Με απόδοση πέριξ του 2,3% πρόκειται να εκδοθεί το νέο ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με βάση τη δημόσια προσφορά που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, το ομόλογο υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές, καθώς συγκεντρώθηκαν προσφορές που προσέγγισαν τα 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους ιδιώτες επενδυτές εκδηλώθηκε ζήτηση για ομολογίες της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος απόδοσης είχε διαμορφωθεί μεταξύ 2,3% και 2,7%.
Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του ομίλου, τον Ιούλιο του 2020. Τότε είχε εκδοθεί ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,75%, το οποίο επρόκειτο να χρηματοδοτήσει έργα, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της φετινής έκδοσης εκτιμάται ότι διαδραμάτισε το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έχει εκπονήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα χρόνια, σημαντικό μέρος του οποίου αφορά έργα καθαρής ενέργειας, όπως επίσης και το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει πλέον ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 4,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του ομολόγου και συγκεκριμένα 225 εκατ. ευρώ πρόκειται να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες που σχετίζονται με την υλοποίηση έργων, υφισταμένων και νέων, ή για την απόκτηση συμμετοχών ή την εξαγορά ομοειδών εταιρειών. Μεταξύ άλλων αναμένεται ότι θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση ανάπτυξης οργανωμένης τουριστικής μονάδας με καζίνο στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης, εκτιμάται ότι μέρος των κεφαλαίων θα κινηθεί και για τη χρηματοδότηση έργων, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο για τη διετία 2022-2023 υπολογίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί ίδια κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και των ιδίων συμμετοχών της σε νέα έργα παραχώρησης. Εξ αυτών, 200 εκατ. ευρώ αφορούν το 2022 και 350 εκατ. ευρώ το 2023.
Πρόκειται για έργα τα οποία αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν εμπορικά από το 2025 και μετά, δηλαδή κατά τη διάρκεια ισχύος του ομολόγου. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι από τα μέσα της δεκαετίας και μετά θα έχει ετήσιες ταμειακές ροές της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, με βάση το πληροφοριακό δελτίο, κεφάλαια 46,7 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, είτε της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είτε θυγατρικών αυτής. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση υφισταμένου ή μελλοντικού δανεισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συνδεθεί με ρήτρα αειφορίας, η οποία εκτιμάται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αυξημένη ζήτηση που εκδηλώθηκε. Η ρήτρα αυτή προβλέπει ότι ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025 (με έτος βάσης το 2021). Για να συμβεί αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ (παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) σε 3 GW, από 1,3 GW που είναι σήμερα (σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή). Αυτό προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει εκπονηθεί και αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τότε η απόδοση του ομολόγου θα αυξηθεί κατά 0,2% για κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη ισχύος του, το 2028.
Mε πληροφορίες από Καθημερινή