Για τις δυνητικά επικίνδυνες λίμνες στην εγκιβωτισμένη κοίτη του Κηφισσού μίλησε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωολογίας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
.
Οι λίμνες
Οι λίμνες αυτές φαίνεται, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το TVXS, να είναι κάτι το συνηθισμένο σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή εγκιβωτισμένα ποτάμια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας. αναφέρει ο καθηγητής. Χρειάζεται έλεγχος, αλλά δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας, τόνισε.
Οι λίμνες αυτές σχηματίζονται καθώς η διαβρωτική ενέργεια του νερού που ρέει πρώτα διαβρώνει τον πυθμένα. Βεβαίως, δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα τοιχώματα του εγκιβωτισμενου ποταμιού. Οι πρώτες εκτιμήσεις, δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν υπάρχουν πολλά σημάδια διαβρώσεων.
Οι εργασίες αποκατάστασης
Ο Ε. Λέκκας τονίζει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάβρωση των οπλισμό, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να δημιουργηθούν θέματα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και στην εθνική οδό, αλλά ο έλεγχοε της κατάστασης είναι απαραίτητος. Ειδικοί πολιτικοί μηχανικοί, θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της εγκιβωτισμένη κοίτης για να αποφανθούν σχετικά με ενδεχόμενες παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, εάν φυσικά υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα.
Πρόσθεσε επίσης πως είναι άλλη η αντοχή της βάσης του εγκιβωτισμού και είναι άλλη αντοχή των τοιχωμάτων. Τα τοιχώματα φέρουν φορτία, αλλά η βάση μπορεί να διαβρωθεί από το νερό. Στα σημεία που έχει διαπιστωθεί πρόβλημα θα πρέπει να αντληθούν τα ύδατα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ουσιαστικά η διάβρωση και να γίνει μετά επανατοποθέτηση όλων των οπλισμών που καταστράφηκαν αλλά και σκυροδέτηση έτσι ώστε το νερό να
Οι φόβοι από την κλιματική κρίση
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν φόβοι να δούμε στην Αθήνα παρόμοιες εικόνες με όσα συνέβησαν στην Βαλένθια, ο καθηγητής απάντησε ότι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις πρέπει να αναθεωρήσουμε το σχεδιασμό μας σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί η κλιματική κρίση είναι σε εξέλιξη. Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν 10 ή 30 και 40 και 50 χρόνια έχουν αλλάξει. Δεν έχουμε κατανοήσει σε επίπεδο επαρκές τις φυσικές διεργασίες ή τα φυσικά φαινόμενα, καθώς αυτά εξελισσόταν και θα εξελίσσονται με ιδιαίτερη ένταση και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και εκατομμύρια χρόνια πριν. Εμείς σχεδιάζαμε με βάση τις γνώσεις που θεωρούσαμε ότι είναι σωστές. Δυστυχώς το παράδειγμα της Βαλένθια είναι ένα παράδειγμα που ανατρέπει τη φιλοσοφία σχεδιασμού των έργων και αναδεικνύει την ανάγκη να συνυπολογιστούν στις εφαρμογές τα νέα δεδομένα.
Δυστυχώς το παράδειγμα της Βαλένθια είναι ένα παράδειγμα που ανατρέπει τη φιλοσοφία σχεδιασμού των έργων και αναδεικνύει την ανάγκη να συνυπολογιστούν στις εφαρμογές τα νέα δεδομένα.