Κρίσιμος ο ρόλος των υποδομών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας- Έρχεται διαγωνισμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το μετρό

Body

Την κρισιμότητα των βιώσιμων υποδομών ανέδειξαν οι κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Θανάσης Κοτταράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ και κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments στη συζήτηση με τίτλο “Ο δρόμος για τις βιώσιμες υποδομές” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Growthfund Summit. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Δελεβέγκος.

.

Μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβράδυνση των συρμών του μετρό, τόνισε ο κ. Κοτταράς. “Τα Μέσα μας είναι ηλεκτρικά και τα πιο φιλικά στο περιβάλλον, αλλά δεν μένουμε εκεί και ετοιμάζουμε ενέργειες για να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ εκτιμώντας πως η εξοικονόμηση από αυτά τα συστήματα μπορεί να ξεπεράσει και το 20%. “Επιπρόσθετα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και την παραγωγή ενέργειας, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά συστήματα στο αμαξοστάσιο του τραμ στο Ελληνικό και ετοιμάζουμε μελέτες για άλλα έργα. Ακόμη, αλλάζουμε τον φωτισμό στους σταθμούς με LED, και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων”, σημείωσε ακόμη ο κ. Κοτταράς.

“Για εμάς οι πρακτικες ESG δεν ειναι απλα μια απαιτηση, αλλα ο τροπος για να αναπτυχθούμε σωστα”, τονισε ο κ. Σπηλιοπουλος προσθετοντας πως ο ΟΑΣΑ διαθέτει μια ομαδα αποτελουμενη απο 50 στελέχη τα οποία δουλεύουν ένα-ένα τα έργα και των τριών επιχειρήσεων του οργανισμού. “Είμαστε ενταγμένοι στο πρόγραμμα για την Πράσινη Συμφωνία και ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε για πρώτη φορά έκθεση βιωσιμότητας”, είπε ακόμη ο κ. Σπηλιόπουλος τονίζοντας παράλληλα πως ο στόχος είναι ο ΟΑΣΑ να γίνεται ολοένα και πιο “πράσινος”.

Τον κρίσιμο ρόλο των υποδομών για την αύξηση της βιωσιμότητας των κτιρίων τόνισε ο κ. Καρυτινός. “Ο δομημένος χώρος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η PRODEA είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων κτιρίων και θέλουμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου μας, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε υποδομές και δίκτυα, που δυστυχώς στη χώρα μας είναι ακόμη στη φάση της ανάπτυξης”, σημείωσε.

“Αρκετές χώρες είναι πιο προχωρημένες σε αυτού του είδους υποδομές”, σημείωσε ακόμη ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA για να προσθέσει στη συνέχεια πως “έχουμε πλεονέκτημα γιατί έχουμε φυσικούς πόρους για να παράξουμε καθαρή ενέργεια. Αν αναπτύξουμε τις υποδομές θα έχουμε πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Στη συζήτηση με τίτλο “Ο δρόμος για τις βιώσιμες υποδομές” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Growthfund Summit.