Με σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση Shaping Tomorrow’s Sustainable Businesses που διοργάνωσε η Deloitte σε συνεργασία με το ESG Stories και την Workiva.
.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εξειδικευμένοι σύμβουλοι της Deloitte παρουσίασαν τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη διαχείριση των δεδομένων βιωσιμότητας και ESG, και τη διασύνδεσή τους με την τεχνολογία, ενώ συζητήθηκαν και οι αλλαγές που απορρέουν από το νέο νομοθετικό πλαίσιο και πώς επηρεάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις με βάση το μέγεθος και τον τζίρο τους.
Ακολούθησε συγκριτική αξιολόγηση εταιρειών διαφόρων κλάδων, όπως της ενέργειας, των τραπεζών, της ασφάλειας, της ναυτιλίας, κ.ά. ενώ αναδείχθηκε η σημασία των ESG κριτηρίων για την ορθή λειτουργία των εταιρειών. Στη συνέχεια, έμπειρα στελέχη της αγοράς μοιράστηκαν πρακτικές της αγοράς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα:
Ειδικότερα, στο πρώτο πάνελ συζήτησης με τίτλο Exploring Current Sustainability Challenges and the Role of Technology: A Panel Discussion with Practical Insights όπου συμμετείχαν οι κκ. Θανάσης Αντωνάκης, Ass. CFO & Chief Compliance Officer, Safe Bulkers, Στέλλα Αποστολάκη, Executive Director, Center of Excellence in Sustainability, The American College of Greece και Δημήτρης Καζάζογλου – Σκούρας, Head of Governance & Sustainability, Alpha Bank, συζητήθηκε η ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης των εμπλεκόμενων φορέων και της καθοδήγησης των επιχειρήσεων σχετικά με την προσαρμογή τους στα πρότυπα βιωσιμότητας και χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παρουσιάστηκαν επίσης παραδείγματα τεχνολογικών λύσεων που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η κα Αποστολάκη έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της ανάγκης συνεχούς επιμόρφωσης των εμπλεκόμενων φορέων δεδομένου ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τη συμμετοχή πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων. Αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης καταγραφής των δεδομένων και υπογράμμισε ότι -στο πλαίσιο ενός δυναμικού σχήματος- απόρροια της αλλαγής των δεδομένων αποτελεί και η αλλαγή των στοιχείων και δεικτών της αξιολόγησης. «Υπάρχει ανάγκη ύπαρξης μεγάλου όγκου πληροφοριών και δεδομένων προκειμένου τα επιστημονικά πορίσματα να αρχίσουν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών. Με τις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας αναδείχτηκε αναδεικνύεται το ζήτημα της ασφάλισης των κατοικιών από φυσικές καταστροφές. Βάση αυτού λογιστές, φυσικοί επιστήμονες, πολιτικοί μηχανικοί, τραπεζικοί και ασφαλιστές θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσουν λύσεις και προτάσεις» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας τόνισε «Στην Alpha Bank αντιλαμβανόμαστε τα ESG ως έναν εργαλείο ευθυγράμμισής μας με το φυσικό, κοινωνικό και θεσμικό μας περιβάλλον και ως ένα βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Καθώς η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα που συνεχώς εντείνεται, η άμεση έμφαση δίνεται κατά κύριο λόγο στον περιβαλλοντικό άξονα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο για τις τράπεζες να λειτουργήσουν ως μοχλός ώθησης των επιχειρήσεων προς τα πρότυπα της βιωσιμότητας και για μία ανακατανομή κεφαλαίων από δραστηριότητες βλαβερές για το περιβάλλον σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα». Υπογράμμισε επίσης ότι οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τον κίνδυνο μετάβασης και προσαρμογής των πελατών τους, σε πρότυπα βιωσιμότητας και χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, να τις υποστηρίξουν, όχι μόνο με χρηματοδότηση αλλά και καθοδήγηση στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, συμπληρώνοντας ότι «στην Alpha Bank καταρτίζουμε στρατηγικό πλαίσιο χρηματοδότησης βιωσιμότητας», που θα βοηθήσει να διευκολύνουμε την διαδικασία δόμησης και χρηματοδότησης αυτών των σχεδίων.
