Τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την ωριμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα βιωσιμότητας παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Επιτροπή ECR (ECR Hellas) σε συνεργασία με την EY Ελλάδος, στο πλαίσιο του έργου «ECR – ESG LeadingTowards a Value-Led Sustainability Journey».
.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 55% των εταιρειών δηλώνει ότι είναι ελάχιστα ενημερωμένο για τα θέματα ESG, ενώ μόνο το 29% διαθέτει ένα στελεχωμένο τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιπλέον, μόνο μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει ενσωματώσει τις αρχές ESG πέραν των νομικών υποχρεώσεών τους και το 40% των εταιρειών λιανεμπορίου δεν έχει υιοθετήσει καν τις βασικές αρχές ESG.
Για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, η ενσωμάτωση των αρχών ESG είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη στρατηγική και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους. Για τις μικρές επιχειρήσεις, η ενσωμάτωση των αρχών ESG σχετίζεται κυρίως με οικονομικά κριτήρια, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και η αύξηση των επενδύσεων, και όχι τόσο με τη στρατηγική τους.
Η κυκλική οικονομία, η απανθρακοποίηση, η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποτελούν τις κυριότερες δράσεις στο πλαίσιο της ESG προσέγγισης, ενώ η κλιματική αλλαγή αποτελεί προτεραιότητα. Η ευθυγράμμιση με το νομοθετικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση των αρχών ESG απασχολεί τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς να αναγνωρίζουν πλήρως τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτές τις πρακτικές. Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την επιχειρηματική αξία που προσφέρει η ενσωμάτωση αρχών ESG, ενώ οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών βλέπουν την ενσωμάτωση αυτών των αρχών ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και ως παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων. Οι εν λόγω εταιρείες κατανοούν ότι η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών μπορεί να βελτιώσει την εικόνα τους στην αγορά και να ενισχύσει τις σχέσεις τους με τους επενδυτές και τους καταναλωτές.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ενσωμάτωση των αρχών ESG σε όλους τους κλάδους είναι το κόστος. Παρά την αναγνώριση των μακροπρόθεσμων ωφελειών, η άμεση οικονομική επιβάρυνση παραμένει σημαντικό εμπόδιο.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των αρχών ESG, καθώς και η ανάγκη για πολιτικές και κίνητρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια και να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου «ECR – ESG LeadingTowards a Value-Led Sustainability Journey», δημιουργήθηκε ένα εγχειρίδιο που θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις επιχειρήσεις, ώστε να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες, τις νομικές υποχρεώσεις, καθώς και τα κρίσιμα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των θεμάτων ESG στις δραστηριότητές τους.
Για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, η ενσωμάτωση των αρχών ESG είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη στρατηγική και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.