Καθώς η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSRD) συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο εφαρμογή της - και η συμμόρφωση με αυτήν είναι πλέον υποχρεωτική για περισσότερες επιχειρήσεις, έρευνα της Censuswide αποκαλύπτει ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις «κινδυνεύουν με μη συμμόρφωση, καθώς δεν λαμβάνουν τα βασικά απαιτούμενα μέτρα».
.
Το 87% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να συλλέγουν δεδομένα για την πρώτη τους έκθεση CSRD, αλλά σχεδόν οι μισές (47%) δεν έχουν ακόμη διενεργήσει αξιολόγηση «δύο παραγόντων» (από κοινού reporting οικονομικών στοιχείων και στοιχείων σχετικών με το ESG), παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί «βασικό άξονα της προετοιμασίας για την CSRD».
Στη μελέτη της Censuswide που ανατέθηκε από τη Sweep σε συνεργασία με την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία Capgemini Invent πραγματοποιήθηκε δημοσκόπηση σε 500 ηγέτες βιωσιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία για να «κατανοήσουν το ρόλο των δεδομένων στις στρατηγικές τους για τη βιωσιμότητα».
Τουλάχιστον 50.000 επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο θα πρέπει να συμμορφωθούν «με τη ναυαρχίδα της νομοθεσίας της ΕΕ για τη βιωσιμότητα, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024».
Η διενέργεια μιας διπλής αξιολόγησης είναι το υποχρεωτικό πρώτο βήμα, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις εξετάζουν «τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία - καθώς και στη δική τους οικονομική αξία».
Ωστόσο, τα κενά δεδομένων και τα ανεπαρκή εργαλεία διαχείρισης δεδομένων «αφήνουν πολλούς οργανισμούς εκτεθειμένους σε ζητήματα ελλιπούς συμμόρφωσης».
Η Rachel Delacour, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Sweep, σχολίασε σχετικά.
«Η μελέτη αυτή δείχνει πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν πολλοί οργανισμοί. Μέχρι στιγμής, πάρα πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να ξεκινήσουν από λάθος αφετηρία το ταξίδι τους στο CSRD, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη συμμόρφωση, σημαντικά πρόστιμα και ουσιαστική ζημία στη φήμη τους».
Σχεδόν οι μισοί (47%) από τους επικεφαλής της βιωσιμότητας που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν υπόκεινται σε συμμόρφωση με το CSRD, παραδέχονται ότι είναι απογοητευμένοι από τον όγκο των δεδομένων βιωσιμότητας που καλούνται να διαχειριστούν και δυσκολεύονται να τα αναλύσουν».
Το 44% διαχειρίζεται περισσότερες από «10 διαφορετικές πηγές δεδομένων εκπομπών και το ένα τρίτο (33%) ξοδεύει περισσότερες από 6 ώρες την εβδομάδα για την ενοποίηση των δεδομένων του».
Από εκείνους που δεν έχουν ακόμη αρχίσει να προετοιμάζονται για το CSRD, το 41% το αποδίδει στην έλλειψη μιας ολιστικής προσέγγισης σε εταιρικό επίπεδο, «το 40% αναφέρεται στην πολυπλοκότητα του χειρισμού δεδομένων, ενώ το 36% ότι οι δυσκολίες οφείλονται σε ανταγωνιστικές, συγκεχυμένες κατευθυντήριες γραμμές και πλαίσια».
Τα λογιστικά φύλλα παραμένουν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για τη «συλλογή δεδομένων βιωσιμότητας, που υιοθετείται από το 78% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ η καταγραφή με ειδικό, αγορασμένο, λογισμικό παρακολούθησης να υπολείπεται σε ποσοστό 73%».
Η Rachel Delacour, πρόσθεσε:
«Για εκείνους τους οργανισμούς που προχωρούν πέρα από το να το βλέπουν αυτό ως μια άσκηση συμμόρφωσης, είναι μια ευκαιρία να βελτιστοποιήσουν τις τρέχουσες πρακτικές τους, το κόστος και τις αλυσίδες εφοδιασμού, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και επενδύσεις και δημιουργώντας θετικό επιχειρηματικό μετασχηματισμό».
Από 1η Ιανουαρίου περισσότερες εταιρίες καλούνται να εφαρμόσουν την CSRD και πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει τους προβληματισμούς τους για τη διαχείριση της συμμόρφωσης.