Οι αυστηρότεροι κανόνες ESG στον κόσμο επισύρουν αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις της ΕΕ

Body

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της TotalEnergies SE, Patrick Pouyanne, η διαφορά στην απόδοση της μετοχής της εταιρείας του και της Exxon Mobil του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από ένα ακρωνύμιο: ESG.

.

Η επιθετική στρατηγική της Exxon για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανταμείφθηκε από τους επενδυτές, με τις μετοχές της να υπερδιπλασιάζονται τα τελευταία τρία χρόνια. Αντίθετα, για τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, η πίεση προς τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της περιοχής να επενδύουν χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης περιόρισε τα κέρδη και ώθησε τον Pouyanne να φλερτάρει με την ιδέα της εισαγωγής μετοχών στις ΗΠΑ.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας δεν είναι ο μόνος που επισημαίνει τη διαστρεβλωτική επίδραση των κανονισμών ESG, οι οποίοι, σύμφωνα με τους επικριτές, έχουν θέσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, με δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες για την οικονομία του μπλοκ. Εταιρείες από την Mercedes-Benz Group AG έως την Unilever Plc αντιδρούν. Το Ευρωπαϊκό Στρογγυλό Τραπέζι για τη Βιομηχανία, τα μέλη του οποίου έχουν συνολικές ετήσιες πωλήσεις ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων), αναφέρει ότι οι υπερβολικά αυστηροί κανονισμοί «επιταχύνουν την απώλεια ανταγωνιστικότητας» και προειδοποιεί ότι οι προοπτικές των μελών του «είναι καλύτερες εκτός Ευρώπης».

Τα τελευταία πέντε χρόνια - μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη άρχισε να διαμορφώνει το πιο φιλόδοξο ρυθμιστικό πλαίσιο ESG στον κόσμο - ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε υπερδιπλάσια άνοδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς Stoxx 600.

Αν και διάφοροι παράγοντες - συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας της Big Tech - συνέβαλαν στην πλουσιότερη αποτίμηση των ΗΠΑ, οι απαιτήσεις ESG στην Ευρώπη δεν βοήθησαν. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας διαπραγματεύονται σε γενικές γραμμές με έκπτωση 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες των ΗΠΑ. Εάν η TotalEnergies αποτιμούνταν σύμφωνα με τον μέσο όρο των μεγάλων αμερικανικών παραγωγών αργού πετρελαίου, η κεφαλαιοποίησή της θα ενισχυόταν κατά 108 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τους πολλαπλασιαστές κερδών που υπολογίζει το Bloomberg.

Η TotalEnergies επιβεβαίωσε τις απόψεις που εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλός της σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ESG, αρνούμενη να πει περισσότερα. Η Exxon, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η στρατηγική της είναι να παρέχει προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος, ενώ επενδύει επίσης 20 δισ. δολάρια έως το 2027 σε τομείς όπως η δέσμευση του άνθρακα και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών.

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ υποχρεώνει νομικά το μπλοκ να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050, με μείωση τουλάχιστον 55% έως το 2030. Η ΕΕ έχει επίσης δεσμευτεί να διοχετεύσει χρήματα στην πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την άντληση 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Σε απάντηση στην ΙΡΑ, η Ευρώπη δρομολόγησε το Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία το 2023, διαθέτοντας περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια από τα υφιστάμενα κονδύλια της ΕΕ.

Το μπλοκ διανέμει επίσης δισεκατομμύρια στα κράτη μέλη από την πρωτοποριακή αγορά άνθρακα για την αντιμετώπιση του κλίματος. Όμως η ελκυστικότητα του αμερικανικού προγράμματος απορροφά τις επενδύσεις, με περισσότερες από 60 ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες να ανακοινώνουν έργα κατά το έτος μετά την ψήφιση του IRA, όπως έδειξε ανάλυση της Bank of America Global Research.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ υποχρεώνει νομικά το μπλοκ να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050, με μείωση τουλάχιστον 55% έως το 2030.