Δυο συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου απειλούν να ψηφίσουν κατά των διευθυντών της BP και της Shell για τους κλιματικούς στόχους

Body

Δύο από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία συνολικά επιβλέπουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 130 δισ. λιρών, θα ψηφίσουν κατά της ανανέωσης των κορυφαίων διευθυντών της BP και της Shell στις ετήσιες συνελεύσεις τους, εκτός εάν και οι δύο εταιρείες βελτιώσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

.

Το σχέδιο του συνταξιοδοτικού συστήματος των βρετανικών πανεπιστημίων και του Borders to Coast, το οποίο επενδύει το κεφάλαιο 1 εκατ. εργαζομένων  εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να πιέσουν τις πετρελαϊκές εταιρείες και τις τράπεζες να σημειώσουν ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, δήλωσαν στελέχη στους Financial Times.

"Η υιοθέτηση μιας πιο προσωπικής προσέγγισης στην ψηφοφορία είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγές", δήλωσε ο David Russell, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων της USS. Ο Colin Baines, υπεύθυνος διαχείρισης της Borders to Coast, πρόσθεσε ότι η ψήφος κατά της διοίκησης είναι "ένα από τα πιο ισχυρά μέσα επηρεασμού της συμπεριφοράς των εταιρειών που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές".

Η BP και η Shell έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Ωστόσο, έχουν δεχθεί επικρίσεις από περιβαλλοντολόγους και ορισμένους μετόχους επειδή δεν αναθεωρούν τις επιχειρήσεις τους πιο γρήγορα.

Οι ανησυχίες αυτές επιδεινώθηκαν από την απόφαση της BP να μειώσει τη δέσμευσή της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030, καθώς και από τα σχόλια του νεοδιορισθέντος διευθύνοντος συμβούλου της Shell ότι ο όμιλος θα μπορούσε να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνοντας τις αυξημένες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Bernard Looney της BP δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου του ομίλου θα μειωθεί μόνο κατά 25% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, από τον προηγούμενο στόχο του 40%.

Το Universities Superannuation Scheme, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ύψους 91 δισ. λιρών, δήλωσε ότι τα σχόλια της BP και της Shell θα μπορούσαν να υποδηλώνουν "μια πιθανή αποδυνάμωση των προηγούμενων θέσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή", η οποία θα ληφθεί υπόψη στις ψηφοφορίες των ΗΠΑ στις ετήσιες συνεδριάσεις των μετόχων που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Το USS σκοπεύει επίσης να ψηφίσει κατά των διευθυντών των πετρελαϊκών εταιρειών που δεν παρέχουν ανάλυση των δαπανών για έργα που αυξάνουν το αποτύπωμα άνθρακα και κατά των τραπεζών που δεν γνωστοποιούν τα σχέδια μετάβασης στο κλίμα.

Η Borders to Coast αξίας 38,3 δισ. λιρών προειδοποίησε επίσης ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει κατά του επαναδιορισμού του προέδρου της Shell Andrew Mackenzie και του προέδρου της BP Helge Lund. Οι πρόεδροι της Total, της Petrobas και της Eni αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική αρνητικής ψήφου στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης πολιτικής διαχείρισης.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Διαθέτουν συνδυαστικά κεφάλαια ύψους 130 δισ. λιρών.