H DEME και η FARIA Renewables υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη διερεύνηση και από κοινού ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας το μοναδικό δυναμικό ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στη Μεσόγειο Θάλασσα και την εξελισσόμενη αγορά, και οι δύο εταιρείες στοχεύουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή.
.
Η τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων προς μηδενικές εκπομπές CO2. Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, η Eλληνική Kυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων», το οποίο εποπτεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA). Το πρόγραμμα καθορίζει επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης και εκτιμά δυναμικότητα περίπου 4,9 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που μπορούν να αναπτυχθούν μεσοπρόθεσμα (έως το 2030-2032), εξαιρουμένης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης που προορίζεται για πιλοτικά έργα.
Συνεργασία με τοπικούς φορείς
Η DEME και η FARIA Renewables θα συνεργαστούν, αξιοποιώντας την μέχρι σήμερα εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, για να αξιολογήσουν την ελληνική θαλάσσια περιοχή, να εντοπίσουν τις βέλτιστες τοποθεσίες για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, να διεξάγουν έρευνες, να συνεργαστούν με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις τοπικές κοινότητες, να υποστηρίξουν και να δημιουργήσουν συνέργειες με την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, με τελικό στόχο την ανάπτυξη επιτυχημένων και ανταγωνιστικών έργων.
Η Θάλεια Βαλκούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της FARIA Renewables, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που ανακοινώνω τη συνεργασία μας με τη DEME, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας παγκοσμίως, με πολυάριθμα έργα υπό ανάπτυξη και σε λειτουργία. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες και την εμπειρία και των δύο εταιρειών, οι οποίες θα συνεργαστούν για ένα βιώσιμο και πιο πράσινο μέλλον.
Η δραστηριοποίηση της εταιρείας μας στην ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων συνεχίζεται [2] δυναμικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμβάλλουμε στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, βοηθώντας την Ελλάδα να επιτύχει τους ενεργειακούς στόχους της και να μετατραπεί σε σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα ενέργειας. Οι στόχοι μας για παραγωγή πράσινης και βιώσιμης ανανεώσιμης ενέργειας ως μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών CO2 βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην επίτευξή τους».
Ο Δημήτρης Κιντσάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARIA Renewables, πρόσθεσε:
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με τη DEME στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και έχουμε την ίδια όρεξη και διάθεση να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μια πιο πράσινη κοινωνία. Η ανακοίνωση της συμφωνίας με τη DEME αποδεικνύει τη δέσμευση της FARIA Renewables στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η ικανότητα, η εμπειρία και η μεθοδολογική προσέγγιση και των δύο εταιρειών μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην εξελισσόμενη ελληνική αγορά, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία σε διάφορους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Ο Kristof Van Loon, Γενικός Διευθυντής της DEME Concessions, σχολίασε: «Η DEME είναι στην ευχάριστη θέση να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Ως κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στον κόσμο, διαθέτουμε ένα αποδεδειγμένο ιστορικό και εμπειρία που εκτείνεται σε πάνω από δύο δεκαετίες. Η εσωτερική τεχνογνωσία της DEME και οι εκτεταμένες συνεργασίες της με κορυφαίους του κλάδου σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ μας καθιστούν πολύτιμο συνεργάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Η συνεργασία με τη FARIA Renewables, μια εταιρεία που συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για ένα βιώσιμο μέλλον και αναγνωρίζει την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως ακρογωνιαίο λίθο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός».
Η τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων προς μηδενικές εκπομπές CO2. Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, η Eλληνική Kυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων», το οποίο εποπτεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA). Το πρόγραμμα καθορίζει επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης και εκτιμά δυναμικότητα περίπου 4,9 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που μπορούν να αναπτυχθούν μεσοπρόθεσμα (έως το 2030-2032), εξαιρουμένης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης που προορίζεται για πιλοτικά έργα. Επιπλέον, το πρόγραμμα εκτιμά ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα (μετά το 2030 – 2032) χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος περίπου 12,4 GW.
Η τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων προς μηδενικές εκπομπές CO2.