Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανιχνεύει τον κίνδυνο σε φωνές κακοποιημένων γυναικών

Body

Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει φόβο και κίνδυνο στις φωνές των κακοποιημένων γυναικών. Η Ισπανίδα ερευνήτρια Esther Rituerto μπορεί να πάρει τη φωνή ενός θύματος έμφυλης βίας και τους ήχους που την περιβάλλουν και με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίσει περιστατικά σεξιστικής βίας.

.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην πρόληψη και καταπολέμηση της σεξιστικής βίας

Η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία κατά της Βίας κατά των Φύλων της Ισπανίας αναγνώρισε το έργο της Rituerto στην τελευταία έκδοση των βραβείων της για διδακτορικές διατριβές σχετικά με τη βία κατά των γυναικών για την «εμβάθυνση της χρήσης της ακουστικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξιστικής κακοποίησης».

Η Rituerto εξήγησε σε συνέντευξή της στην EFE ότι η δουλειά της έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει ομιλία και ακουστικά σήματα που περιβάλλουν μια γυναίκα για να ανιχνεύσει πότε μια κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη για αυτήν.

Από τη διατριβή της, με τίτλο «Πολυτροπικός συναισθηματικός υπολογισμός σε φορητές συσκευές με εφαρμογές στην ανίχνευση της έμφυλης βίας», η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία κατά της έμφυλης βίας υπογραμμίζει ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσει τις αντιδράσεις των γυναικών σε καταστάσεις κινδύνου, με στόχο να δημιουργήσει αυτόματους μηχανισμούς για την ανίχνευση αυτών των καταστάσεων με βάση την ακουστική τροπικότητα ειδικότερα.

Επιπλέον, τονίζει ότι «όλη η μεθοδολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αυστηρή, καθώς και με σεβασμό προς τα θύματα». Το ίδρυμα, που εξαρτάται από το Υπουργείο Ισότητας, θεωρεί ότι «ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας μεσοπρόθεσμα στα συστήματα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας μπορεί να είναι πολύ σχετικός».

Η διατριβή της Rituerto γεννήθηκε στο UC3M4Safety, ένα έργο του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προστασία και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Μέσω smartphone οι προειδοποιήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Εκεί, δημιουργήθηκε μια ερευνητική ομάδα από διαφορετικούς κλάδους για να αναπτύξει ηλεκτρονικές συσκευές ικανές να ανιχνεύουν φόβο σε ένα θύμα έμφυλης βίας μέσω της φωνής ή των ζωτικών σημείων τους (θερμοκρασία, σφυγμός, εφίδρωση…) και ότι αυτές οι αντιδράσεις θα ενεργοποιήσουν το smartphone να στείλει προειδοποίηση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στην αστυνομία ή σε στενό κύκλο του θύματος.

Η ερευνητής, μηχανικός οπτικοακουστικών συστημάτων, επισημαίνει ότι οι συσκευές (ένα μενταγιόν με μικρόφωνο για τη λήψη ήχων) και ένα βραχιόλι (για την ανίχνευση των βιολογικών δεικτών του χρήστη) συνδέονται με ένα smartphone που με τη σειρά του συνδέεται με ένα σύστημα στο cloud . Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στον προσδιορισμό του πότε μια κατάσταση είναι επικίνδυνη και πρέπει να σταλεί μια αυτόματη απάντηση για να βοηθήσει το θύμα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Ισπανίδα ερευνήτρια Esther Rituerto μπορεί να πάρει τη φωνή ενός θύματος έμφυλης βίας και τους ήχους που την περιβάλλουν και με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίσει περιστατικά σεξιστικής βίας.