Οι εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υιoθέτηση ενός καθολικού τρόπου μέτρησης ESG

Body

Οι παγκόσμιες προκλήσεις που ενισχύονται από την πανδημία COVID-19 έχουν καταστήσει τα θέματα ESG ακόμη πιο πιεστικά για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη.

Για να προωθήσει την ευθυγράμμιση μεταξύ των υφιστάμενων πλαισίων ESG, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με εταίρους όπως οι Deloitte, EY, KPMG και PwC, αξιοποίησε τα υφιστάμενα πλαίσια και προσδιόρισε ένα σύνολο καθολικών γνωστοποιήσεων - τα Stakeholder Capitalism Metrics.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής για τον αντίκτυπο της βιώσιμης ανάπτυξης το 2021, το Φόρουμ ανακοίνωσε ότι πάνω από 50 εταιρείες έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν τις μετρήσεις αυτές στο κύριο υλικό αναφοράς τους, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων εκθέσεων και των εκθέσεων βιωσιμότητας.

Οι μετρήσεις του Stakeholder Capitalism προωθούν την ευθυγράμμιση μεταξύ των υφιστάμενων πλαισίων ESG και δημιουργούν ένα σύνολο σημείων δεδομένων που μπορούν να συγκριθούν μεταξύ εταιρειών, ανεξάρτητα από τον κλάδο ή την περιοχή τους. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν μη χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες: άνθρωποι, πλανήτης, ευημερία και αρχές διακυβέρνησης και περιλαμβάνουν μετρήσεις σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ισότητα των αμοιβών και την ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων, μεταξύ άλλων.

Από τον Ιανουάριο του 2021, περίπου 120 εταιρείες έχουν δείξει την υποστήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία. Οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση μεταξύ άλλων είναι: Accenture, Bank of America, Eni, Fidelity International, HSBC Holdings, IBM, Mastercard, Nestlé, PayPal, Royal DSM, Salesforce, Schneider Electric, Siemens, Total, UBS, Unilever, Yara International και Zurich Insurance Group.

Μια ανάλυση εκθέσεων από 45 εταιρείες δείχνει πώς οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν δεξιότητες για το μέλλον, με πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια να έχουν επενδυθεί στην κατάρτιση. Δείχνουν επίσης ότι οι εταιρείες καινοτομούν, με πάνω από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται για έρευνα και ανάπτυξη και 23 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολυετείς επενδύσεις καινοτομίας. Τέλος, συνεισφέρουν στις κοινότητές τους με σχεδόν 140 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Παράλληλα, το Φόρουμ συνεργάζεται με το Impact Management Project (IMP) για να συγκεντρώσει τους σημαντικότερους φορείς θέσπισης προτύπων και πλαισίων και συνεργάζεται με το International Financial Reporting Standards Foundation (IFRSF) ως μέλος της ομάδας εργασίας τεχνικής ετοιμότητας για τη δημιουργία του International Sustainability Standards Board.

Η πρόκληση

Η μέτρηση του αντίκτυπου που έχουν οι εταιρείες στην κοινωνία και τον πλανήτη μας είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των πρακτικών και την επίτευξη βελτιώσεων.

Ωστόσο, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ενδιαφερόμενοι φορείς αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για να σημειώσουν σαφή πρόοδο μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών προτύπων, πλαισίων και πρωτοβουλιών.

Χωρίς γενικώς αποδεκτά διεθνή λογιστικά πρότυπα ή πρότυπα υποβολής εκθέσεων όσον αφορά το ESG, πολλές εταιρείες εργάζονται σε απομονωμένα τμήματα και δεν μπορούν να μοιραστούν αποτελεσματικά τις βέλτιστες πρακτικές ή τα βασικά διδάγματα.

Για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να προωθήσει την πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ένα κοινό σύστημα μέτρησης είναι απαραίτητο.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δημόσια αυτό το εύρος δεδομένων από παγκόσμιες εταιρείες σε όλους τους τομείς σχετικά με τους παράγοντες ESG. Οι μετρήσεις για τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών αποδεικνύουν ήδη ότι η συνεπής και συγκρίσιμη υποβολή εκθέσεων σχετικά με το ESG μπορεί να βοηθήσει να διατυπωθούν στα ενδιαφερόμενα μέρη οι επιπτώσεις των δεσμεύσεων σχετικά με το ESG» ανέφερε ο  Olivier Schwab, Διευθύνων Σύμβουλος, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η προσέγγιση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2020 στο Νταβός, 120 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου υποστήριξαν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός βασικού συνόλου κοινών μετρήσεων και γνωστοποιήσεων σχετικά με μη χρηματοοικονομικούς παράγοντες για τους επενδυτές τους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από μια εξάμηνη διαδικασία διαβούλευσης με περισσότερες από 200 εταιρείες, επενδυτές και ενδιαφερόμενα μέρη, το έργο δημοσίευσε ένα βελτιωμένο σύνολο 21 βασικών και 34 διευρυμένων μετρήσεων και γνωστοποιήσεων στην έκθεσή του Measuring Stakeholder Capitalism: Towards Common Metrics and Consistent Reporting of Sustainable Value Creation.

Από την έναρξη της εφαρμογής των μετρήσεων για τον καπιταλισμό μετόχων, το Φόρουμ έχει δημιουργήσει έναν συνασπισμό CEOs που είναι πρόθυμοι να δείξουν τη δέσμευσή τους στον καπιταλισμό μετόχων και να αντανακλούν αυτές τις μετρήσεις και τις γνωστοποιήσεις στις κύριες εκθέσεις τους.

Αυτές οι μετρήσεις θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους προς την επίτευξη των φιλοδοξιών τους για το net zzero και τις ευρύτερες φιλοδοξίες τους στον τομέα των ESG. Οι τράπεζες δεν μπορούν να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση των δικών τους κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με το ESG, εάν η υποβολή εκθέσεων είναι ασυνεπής. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για τη δημιουργία ενός ελάχιστου προτύπου γνωστοποίησης που πρέπει να ακολουθούν όλες οι εταιρείες.

Το έργο διεξάγεται μέσω τριών διασυνδεδεμένων κοινοτήτων:

  • Ηγέτες Επιχειρήσεων: Προώθηση της υιοθέτησης των μετρήσεων κεφαλαίου των ενδιαφερόμενων μερών και προσφορά συλλογικής φωνής του ιδιωτικού τομέα στο διάλογο σύγκλισης
  • Επαγγελματίες ESG: Υιοθέτηση της στρατηγικής ESG για την οργάνωσή τους και την εφαρμογή των συστάσεων στο υλικό αναφοράς των εταιρειών τους
  • Οικοσύστημα ESG: Εναρμόνιση του παγκόσμιου διαλόγου μεταξύ των ιδρυμάτων προτύπων, των ιδιωτικών ρυθμιστικών αρχών, των ρυθμιστικών αρχών και των διεθνών οργανισμών
Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Οι εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υιoθέτηση ενός καθολικού τρόπου μέτρησης του ESG
Επικεφαλίδα

Ένας συνασπισμός άνω των 50 εταιρειών αξιοποίησε τα υφιστάμενα πλαίσια και δημιούργησε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σύνολο μετρήσεων που αναδεικνύουν την ανάγκη για συνεπή υποβολή εκθέσεων ESG, σύμφωνα με το World Economic Forum.