Newsroom

Η ΕΕ επιθυμεί η «Big Oil» να συμβάλει στην πληρωμή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ζητήσει από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να συμβάλει στην πληρωμή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο ενός στόχου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, καθώς τα κράτη προετοιμάζονται για συνομιλίες φέτος στο πλαίσιο επίτευξης ενός παγκόσμιου οικονομικού στόχου.

.

To Green Film Lab έρχεται στην Αθήνα

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), μέσω της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές παραγωγές – Hellenic Film Commission (HFC), υποδέχεται στην Αθήνα το εργαστήριο Green Film Lab από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου 2024. Το εργαστήριο αυτό διοργανώνεται από το Torino Film Lab, το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία στην κατάρτιση καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Green Film.

Δισεκατομμυριούχοι: Στα σκαριά παγκόσμιος ελάχιστος φόρος

Το θέμα της επιβολής παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στους δισεκατομμυριούχους έπεσε στο τραπέζι των αξιωματούχων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

.

Εκπρόσωποι της ομάδας των G20 συζήτησαν τις πιθανές λύσεις σε σύνοδο που διενεργήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία-ορόσημο για την επιβολή παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15% στις πολυεθνικές.

Η HSBC, η StanChart διερευνούν πιστώσεις «μετάβασης» για πελάτες του «άνθρακα»

Η HSBC Holdings plc και η Standard Chartered plc (StanChart) εργάζονται πάνω σε ένα νέο είδος χρηματοπιστωτικού μέσου που έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει σε χρήμα τη στροφή από τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.

.

Τα λεγόμενα πιστωτικά μόρια μετάβασης θα αντιπροσωπεύουν τη διαφορά μεταξύ των εκπομπών που θα υπήρχαν, αν ένας πελάτης «άνθρακα» συνέχιζε τη δραστηριότητά του ως συνήθως, σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών που επιτυγχάνεται με την πρόωρη απόσυρση ενός σταθμού άνθρακα. 

Αποχωρεί και η Invesco από την συμμαχία Climate Action 100+

Η Invesco έγινε ο πέμπτος μεγάλος Αμερικανός επενδυτής που αποχωρεί ή μειώνει τη συμμετοχή του στο συνασπισμό επενδυτών Climate Action 100+, ο οποίος έχει ως στόχο να πιέσει τις εταιρείες που ρυπαίνουν πολύ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειώσουν τις εκπομπές τους.

.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση των βραχιόνων κεφαλαίων της JPMorgan και της State Street  και του γίγαντα ομολόγων Pimco να αποχωρήσουν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η BlackRock μείωσε τη συμμετοχή της στην ομάδα.

Η αγορά χρέους "ESG" ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χάνει πελάτες

Στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά χρέους ESG στον κόσμο, οι εταιρικοί πελάτες αρχίζουν να απομακρύνονται. Οι πρόσθετες κανονιστικές απαιτήσεις, τα λιγότερα οικονομικά κίνητρα και ο κίνδυνος να κατηγορηθούν για "πράσινο ξέπλυμα" απομακρύνουν τους πελάτες που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήθελαν να επισυνάψουν μια περιβαλλοντική, κοινωνική ή διοικητική ετικέτα στη χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με τραπεζίτες και δικηγόρους που βρίσκονται κοντά στην αγορά.

.

Οικιστικά Ακίνητα: Οι πρακτικές βιωσιμότητας στην κατασκευή τους φέρνουν αλλαγές

Η υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας στην κατασκευή ενός οικιστικού ακινήτου σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αποτελεί βασικό κριτήριο για τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς συνυπολογίζεται εξίσου σημαντικά στην αξία μιας κατοικίας όπως η τοποθεσία. Σε μια εποχή μάλιστα όπου η δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα διατηρήθηκε και το 2023, γεγονός που αποτυπώνεται στην εξέλιξη διαφόρων δεικτών οικονομικής συγκυρίας, όπως το παραγόμενο προϊόν του κλάδου, οι επενδύσεις και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.

.

ΔΕΗ: Περαιτέρω μείωση στα τιμολόγια ρεύματος για το Μάρτιο

Περαιτέρω μείωση στο “πράσινο” τιμολόγιο για το Μάρτιο, στα 10,8 σεντς ανά κιλοβατώρα ανακοίνωσε απόψε η ΔΕΗ.

.

Ειδικότερα, οι νέες χρεώσεις είναι:

-Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 10,827 σεντς ανά κιλοβατώρα.

-Από 500 κιλοβατώρες και πάνω, 11,907 σεντς ανά κιλοβατώρα.

-Νυχτερινό τιμολόγιο: 8,037 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το αντίστοιχο τιμολόγιο ήταν 13,635 σεντς. Συνεπώς η μείωση σωρευτικά κατά το πρώτο δίμηνο του ετους υπερβαίνει το 20 %.

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2025-2034 που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες πριν κατατεθεί για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

.

Το σχέδιο της NASA για την κλιματική αλλαγή: Θα «ελευθερώσει» εκατομμύρια τόνους πάγου στην ατμόσφαιρα

Ομάδα επιστημόνων της NASA ισχυρίζεται ότι βρήκε διέξοδο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως τονίζουν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασπορά πάγου στην ατμόσφαιρα.

.