Μετά την παραίτηση του CEO, η BP αντιμέτωπη με το δίλημμα της πράσινης μετάβασης

Body

Το ξαφνικό τέλος της 32χρονης καριέρας του διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney στον βρετανικό ενεργειακό γίγαντα BP θα μπορούσε να απελευθερώσει την εταιρεία για να κάνει περισσότερα από αυτά που οι επενδυτές επιθυμούσαν εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας - να αντλήσει ακόμα περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα στα ορυκτά καύσιμα θα συνεπαγόταν την υποβάθμιση της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την οποία ο Looney υπερασπίστηκε περισσότερο από τους προκατόχους του. Η BP, η οποία σημείωσε μεγάλη πτώση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, αντιμετώπισε  κριτική όταν εισήλθε στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021, υποβάλλοντας προσφορές περίπου 80% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των ανταγωνιστών της. Ωστόσο, η εταιρεία επιμένει στα έργα, λέγοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει αποδόσεις ακόμα και εκεί που άλλοι δεν μπορούν.

Αναλυτές και σύμβουλοι βλέπουν ένα άνοιγμα για την BP να συνεχίσει να επενδύει επιλεκτικά στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, μεταξύ άλλων στην Ευρώπη για να βοηθήσει στην τροφοδοσία των διυλιστηρίων της εταιρείας εκεί. Αλλά λένε ότι η BP θα μπορούσε επίσης να αρπάξει την ευκαιρία να επιστρέψει περισσότερο στον παραδοσιακό της πυρήνα, την εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που επί του παρόντος αποφέρει συνολικά υψηλότερες αποδόσεις από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss, επί μακρόν στέλεχος της BP, ο οποίος μέχρι την Τρίτη ήταν επικεφαλής των οικονομικών, δήλωσε στους εργαζόμενους σε βιντεοσκοπημένη ομιλία το απόγευμα της Τετάρτης ότι η στρατηγική της εταιρείας δεν έχει αλλάξει. Ο Auchincloss, ο οποίος παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της BP Helge Lund, δήλωσε ότι οι κορυφαίες προτεραιότητές του είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και η απόδοση της εταιρείας. "Ενώ το πρόσωπο στην καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου έχει αλλάξει, τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έχουν αλλάξει", είπε, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να υποστηρίζει το σχέδιο που έχει καταρτίσει η εταιρεία.

Αναλυτές δήλωσαν ότι αν η BP αποτύχει να διαχειριστεί ομαλά την αλλαγή ηγεσίας της, θα μπορούσε να γίνει ευάλωτη ως στόχος εξαγοράς από μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η αντίπαλος της Shell ή μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ο παραιτηθείς Bernard Looney είχε δώσει μεγάλη έμφαση στις ΑΠΕ.

Tags