Ο Πύργος Πειραιά λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum - Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα

Body

Λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή του, ο Πύργος Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της Ελλάδας, αποκτά την ανώτατη πιστοποίηση Platinum του διεθνούς προτύπου αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και καθίσταται, και επίσημα, ο πρώτος βιοκλιματικός ουρανοξύστης στη χώρα. Παράλληλα, υπερβαίνει κατά τρεις βαθμίδες τις ενεργειακές απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για υφιστάμενα κτήρια και κατατάσσεται στην κατηγορία A+, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΕΝΑΚ.

.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Πύργος Πειραιά αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, ενσωματώνοντας καινοτόμες στρατηγικές για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, την προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και της υγείας ευεξίας των χρηστών. Το έργο υιοθέτησε λύσεις αιχμής σε κάθε στάδιο της ανακατασκευής με ενδεικτικές ενέργειες να περιλαμβάνουν:

-Ανακύκλωση παλαιάς όψης: Πάνω από 126 τόνοι υαλοπινάκων της παλαιάς όψης αποξηλώθηκαν, στάλθηκαν για ανακύκλωση και επέστρεψαν ως νέο υλικό, μέρος του οποίου επανατοποθετήθηκε στη νέα όψη του κτηρίου. Αυτή η διαδικασία συνέβαλε στην εξοικονόμηση 350 κιλών CO2 ανά τόνο γυαλιού.

-Παραγωγή καθαρής ενέργειας: Μέσω ενός σύγχρονου φωτοβολταϊκού συστήματος 500 τ.μ. που έχει εγκατασταθεί στο υπερδώμα του Πύργου, ο Πύργος παράγει καθαρή ενέργεια που καλύπτει μέρος των αναγκών του.

-Μεσογειακή φύτευση: Ο περιβάλλοντας χώρος, η βεράντα του 3ου ορόφου που φιλοξενείται το F&B αλλά και το υπερδώμα, διαθέτουν περίπου 1.000 τ.μ. μεσογειακών φυτών, τα οποία μάλιστα αρδεύονται αποκλειστικά με συλλεγόμενο βρόχινο νερό. Έτσι, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η βελτίωση του μικροκλίματος και παράλληλα, η εξοικονόμηση νερού.

-Σχεδιασμός όψης: Η ειδικά σχεδιασμένη όψη του Πύργου μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία κατά 45%, περιορίζοντας τα ψυκτικά φορτία κατά 20% στους εσωτερικούς χώρους.

-Φωτισμός όψεων: Η όψη, επιφανείας 10.000 τ.μ., έχει τη δυνατότητα να φωτίζεται κάθε βράδυ με κατανάλωση τόσο χαμηλή που ισοδυναμεί με αυτή δύο οικιακών κλιματιστικών.

-Θέσεις στάθμευσης: Όλες διαθέτουν σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, προάγοντας την ηλεκτροκίνηση.
-Πόσιμο νερό: Το έργο περιλαμβάνει συστήματα εξοικονόμησης, παρακολούθησης και διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού.

-Εσωτερικός αέρας: Προηγμένα συστήματα παρακολούθησης της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, διασφαλίζουν ένα υγιές περιβάλλον για τους χρήστες, διαθέτοντας προηγμένο σύστημα φιλτραρίσματος και παρέχοντας 30% περισσότερο φρέσκο αέρα, σε σύγκριση με τα τοπικά και διεθνή πρότυπα.

-Υλικά: Κατά την ανακατασκευή, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 200 υλικά πιστοποιημένα για το χαμηλό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα, η επιλογή της ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά έναντι ενός υποτιθέμενου σεναρίου που θα προέβλεπε την εκ νέου κατασκευή ενός αντιστοίχου μεγέθους ακινήτου, εξοικονόμησε 42 GWh ενέργειας. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση 10.000 νοικοκυριών ή αντιστοίχως με την ενέργεια που θα κατανάλωνε το κτήριο σε βάθος 15 ετών. Παράλληλα, υπολογίστηκε πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν χαμηλότερες κατά 23.100 τόνους, ποσότητα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν 58.000 στρέμματα δάσους μέσα σε ένα έτος.

Φορέας υλοποίησης για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του Πύργου Πειραιά, αυτού του αρχιτεκτονικού τοπόσημου, το οποίο για δεκαετίες παρέμενε ημιτελές, είναι η κοινοπραξία Piraeus Tower Α.Ε., η οποία αποτελείται από τον Όμιλο DIMAND, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την PRODEA Investments. Επενδυτικό σχήμα που ανέλαβε την αποπεράτωση του έργου, μετά από την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά, διάρκειας 99 ετών.

Ο Πύργος Πειραιά, με τον καινοτόμο και βιώσιμο σχεδιασμό του, αποτελεί όχι μόνο ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό ορόσημο, αλλά και ένα καθοριστικό βήμα προς την περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Yπερβαίνει κατά τρεις βαθμίδες τις ενεργειακές απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για υφιστάμενα κτήρια και κατατάσσεται στην κατηγορία A+, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΕΝΑΚ.