Επενδύσεις που θα φθάσουν τα 4 τρισ. γιεν (35 δισ. δολάρια) για την κατασκευή 30 ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) έως το 2030, ανακοίνωσε η Toyota. Η κίνηση αυτή γίνεται στην προσπάθεια της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο από άποψης πωλήσεων να αξιοποιήσει την αναπτυσσόμενη αγορά των οχημάτων με μηδενικούς ρύπους.
Η επένδυση αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη, αποτελεί μέρος μια συνολικής επένδυσης ύψους 8 τρισ. γιεν σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών και των οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, όπως σημείωσε η εταιρεία.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ακίο Τογιόντα, στόχος είναι έως το 2030 οι ετήσιες πωλήσεις των BEV να φθάσουν στα 3,5 εκατ., αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου το ένα τρίτο των σημερινών πωλήσεών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τελευταία δέσμευση για τα BEV ξεπερνά αυτή των 15 μοντέλων, μοντέλα τα οποία η Toyota έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σχεδίαζε να είναι διαθέσιμα έως το 2025.
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ήταν πρωτοπόρος στα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά βρίσκεται πίσω σε σχέση με τα πλήρως ηλεκτροκίνητα (EV), δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να επενδύσει 2 τρισ. γιεν στην παραγωγή μπαταριών έως το 2030, από 1,5 τρισ. γιεν που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.
Τα EV εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των πωλήσεών της, εντούτοις η αγορά αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, με τις νέες ταξινομήσεις να αυξάνονται κατά 41% το 2020, ακόμη και όταν η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων συρρικνώθηκε κατά ένα έκτο εκείνο το έτος.
Τον Νοέμβριο, η Toyota αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια δέσμευση που υπέγραψαν έξι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ άλλων η General Motors και η Ford για σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040. Για την απόφασή της αυτή υποστήριξε ότι δεν είναι όλες οι αγορές έτοιμες για να μεταβούν στα πράσινα οχήματα μέχρι τότε.
Εκτός από τα BEV, η Toyota κατασκευάζει επίσης αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου και αναπτύσσει κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με υδρογόνο ως καύσιμο, αν και δεν έχει πει πότε θα μπορούσε να θέσει σε πλήρη διάθεση τη συγκεκριμένη τεχνολογία.