #MeNowMeToo (www.menowmetoo.gr) σε συνεργασία με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.