Ο κ. Θανάσης Αντωνάκης έστρεψε την προσοχή στη σημασία της μετασκευής και την εγκατάσταση στα πλοία λύσεων που είναι διαθέσιμες για προσπάθειες μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε 60.000 πλοία που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή. Ο ίδιος πρόσθεσε «Η Safe Bulkers έχει κάνει επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων στα πιο περιβαλλοντικά εξελιγμένα πλοία. Εχουμε παραλάβει πέντε από αυτά. Κάτι που δείχνει ότι είμαστε τουλάχιστον ευθυγραμμισμένοι με το ESG κόμματι. Το κομμάτι του financial reporting το έχουμε ενεργοποιήσει μέσω της συνεργασίας με την WorkViva. Παράλληλα έχουμε κάνει χρηματοδοτήσεις μέσω sustainable κριτηρίων».
Στο δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης μοιράστηκαν την εμπειρία τους οι κκ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Group Environment, Social & Governance (ESG) Performance Director, Titan Group, Αντώνης Μουντούρης, Group HSE & Sustainable Development Division Manager, HELLENiQ ENERGY Holdings S.A., Ελένη Χριστογιάννη, ESG Manager, Quest Group και Πάνος Σκιαδάς, Senior Sustainability Director, Viohalco. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της δέσμευσης σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες όπως είναι η προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5 °C (Business Ambition for 1.5 °C).
O κ. Κατσιάμπουλας ανέφερε ότι ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει ήδη υπογράψει τη Δέσμευση «Business Ambition for 1.5o C» για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5o C της οποίας ηγείται η Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) σε συνεργασία με το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UNGC) και τη συμμαχία We Mean Business. Με τον τρόπο αυτό ο Τιτάνας συμμετέχει και στην παγκόσμια εκστρατεία «Race to Zero» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC). Στόχος της Σύμβασης αυτής είναι η ενθάρρυνση κυβερνήσεων, χρηματοπιστωτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εταιρειών να αναλάβουν δράσεις για έναν πλανήτη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. «Η βασικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η διαμόρφωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά αλλά και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών προς τρίτες χώρες ώστε στη μετάβαση αυτή να αποτραπεί ο κίνδυνος της «διαρροής άνθρακα» (“carbon leakage”), δηλαδή της μείωσης της εγχώριας παραγωγής και των επενδύσεων προς όφελος τρίτων χωρών που δεν εφαρμόζουν σχετικούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
O κ. Μουντούρης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας φιλόδοξης στρατηγικής ESG ενέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την κάθε εταιρία που θέλει να αυξήσει την ανθεκτικότητα της και να πρωταγωνιστήσει σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο, διασυνδεδεμένο και δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως: η ευκολότερη προσέλκυση επενδυτών, η μεγαλύτερη υιοθέτηση καινοτομίας και αποδοτικότερης λειτουργίας, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών, η βελτίωση των σχέσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και η προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού και νέων ταλέντων. «Στην Helleniq Energy οι δείκτες ESG επιθεωρούνται ήδη από τρίτους ανεξάρτητους φορείς και ο όμιλος εφαρμόζει αυτή την πρακτική ελέγχου και διαφάνειας, εδώ και αρκετά χρόνια για τα στοιχεία που παρουσιάζονται ετησίως στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας, με βάση διεθνώς αποδεκτά πρότυπα και πλαίσια αναφοράς» συμπλήρωσε.
