Η κα Ani Filipova μιλώντας στο 2ο Workshop που διοργάνωσε το ESG Stories σε συνεργασία με το Innovathens, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Woman on board: Εμπειρίες, προβληματισμοί και τάσεις για ένα σύγχρονο mamagement» μίλησε μεταξύ άλλων για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, για την αλλαγή κουλτούρας στις επιχειρήσεις και τις απαιτήσεις της νέας γενιάς.
.
Η Ιδρύτρια της «Change Advisory» αναφέρθηκε στην καριέρα της στον τραπεζικό κλάδο και την αλλαγή καριέρας που αποφάσισε μετά από 25 χρόνια, αφήνοντας πίσω την Ασία για να εγκατασταθεί στην μόνιμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Αναφορικά με την υποχρεωτική ποσόστωση στο προσωπικό και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών η κυρία Filipova ανέφερε «Στις περισσότερες εταιρείες ή κυβερνήσεις, δεν είχαμε ποτέ 50-50 άνδρες/γυναίκες. Δεν ξέρουμε λοιπόν τι σημαίνει να δουλεύουμε με αυτή την ισορροπία. Ωστόσο, έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι αν το αφήσουμε για οργανική ανάπτυξη, αυτή δεν θα επιτευχθεί σύντομα. Είμαι υπέρ των ποσοστώσεων, λοιπόν, επειδή θέλω να δω πώς θα είναι η κατάσταση όταν θα έχουμε ισότητα - μπορεί να είναι πραγματικά πολύ καλή, και μας λείπει εδώ και τόσα χρόνια».
Επίσης, σημείωσε πως σε έναν οργανισμό οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ισοτιμία μέχρι την ηλικία των 30/35 ετών ή μέχρι το επίπεδο του Ανώτερου Αντιπροέδρου. «Μετά από αυτό, οι γυναίκες φεύγουν για να κάνουν παιδιά. Κάποιοι από αυτούς δεν επιστρέφουν ποτέ, οπότε όταν πρόκειται για προαγωγή στο επόμενο επίπεδο του Διευθυντή, η αναλογία είναι 35/65 υπέρ των ανδρών και, στη συνέχεια, για το υψηλότερο επίπεδο, είναι 25/75. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια πολύ μικρότερη δεξαμενή όσον αφορά την επιλογή γυναικών για θέσεις σε επίπεδο C ή Διοικητικού Συμβουλίου. Επομένως, πρέπει να υπάρξει πιο εστιασμένη πολιτική» σημείωσε.
Όσο την αφορά την αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας στο συγκεκριμένο πλαίσιο ανέφερε ότι η φράση που καθοδηγεί τις εξελίξεις είναι «fast paced change». Σύμφωνα με την ίδια ζούμε σε μία εποχή που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, η τεχνολογία προχωράει και οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν το μοντέλο τους για να είναι κερδοφόρες και να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. «Η αλλαγή θα πρέπει να περάσει σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω» σημείωσε και επισήμανε πως οι εταιρείες για να πετύχουν την εταιρική αλλαγή θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με το πώς πρέπει να σκέφτονται και να λαμβάνουν αποφάσεις, τι εμπειρίες και γνώσεις πρέπει να έχουν, τι περιμένουν οι πελάτες από αυτές και όλα αυτά να επικοινωνηθούν σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της επιχειρήσης. «Μόνο έτσι μπορεί να έρθει η αλλαγή» σχολίασε.
Τέλος αναφέρθηκε στις νεότερες γενιές, οι οποίες έχουν μεγαλώνουν σε ένα κόσμο με φοβερές αβεβαιότητες και μεγάλες κρίσεις αλλά με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και για αυτό είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες γενιές. «Κάποτε οι άνθρωποι έπρεπε να επιλέξουν που θα εργάζονται, σε μία εταιρεία είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο. Τώρα ζούμε σε μία οικονομία δημιουργών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση από τον υπολογιστή. Είμαστε όλοι διασυνδεδεμένοι μεταξύ μας και μπορείς εύκολα να έρθεις σε επαφή με κάποιον από την άλλη άκρη της Γης». Παράλληλα, τόνισε πως για τις νέες γενιές αφενός φαίνεται πως οι ρόλοι γυναίκας και άνδρα είναι ισότιμοι ενώ τόνισε την σημασία της υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων από τις επιχειρήσεις αλλά και την προσφορά ευκαιριών, κινήτρων και ισορροπίας για να προσελκύσουν τους νέους για να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό τους.
Who Is Who
H Ani Filipova διετέλεσε στέλεχος διεθνών τραπεζών για πάνω από 20 χρόνια. Συμμετείχε στην αρχική σύσταση και τη συνεχή διαχείριση τριών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Citibank στη Βουλγαρία.
Η καριέρα της την οδήγησε στο Βουκουρέστι, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Από το 2015 έως το 2021, επιτέλεσε περιφερειακός διευθυντής λειτουργίας της Citibank Treasury and Trade Solutions στην Ασία, καλύπτοντας 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας. Επικεντρώθηκε στον μετασχηματισμό, την ψηφιοποίηση και την αλλαγή κουλτούρας. Η εταιρεία κέρδισε το βραβείο Euromoney Best Bank για υπηρεσίες συναλλαγών τρεις φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου- Κέρδισε διάφορες κατηγορίες των βραβείων Global Finance Best Digital Bank κάθε χρόνο από το 2017.
Τότε, τον Απρίλιο του 2021, αποφάσισε να παραιτηθεί από την υψηλών προδιαγραφών δουλειά της και να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Μαζί με την οικογένεια της έφυγαν από το Χονγκ Κονγκ και επέτρεψαν στην Ευρώπη. Σήμερα ζουν στην Αθήνα και έχουν δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική ζωή.
Τώρα χτίζει μια "καριέρα χαρτοφυλακίου", πράγμα που σημαίνει ότι διαχειρίζεται ένα "χαρτοφυλάκιο" δραστηριοτήτων: διευθυντής διοικητικού συμβουλίου, σύμβουλος αλλαγών, επενδυτής, career coach, λέκτορας, οικοδεσπότης podcast και ομιλήτρια. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει:
- Ιδρύτρια της εταιρείας "Change Advisory" που βοηθά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές για την ψηφιοποίηση, το ESG και τον μετασχηματισμό της εταιρικής κουλτούρας.
- Εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις (NIU) στην Ανατολική Ευρώπη- σε διαδικασία έναρξης Executive MBA στη Βουλγαρία και την Ελλάδα- μέλος του συμβουλίου συμβούλων Executive MBA του NIU.
- Επενδυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μιας ελβετικής νεοφυούς επιχείρησης που εργάζεται σε μια ολοκληρωμένη λύση τεχνητής νοημοσύνης για την τηλεχειρισμό περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων.
- Ιδρύτρια και οικοδεσπότης του podcast "Change is possible" που είναι αφιερωμένο στις αλλαγές καριέρας
- Forbes, efinancial careers, Treasury today contributor για τα θέματα καριέρας και τάσεων πληρωμών.
Η Ιδρύτρια της εταιρείας Change Advisory που βοηθά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές για την ψηφιοποίηση, το ESG και τον μετασχηματισμό της εταιρικής κουλτούρας, μίλησε μεταξύ άλλων για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, για την αλλαγή κουλτούρας στις επιχειρήσεις και τις απαιτήσεις της νέας γενιάς.