Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη γεύση και την ποιότητα της μπύρας στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η τάση αυτή δε, θα συνεχιστεί με την επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών επισημαίνει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.
.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το κλειδί για την αλλαγή αυτή προς το χειρότερο έχει να κάνει με τον λυκίσκο, που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του αγαπημένου από τους περισσότερους ποτού.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι τόσο οι ποσότητες όσο κυρίως η ποιότητα των καρπών από το ομώνυμο φυτό (humulus lupulus, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία) επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό έχει επίσης ως συνέπεια η παραγωγή της μπύρας να γίνεται ολοένα πιο ακριβή, καθώς οι παραγωγοί αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις μεθόδους ζυθοποιίας.
Οι ερευνητές προβλέπουν πως η παραγωγή λυκίσκου από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής της Ευρώπης θα μειωθούν κατά 4% έως και 18% μέχρι το 2050, καθώς οι αγρότες θα πρέπει να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες και την ξηρασία.
Την ίδια ώρα η ποσότητα των κύριων πικρών οξεών του λυκίσκου, των Α-οξέων, που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση και οσμή στον καρπό και άρα στην μπύρα, θα μειωθούν δραστικά κατά 20% με 31%!
Η επιδείνωση στην παραγωγή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών είναι ήδη ορατή στην Ευρώπη. Οι ερευνητές μελέτησαν τη μέση ετήσια παραγωγή λυκίσκου στην Ευρώπη τις περιόδους 1971 με 1994 και 1995 με 2018 και εντόπισαν σημαντική πτώση κατά 0,13 έως 0,27 τόνους ανά εκτάριο.
Στην Σλοβενία εντοπίστηκε η πιο θεαματική πτώση με τη μέση απόδοση των καλλιεργειών να έχει υποχωρήσει κατά 19,4%. Όμως, και στη Γερμανία που παραμένει η δεύτερη παραγωγός λυκίσκου παγκοσμίως η μέση ετήσια απόδοση έχει πέσει κατά 19,1%.
Την ίδια ώρα η έκθεση διαπίστωσε ήδη επιδείνωση στις ποσότητες Α-οξέων στις ποσότητες λυκίσκου που παράγονται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της Ευρώπης.
«Οι λάτρεις της μπύρας αναμφίβολα θα δουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ποτήρι, είτε στα επίπεδα της τιμής είτε στην ποιότητα» επεσήμανε ο Τσέχος καθηγητής Μίροσλαβ Τρνκα, του ινστιτούτου Global Change Research Institute της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας, που ήταν ανάμεσα στους συγγραφείς της έκθεσης.
Σημειώνεται ότι η μπύρα είναι το τρίτο σε δημοφιλία ποτό στον πλανήτη μετά το νερό και το τσάι.