H κα Χριστογιάννη αναφέρθηκε στην ESG Στρατηγική του Ομίλου Quest, που περιλαμβάνει 10 μακροπρόθεσμούς στόχους σε 4 τομείς: Περιβάλλον, Εργαζόμενοι, Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμα Προϊόντα. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών και διαθέτει δείκτες για την ετήσια παρακολούθηση της προόδου της, με απόλυτη δέσμευση στην επίτευξη όλων των στόχων. Στην καρδιά της στρατηγικής είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 και τη κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, η συνεχής ανάπτυξη των εργαζομένων, η διεύρυνση της γκάμας με βιώσιμα προϊόντα και τεχνολογικές λύσεις και η απαράγγελτη τήρηση όλων των αρχών του υπεύθυνου επιχειρείν. «Για τον όμιλο Quest η διαρκής επιδίωξη του “καλώς επιχειρείν” αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό και δέσμευση, και αποτυπώνεται στο όραμα, την αποστολή και τη στρατηγική του. Η ωρίμανση του ομίλου και ο μετασχηματισμός του συσχετίζεται βαθιά και με τις νέες ευκαιρίες που αναδεικνύει η προσήλωση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ιδιαίτερα στον ρολό που μπορεί να διαδραματίσει ο όμιλος στο μέλλον μέσα από την καινοτομία, την υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκιαδάς ανέφερε ως παράδειγμα αυτοματοποίησης και βιωσιμότητας την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής στον τομέα έλασης αλουμινίου - ΕΛΒΑΛ της ELVALHALCOR. Όπως είπε «η νέα γραμμή βαφής επιβεβαιώνει τη δέσμευση του τομέα έλασης αλουμινίου - ΕΛΒΑΛ της ELVALHALCOR, για βιώσιμες, καινοτόμες λύσεις αλουμινίου που απευθύνονται στις αγορές συσκευασίας αναψυκτικών και τροφίμων και εδραιώνει τη θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες βιομηχανίες έλασης αλουμινίου παγκοσμίως με σημαντική συμβολή στην αλυσίδα αξίας του αλουμινίου». Παράλληλα μίλησε για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μιλάμε για πράσινα κτίρια, ιδίως όταν παγκοσμίως αποδίδεται στα κτίρια το 38% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με το 11% να αφορά την κατασκευή. Για να μπορέσουμε να παράξουμε, για παράδειγμα, πράσινο χάλυβα θα πρέπει να είναι συμβατός με το όραμα για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό. «Απέχουμε ίσως και δεκαετίες μέχρι να μπορούμε να πούμε ορίστε ένα πράσινο κτίριο. Υπάρχουν πράσινα κτίρια που είναι μακριά από αυτούς τους στόχους. Χρειάζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις όχι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά στη θερμική ενέργεια» σημείωσε. Ο κ. Σκιαδάς τόνισε, επίσης, την ανάγκη μετασχηματισμού της παραγωγής ενέργειας, και πόσο μάλλον στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς και όλης της αλυσίδας αξίας των logistics. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εξειδικευμένοι σύμβουλοι της Deloitte συζήτησαν με τους συμμετέχοντες τις νέες νομοθετικές εξελίξεις, δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που φέρνει το Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) στη διαδικασία του reporting και η Ευρωπαϊκή Ταξινομία στην αυτοματοποίηση δεδομένων, στη διαχείριση επιχειρηματικών ρίσκων και κινδύνων, καθώς και στη συμβολή της εκπαίδευσης σε αυτά τα ζητήματα.
Τέλος, η Workiva, ο συνεργάτης της Deloitte και εταιρεία τεχνολογικών λύσεων σχετικά με τη διαχείριση δεδομένων που αφορούν τη βιωσιμότητα καθώς και την αυτοματοποίηση των αντίστοιχων εκθέσεων, τόνισε ότι η σωστή λήψη δεδομένων ESG, η παρακολούθηση και η μέτρηση αυτών απαιτεί συστημική προσέγγιση σε θέματα πληροφορικής, διεργασιών και ελέγχων.
Αυτό προκύπτει από το συνεχές data flow, της διαφορετικής μορφής που μπορεί μια κατηγορία δεδομένων να εμφανίσει και των διαφόρων data owners που μπορεί να έχει ένας οργανισμός. Η Workiva, σε συνεργασία με τη Deloitte, προσφέρουν από κοινού λύση σε αυτή την πρόκληση, με την παροχή τεχνολογικής πλατφόρμας, η οποία εντοπίζει, ενοποιεί και επεξεργάζεται όλες τις ροές δεδομένων, εκτελεί με άλλα λόγια διαδικασίες που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν χειροκίνητα, απαιτώντας πολύ χρόνο και περαιτέρω ελέγχους. Η συγκεκριμένη τεχνολογική λύση είναι διαδραστική, εξελίσσεται και ανανεώνεται ανταποκρινόμενη στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς και επιτρέπει στους ESG specialists των Οργανισμών να επικεντρώνονται σε πιο ουσιαστικά ζητήματα.
Mε καινοτόμες ιδέες και τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών στη βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG ολοκληρώθηκε η εκδήλωση Shaping Tomorrow’s Sustainable Businesses, που διοργάνωσε η Deloitte σε συνεργασία με το ESG Stories και την Workiva.