Advent: Βρέθηκε ακίνητο, προχωρά το σχέδιο για τεχνολογία υδρογόνου

Body

Το πρώτο βήμα για τη μεγάλη επένδυση που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει στην Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, υλοποίησε η διοίκηση της Advent Technologies. Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία έχει εισαγάγει τις μετοχές στον NASDAQ και διοικείται από τον δρα Βασίλη Γρηγορίου, βάζει μπροστά την επένδυση των 780 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από την ΕΕ.

.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Advent Technologies θα κατασκευάζει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες ροής, παραγωγή υδρογόνου), που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην αυτοκίνηση, στα βαριά οχήματα, στην ναυτιλία και στην ηλεκτροκίνηση. Έως την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας.

Όπως ενημέρωσε η διοίκηση της Advent, απέκτησε επιτυχώς τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην Κοζάνη, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τις μελλοντικές εγκαταστάσεις της για το έργο Green HiPo IPCEI. Η Advent αναμένει να λάβει το τελικό πιστοποιητικό μεταβίβασης ιδιοκτησίας από το τοπικό κτηματολογικό γραφείο τις επόμενες ημέρες. Η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει ένα γραφείο συντονισμού και σχεδιασμού στο κέντρο της Κοζάνης, το οποίο θα χρησιμεύσει ως ο επιχειρησιακός κόμβος για το έργο.

Σε ότι αφορά στην προϋπόθεση για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης της κρατικής ενίσχυσης για το Green HiPo, η Advent σημειώνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέθεσε την επανεξέταση υψηλού επιπέδου του έργου Green HiPo IPCEI, όπως είχε προηγουμένως επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται ότι αυτή η αναθεώρηση θα διαρκέσει περίπου 6-8 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αξιολογηθούν τα συστήματα και οι διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία για την αποτελεσματική εφαρμογή του έργου Green HiPo IPCEI.

Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα προσκαλέσει την Advent, ως μία από τις δύο επιλέξιμες εταιρείες στο πλαίσιο του IPCEI Hy2Tech στην Ελλάδα, για να επιβεβαιώσει τα τελικά έγγραφα χρηματοδότησής της. Μετά την υποβολή, η Advent αναμένει να λάβει έως και 782,1 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο σε μια περίοδο έξι ετών για το έργο Green HiPo IPCEI.

Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνολικής βοήθειας ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2022 για διάφορα έργα, συμπεριλαμβανομένου του Green HiPo, το οποίο είναι ένα από τα 41 έργα που προετοιμάστηκαν από κοινού και κοινοποιήθηκαν από δεκαπέντε κράτη μέλη στο πλαίσιο της ομπρέλας IPCEI Hy2Tech. Το έργο θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία με περισσότερους από 300 εξωτερικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών σε όλη την Ευρώπη, επιτρέποντας εκτεταμένη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων.

Τέλος σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού η Advent έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού και πρόσληψης βασικών επαγγελματιών - επιστημόνων, μηχανικών και διευθυντών που θα διαδραματίσουν αναπόσπαστο ρόλο στις νέες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη.

Πηγή: Business daily

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Advent Technologies θα κατασκευάζει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες ροής, παραγωγή υδρογόνου), που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην αυτοκίνηση, στα βαριά οχήματα, στην ναυτιλία και στην ηλεκτροκίνηση.

Tags