Οι παγκόσμιοι φορείς θέσπισης προτύπων - αφού εξέτασαν δεκάδες πλαίσια μέτρησης - σκοπεύουν σύντομα να διευκρινίσουν πώς οι εταιρείες πρέπει να μετράνε τις επιδόσεις ESG.
.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σκοπεύει πριν από τον Μάιο να δημοσιεύσει τον τελικό κανόνα που απαιτεί από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.
Επίσης, το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας σχεδιάζει μέχρι τον Ιούνιο να δημοσιεύσει παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για τον κλιματικό κίνδυνο. Το συμβούλιο υποστηρίζεται από την Ομάδα των 20 προηγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών και είναι ο αδελφός οργανισμός ενός φορέα θέσπισης λογιστικών κανόνων που αναγνωρίζεται από 167 ρυθμιστικές δικαιοδοσίες παγκοσμίως.
Η γραμμή βάσης ISSB θα είναι καθοριστική για τον τρόπο κατανομής των διασυνοριακών κεφαλαίων, διότι είναι «συγκρίσιμη, αξιόπιστη και συνεπής σε όλες τις δικαιοδοσίες», σύμφωνα με τον Mark Carney, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα και πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Το ISSB έχει βασίσει μεγάλο μέρος του πλαισίου του στις κατευθυντήριες γραμμές που δημιούργησε το Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων Βιωσιμότητας. Η χρήση των μετρικών SASB αυξήθηκε κατά 29% από το 2019 έως το 2021, δήλωσαν η IFAC και η AICPA.
Η χρήση των προτύπων που δημιουργήθηκαν από την Ομάδα Δράσης για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, ακρογωνιαίος λίθος των προτεινόμενων κανόνων της SEC, αυξήθηκε κατά 30% κατά την ίδια περίοδο.
Στα σχόλια σχετικά με τα πρότυπα του ISSB, «οι εταιρείες απάντησαν ότι υπάρχει ένα εύρος ετοιμότητας για τη χρήση των προτύπων και ότι, ειδικότερα, οι μικρότερες εταιρείες και εκείνες στις αναδυόμενες αγορές χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για την εφαρμογή των προτύπων», δήλωσε τη Δευτέρα το ISSB.
Το ISSB σχεδιάζει να παράσχει «ελαφρύνσεις» στις μικρές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγαλύτερης περιόδου σταδιακής εφαρμογής και απλούστερων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων.
«Το ταξίδι της αναφοράς βιωσιμότητας δεν θα είναι για όλους το ίδιο - αυτό είναι γεγονός», σύμφωνα με την Gabriela Infante, διευθύντρια ESG στην T. Rowe Price.
Στις ΗΠΑ, το 93% των εταιρειών χρησιμοποιεί το SASB, το 82% χρησιμοποιεί το TCFD, το 76% χρησιμοποιεί τα πρότυπα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Αναφοράς και το 91% χρησιμοποιεί πολλαπλά πλαίσια, δήλωσαν η IFAC και η AICPA.
Σημαντικά εμπόδια παραμένουν», δήλωσαν η IFAC και το AICPA, «όταν πρόκειται για την παροχή συνεπών, συγκρίσιμων και υψηλής ποιότητας πληροφοριών βιωσιμότητας για τους επενδυτές και τους δανειστές».
Το ποσοστό των εταιρειών παγκοσμίως που αποκτούν επίπεδο διαβεβαίωσης για ορισμένα τουλάχιστον δεδομένα ESG αυξήθηκε στο 64% από 51% το 2019, δήλωσαν οι δύο λογιστικοί οργανισμοί.
Το 95% των μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως δημοσιεύουν εκθέσεις βιωσιμότητας, μια αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, αλλά χρησιμοποιούν ένα συνονθύλευμα ασυνεπών προτύπων επιδόσεων που θολώνουν τις αξιολογήσεις των επενδυτών και των δανειστών, δήλωσαν δύο παγκόσμιοι λογιστικοί οργανισμοί.